Oldal: 1 / 1

Re: HD Radio

HozzászólásElküldve:2018.07.02. 09:55
Szerző: Adani12345
DAB+-ra átállni nem lesz egyszerű, nyugatabbra sem sok kereslet van iránta, kivéve Norvégia, ahol erőszakosan kapcsolták le az FM adást.

A DAB+ vevők drágák, és mivel a rádiózást háttérzajnak használja a hallgatók nagy része, nem fontos a minőség. az FM minőség bőven elég erre, autóban hallgatásra is. A tévéhez képest nem ad sok pluszt sem, lehetne több adó, de analógon is van bőven frekvencia, az országosak közül is sokáig szabad mindkettővagy az egyik, Class, Neo, Sláger, Danubius, mind eltűnt már, most van a retro rádió az egyiken.

TV esetén azért is ment simán az átállás, mert valódi pluszt adott az analóghoz képest. Több csatorna, ingyenesek közül is, sokkal jobb minőség, valóban hasznos plusz szolgáltatások pl. EPG. És ami nagyon fontos volt, hogy nem kellett kukázni a vevőkészülékeket, még a nagymama 1000 éves tévéjét sem, mert minden régi tévét egy set top box-al továbbra is lehet használni. FM kikapcsolás esetén viszont inden régi rádió kuka, beleértve az autórádiókat is, de ugyanúgy elnémulnának egy csapásra az ébresztőórák, a mobiltelefonok, a nagypapa kínai zsebrádiója is. A jobb minőség meg a digitális szolgáltatások meg nem túl vonzóak ,hiszen az FM minősége autóban ülve meg irodában háttérzajként is bőven megfelel, a többségnek még a középhullámú dörmögő Kossuthal se volt baja, és már az sem dörmög a felújítás óta. A digitális dolgok többségét meg már most is tudja az FM RDS jelekkel, adó nevének és egyéb infóknak megjelenítése híreknél automatikusan odakapcsolás, állomás követés utazás közben stb.

DAB+ mellett szól ,hogy kisebb teljesítmény is elég neki, a 3 budapesti telephely kísérleti adással valami 200W-on is lefedi egész pest megyét.

Re: HD Radio

HozzászólásElküldve:2018.06.17. 23:11
Szerző: lali87
OFF: Legalább DABolnának de még azt sem teszik. Mindenki rajta izzik az ügyön Európában csak mi nem. 3 országos T-DAB multiplexre van jogosultságunk és nem használjuk..... :x
Pedig az AH az öt DVB-T mellett ebből is elnyerte egynek a használatát....
De sz*rik rá magasról.
Ha anno csak 2 intézkedést megtesznek akkor ma a fél ország digitális rádiót hallgatna.
1. Az AH kötelezően kiépíti és felölti tartalommal mint a MinDigTV-t.
2. 2010-től csak DAB+ képes vevőkészüléket lehhetne árulni.
És kész 2025-ben gond nélkül le lehetett volna kapcsoni az FM-et. :yeah:

Re: HD Radio

HozzászólásElküldve:2018.06.15. 12:03
Szerző: FMRDS
A HD Rádiónak esélye sincs Európában, mert az EBU egyenlö a WorldDAB Szervezettel. Minden EBU-Tag kénytelen valamit "DABolni". A legtöbben ezt papiron teszik max. 3 kis adócskával aminek az egyetemek örülnek a legjobban.
HD-Radionak az europai környezetben csak a privátoknál lehetne esélye, de egy olyan technologia amely hosszutávon vevökészülék nélküli, nem fogja a befektetöket meghatni.

Re: HD Radio

HozzászólásElküldve:2016.09.24. 00:23
Szerző: djlacee
Romániában valószínűleg az USA támogatása miatt, de egyébként van ott DAB is Bukarestben (nem DAB+, csak sima DAB)

Re: HD Radio

HozzászólásElküldve:2016.09.23. 22:19
Szerző: Wolfman
Érdekes, hogy két szomszédunknál is van ilyen, pedig Európában a DAB+ terjedt el. Miért ez jött be az ukránoknak/románoknak?

HD Radio

HozzászólásElküldve:2016.09.23. 17:55
Szerző: djlacee