RADIOSITE Fórum

  • Rádió Smile - Kiskunfélegyháza - 89.9 MHz

 #94031  Szerző: Nightman
 
Az ilyen cikkeket olvasva mindig elszontyolodom,és felteszem a kérdést,hogy milyen demokrácia ez? De most... Mosolygok,mert búszke vagyok h a Smile csapatát erősítem! Sőt,az ilyen cikkek,történések erősítik bennem hogy érdemes csinálni! :twisted: :party:
 #94008  Szerző: jimmer
 
Egy elég korrekt írás arról, ami errefelé történt-történik mostanság:

Médiaháború Kiskunfélegyházán
2012. március 12. hétfő

Az elmúlt évtizedben két jelentősebb tőkeerővel és üzleti ambícióval rendelkező cég terjeszkedett Bács-Kiskun megye helyi médiapiacán. Egyrészt a miskolci székhelyű, a közelmúltban elhunyt Fojt István vezette PR-Telecom Zrt., másrészt a bajai-vaskúti vállalkozó, Mikna Ottó által jegyzett Dél-TV. A vállalkozói és az önkormányzati szektort eltérő indíttatásból ugyan, de a rendszerváltás kezdete óta vonzotta a helyi média világa. Az üzleti szférát nyilván a szakmai érdeklődés, a profit reménye és az önmegvalósítás becsvágya vezette. A települések vezetőit pedig a választókkal való szoros és rendszeres kapcsolattartás, a közélet tematizálása, a politikai marketing és a szavazatokért folyó versengés motiválta leginkább. Ez utóbbi olykor olyan extrém szélsőségekbe csap át, mint amilyen a kiskunfélegyházi példa.

A 2010 őszén megválasztott új polgármester hatalomra kerülésének pillanatától a helyi nyilvánosság bedarálására, a városi média szócsöveinek saját szolgálatába állítására törekedett. Kapus Krisztián a PR-Telecomtól a régi Kiskun TV utódját, a Trió TV-t a Fidesz közeli Dél-TV-nek és személyes pártfogoltjának, Mikna Ottónak a kezére szerette volna játszani. Sikerült is átmenetileg a működtetést megszerezniük, de az szakmai hibák és a szükséges fejlesztések elmaradása miatt kudarccal végződött. A PR-Telecom akkori vezérének egyébként is herótja volt a „mosolygós gyilkos” módjára viselkedő politikusoktól, akik bármikor hátba szúrhatják a másik felet. A gazdasági válság közepette, az önkormányzati támogatások elapadása mellett, az országgyűlési és helyhatósági választások kampányának lecsengése után a 6-7 kis televíziót az országban szétszórtan üzemeltető cég meg akart válni a félegyházi Trió TV-től is – megtartva magának a kábel hálózat üzemeltetését. Vevőként jelentkezett az egyik korábbi tulajdonos, a helyi közéletben hosszú ideig aktív Vida Pál vállalkozó és társai, akik viszont nem tartoztak az új hatalom támogatói köréhez. A volt szabaddemokrata önkormányzati képviselőnek végül sikerült megegyeznie a Trió Média Kiskunfélegyháza Kft. megvételéről, majd ügyvezetőként nagy lendülettel és kipróbált csapattal vágott neki a helyi televízió megújításának. Két sikeres pályázatnak köszönhetően közszolgálati híradó és kulturális műsorok készítésére mintegy 10 millió forint összegű támogatást kaptak és technikai fejlesztéseket hajtottak végre. A hoppon maradt városvezetés önkormányzati segítség és együttműködés helyett elfogultsággal vádolta meg a Trió TV-t és igyekezett keresztbe tenni mindenütt, ahol tudott. Még azt is megtiltotta a polgármesteri hivatal és az intézmények vezetőinek, hogy nyilatkozzanak a helyi tévének, a testületi üléseken pedig csak hátulról és az emeleti karzatról lehet felvételeket készíteni.

Még 2007. november 30-án köttetett egy bérleti szerződés a PR-Telecom és az önkormányzat között. Eszerint a cég tulajdonában lévő, Attila u. 5-7. szám alatti X. emeleti lakásokért cserébe a PR-Telecom műsorszolgáltatási tevékenységet végző szervezete (a Trió Média Kiskunfélegyháza Kft.) 15 évre szóló bérleti jogot kapott a korábban a United Way Alapítvány által használt Szent János tér 5. számú önkormányzati ingatlanban. A bérleti jogért cserébe, azaz tulajdonba adott két kb. 60-60 négyzetméteres, együtt 15 millió forintot érő lakásban a stúdió, a sugárzást biztosító technika és a kábeltévé fejállomása volt akkor elhelyezve. Az átadott lakások értéke is indokolta, hogy az új helyen csak jelképes 1000 Ft/hó bérleti díjat szabtak meg. Közben történt ugyan tulajdonosváltozás az érintett vállalkozásokban, de ez teljesen életszerű és maga a fő tevékenységi kör megmaradt. Ezt egy műsorszolgáltatási szerződés is igazolja, ami a hírműsorok átvételéről rendelkezik. Az önkormányzat azonban a fenti adásvételre hivatkozva a közelmúltban felmondta a helyiségek használatára vonatkozó bérleti szerződést, mert szerintük az új tulajdonosokkal működő kft. nem jogosult azok további kedvezményes használatára. A PR-Telecom emiatt bírósághoz fordult és perbe hívta a Trió Média Kft-t is az önkormányzat ellen. Ez utóbbi a műsorszolgáltatás folyamatos biztosítása mellett birtokvédelmet is kért. A városvezetés pedig tárgyalási határnap kitűzését (2012. március21. a per folytatása), a jogerős ítéletet követő 5 napon belüli birtokba adást és a perköltség alperesre terhelését kérte.

