RADIOSITE Fórum

  • Antennák

 #185756  Szerző: joe
 
Szia! - ezzel nem nagyon tudsz mit kezdeni. Felszerelsz a háztetőre egy "FM" antennát, a levezető koax belső erét az össze csukott teleszkóp antennára, az árnyékolást a rádió valami fém részére - pl. RCA hangkimenet/bemenet "testjére" kötöd. Ez javítani szokott a vételen, de nem igazán hordozható. Rövidhullám esetében is ez az út járható - szabadba telepített RH antennát "rákötöd". Hosszú-, Középhullám vételéhez a legtöbb rádió mágneses elven működő un. "ferrit antennát" használ, ami be van építve a rádió burkolata alá. A készüléket kell olyan pozícióba helyezni, hogy jó legyen a vétel. Mondjuk ebbe a két "tartományban" napközben csak a helyi adókat lehet venni, napnyugta után viszont a fél világot - ezzel a kis méretű ferrit antennával...
 #185644  Szerző: lgh
 
Sziasztok, van egy régi német asztali rádióm (tud venni rövid-, közép-, hosszúhullámon és FM-en), de nincsen antennabemenete, csak egy teleszkópos rúdantenna. Elsősorban FM-et szoktam rajta hallgatni, és szeretném a vételi távolságot megnövelni. Kezdő vagyok a rádiózás terén, nem ismerem az antennákat, ahol utánanéztem koax-szal csatlakoztatták, de azt ezen az eszközön sajnos nem lehet. Ti milyen antennát tudnátok ajánlani erre a célra? Illetve lehetséges-e olyan antennát szerezni hozzá, amit könnyen lehet hordozni ha pár napra megyek valahová? Elsősorban az FM vételt szeretném megnövelni, de néha belehallgatok a közép- és rövidhullámú sávokba is, arra ugyanez az antenna mennyire lenne alkalmas (néhány szlovák adó jön most is, de hátha tudnék távolabb is fogni vele)? Előre is köszönöm.
 #180783  Szerző: Nightman
 
Neten sok rajzot találsz de ha a családban nincs vaskereskedő akkor kár az aluminiummal kinlódni amennyibe kerül..
3000 körül már kapsz ujonnan is azt meg csak összeszereled.. ;)
 #180500  Szerző: Sszilu
 
TechY01 írta: 2019.01.06. 14:31 Szerintetek egy 5 elemes antenna jó DX-hez?
Szerintem ez a minimum, amivel érdemes már DX-elni. Én V-polárban egy 5 elemes yagit használok. Előnye hogy kicsi, hátránya, hogy nagy a nyílásszöge. Nyeresége elfogadható.
 #180423  Szerző: Promenád
 
nyikolaj írta: 2018.12.18. 20:14 Na jó.. de egy cérnavékony antennával mit lehet kezdni? :oops:
Itt a fórumtársaink is szeretettel használnak Yagi tetőantennákat.
Igazából semmit, mert sem a 75 Ω-os koax kábelt nem kötheted hozzá közvetlenül , sem pedig a régi 240 Ω -os szalagkábelt, mert ezeknek a cérnavékony drót antennának nem annyi az ellenállása. Az antennákat úgy tervezik, hogy a talpponti ellenállásuk 240 legyen, amit aztán balun trafóval (szimetrizáló taggal) lesz kompatibilis a koax csatlakozással. Jobban jársz, ha fogsz egy 80 cm hosszú és 1 cm átmérőjű alumínium csövet, az egyik végére rácsatlakoztatod a drótot, aztán alá szolgálja. Csodákat ezektől sose várj.
 #180354  Szerző: nyikolaj
 
Na jó.. de egy cérnavékony antennával mit lehet kezdni? :oops:
Itt a fórumtársaink is szeretettel használnak Yagi tetőantennákat.
 #180315  Szerző: Promenád
 
nyikolaj írta: 2018.12.10. 23:08 Nem tudom ki,hogy van vele.de én bárhol,bármilyen műszaki részlegnél sasolom a hifiket, rádióskészülékeket, egyiknek sincs külső antenna csatlakozója! Csak a tipikusan 1 szál 30 cm-es vékony antenna..
Most az mi a lószarnak! Én tetőantennát akarok csatlakoztatni a készülékre...de komolyan mondom.. lehet,hogy én vagyok vak,(bár nem hiszem) de sehol nem láttam ilyen kialakítást az új készülékeknél.
Sajnos azok a műszaki berendezések a paramétereik és vételkészségük miatt azok annyit is érnek. Egy felesleges időpazarlás lenne antennát eszkábálnod rájuk. :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 66