Nem kevésbé agresszív és gusztustalan Kapusék eljárása a Rádió Smile esetében sem. A főleg a fiatalabb korosztályok körében kedvelt frekvencia néhány évvel ezelőtt közösségi rádióként indult. Az önkormányzat kezdetben támogatta a lelkes önkéntesekből, amatőr zsenikből álló, szabadidejüket önzetlenül feláldozó csapatot, így a volt Helyőrségi Művelődési Otthon (Hemó) emeletén kaptak stúdió céljára alkalmas szerkesztőségi helyiséget. A Rádió Smile sugárzási engedélye Csőszi Viktor, mint magánszemély nevére szól, aki a fenntartás és a minimális technikai feltételek biztosítása érdekében devizaalapú jelzáloghitelt volt kénytelen felvenni egy magántulajdonú ingatlanra. Eközben a rádió bevételei a rezsiköltségeket sem tudták fedezni. Ráadásul a megváltozott média törvény közszolgálati műsorok készítését és sugárzását is előírta a kisközösségi rádiók számára, ami tovább növelte a költségeket. Az üzemeltetésre ezért nonprofit kft-t alapítottak, ami eredményesebben tudott (volna) pályázni.

Közben az önkormányzat támogatási hajlandósága megváltozott – sajnos nem csak pénzügyi okokból. Ráadásul Kapus Krisztián polgármester a 2010-es választási kampányok alatt stratégiai együttműködést alakított ki a konkurens Sírius Rádióval. Annak egyik társtulajdonosa, főszerkesztője Bakos Aranka a Polgármesteri Hivatal osztályvezetője, majd irodavezetője és az önkormányzat sajtószóvivője lett. A függetlenségét őrző Rádió Smile közben egyre kellemetlenebb konkurencia lett, mivel nem akart saját magától kimúlni. Ekkor a Trió Tv-t üzemeltető vállalkozói team 2011. november 5-én megvásárolta a rádiót működtető nonprofit kft-t. A Smile tehát tovább élt, sőt egy hónap alatt háromszorosára növelte hirdetési bevételét. A konkurencia és a helyi hatalom ekkor a fizikai és jogi ellehetetlenítés eszköztárával ellentámadásba lendült. Az önkormányzat gazdasági bizottsága felmondta a korábbi kedvezményes 1000 Ft/hó bérleti díjat és ugyanazt a helyiséget százszorosára növel növelt tarifával, piaci alapon kínálta használatra. Miközben tudvalevő a városban, hogy tucatnyi önkormányzati ingatlan áll üresen és kihasználatlanul, a javaslat szándéka és annak realitása nem szorul külön magyarázatra.

Merő véletlenségből ekkor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak is eszébe jutott, hogy még 2010-ben három kisebb szabálytalanságért elmarasztalta a rádiót. Igaz, a szerkesztőség ezzel kapcsolatos észrevételeire elfelejtett korábban reagálni. A hatóság 2011. december 20-án határozatában megvonta a Rádió Smile műsorszolgáltatási engedélyét / nem kötötte meg az új, hatósági szerződést. Tette ezt annak ellenére, hogy az engedély 2016-ig érvényes szerzett jogot érint, illetve nem volt példa még arra, hogy helyi kisközösségi rádiót csekély súlyú hibákért vagy normasértésekért ilyen módon szankcionáltak volna. A rádió a történtek ellenére továbbra is sugároz, a frekvencia jogosultja változatlanul a szerkesztői feladatokat ellátó magánszemély, aki bírósági úton a határozat felfüggesztését kérte valamint pert indított.
 #93998  Szerző: jimmer
 
Ehhez nekünk nem sok közünk van, mivel ez a már pályáztatás alatt lévő kereskedelmi freki. Egyébként érdekes a 60W, mivel a jelenlegi használója eredetileg 3db dipóllal 900W-on döngeti. Jelenleg átmenetileg újra körsugárzóra váltott, szintén 900W-al.

Az is érdekes, hogy az elméleti lefedettség 60W esetén 30.000 ember. Ami alapból hülyeség mert csak Kkfháza 32.000 fővel rendelkezik, a kistérséggel együtt ez ~50.000 fő. A jelenlegi ellátottság pedig jóval nagyobb, hiszen kecskeméten is stabil ST -ban fogható az említett frekvencia.

Tudnám értékelni, ha az állandó b.sztatás helyett az NMHH inkább az ilyenekre figyelne oda. Jelenleg ugyanis nem mindegy hogy 30.000 ember után fizet az ember fia koncessziós díjat vagy 100.000 után. :hit:
 #90131  Szerző: jimmer
 
Akkor, hogy értsétek:

már réges-régen tudunk róla, és megtettük a hivatalos lépéseket, de nagyon nem szeretnénk, ha hasonló játszódna le mint a Klub Rádió esetében, akár itt a fórumon, akár máshol.

Nem is fogunk nyilatkozni addig, amíg az ügy tart, kérem ennek tiszteletben tartását.

Akit nagyon érdekel valóban a megfelelő helyen megtalálja, azzal semmit nem érnek el, hogy újra és újra bemásolják ide.


Üdv
 #90130  Szerző: Andrew5
 
admin írta:A médiaszolgáltató kérelme, illetőleg a Fórumszabályzat Egyéb tudnivalóinak 6-os pontja alapján öt hozzászólás eltávolításra került a fórumrendszerből.

Admin
semmi olyat nem írtam ide ami nem lenne publikus, vagy estleg sértő volna.... :o
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 41