RADIOSITE Fórum

  • Class FM

 #175785  Szerző: Glenn
 
Szerintem mindig fontos megemlíteni az életkor szerinti bontást, mert nagy a szórás. Spotify és társai nagyjából a 30 alattiakat hódítja meg, de ott sem dominál ma még. E felett már inkább csak a netrádiók jelentenek konkurrenciát az FM-nek, már ahol van FM-en értékelhető tartalom. Budapesten, ahol több műfajban jó sok rádió vehető, például egyértelmű, hogy ha valaki nem saját forrásból audioanyagot hallgat, az többnyire FM rádiót. Ez még otthoni környezetben is igaz (bár otthon inkább tévéznek, még a zene is arról megy a háttérben, esetleg netről), de autóban totális FM-fölény van, hiába elérhető ma már a mobilnet.
Minden tiszteletem a Class FM-é, akik megpróbálták a lehetetlent, de most, hogy tuti nem az övék az országos freki, asszem vissza kell venniük az eddigi lendületből. Már ha nincs a háttérben egy kiapadhatatlan pénzforrás... :(
 #175767  Szerző: Redfox81
 
Az a több 100 ezer konkurencia szerintem jelentős túlzás és inkább csak elméleti. Ahogy megfigyeltem azok, akik már aktívan online rádióznak, a nagy (hazai) nevek közül válogatnak. Gyakorlatilag kb. a Sláger\Music\R1\Retro négyes a valódi konkurencia (itt a vidéket értem, ahol ezek közül FM-en legfeljebb a R1 helyi mutációja fogható) , illetve ha az adott helyen van helyi rádió, akkor az. A Spotify és társai pedig egyre nagyobb konkurensei lesznek az FM rádióknak is.

Persze jó lenne látni egy reprezentatív felmérést arról, hogy hányan is hallgatják.
 #175741  Szerző: noartist
 
Én már azon is le voltam döbbenve, hogy netrádióként milyen nagy neveket igazoltak le reggelre. Ezt lehetetlen kigazdálkodni szerintem 2018-ban, kizárólag weben elérhető adóként. Gondoljunk csak bele: nagyobb városok, megyeszékhelyek rádiói, kvázi sok hirdetővel, ki tudnák ezt gazdálkodni?
 #175740  Szerző: tomee
 
Én az itt felsoroltakat értem, de a valóság meg mégiscsak az, hogy van egy egykor országosan sikeres rádió visszaszorítva az online térbe nem 5-6, hanem több 100 ezer konkurencia közé szorítva. Mindezt napi párezer hallgatóval és egyre fogyó anyagi háttérrel a háta mögött.

Ha szöveget+zenét akarok hallgatni, ugyanennyi mozdulat bepötyögnöm egy BBC R1-et vagy Capital FM-et és "némileg" más tartalmat kapok a Class-hoz képest. De ha csak zenét akarok hallgatni, fogok egy Spotify-t vagy egy YouTube Premiumot és előfizetek rá. Ezekkel a tényezőkkel van szembeállítva a Class FM jelenleg. És nem biztos, hogy a Garami Gábor vagy a Stolh András hangja fog hiányozni, miközben egy élő fesztivál közvetítést hallgatok valami külföldi rádión. A 40-45 pluszos korosztály meg nem fog ezen dilemmázni, hanem bekapcsolja a Petőfit/Rádió1-et/Slágert/Retro-t és elbólogat az "I should be so lucky-ra" vagy a "shape of you-ra" 150 milliomodik alkalommal is.
 #175728  Szerző: Redfox81
 
tomee írta: Lehet, hogy színesebb (én amúgy kifejezetten csak a Morning Show-ra utaltam, mint erőlködés)
Szerintem a valódi cél az volt, hogy Balázsék ne tudják magukkal vinni a brandet, ez pedig sikerült. Az egy másik dolog, hogy a jelenlegi Morning Show alapjaiban különbözik Balázsék verziójától, viszont ha már megvan a bejáratott név, akkor miért ne használnák?
tomee írta: Hallgatni ugyan jó a Class-ot, de a húzóemberek nélkül csak egy digitális rádió a sok közül
A többi online rádió közül bőven kiemelkedik azzal, hogy ez egy országosan ismert brand, országosan ismert, profi műsorvezetőkkel. Ilyen itthon nincs több.
tomee írta:Értem azt az elképzelést, hogy jobb híján ők inkább előre menekültek, de mint írtam, ez szerintem inkább egy hangzatos blöff volt a részükről és felmerül a kérdés, hogy ha majd egyszer neadjisten a R1/Petőfi/Sláger/Retro is nekiállna digitális rádiózni akkor biztos, hogy ebből a csatározásból a Class jönne ki győztesen gyakorlatilag nulla tőkével a háta mögött pusztán azért, mert ők már évekkel korábban nekiálltak ezt építgetni?!
Az említett rádiók ma is hallgathatók online. Ha valamiért ők is a netre kényszerülnének, az a Class hallgatottságát érdemben nem befolyásolná, hiszen ma is ott vannak alternatívaként.
 #175714  Szerző: tomee
 
moby67 írta: Az emberek többsége munkába menet, jövet vagy utazás közben a kocsiban hallgatja a vételkörzetben fogható FM rádiók műsorát. Viszont munkahelyen ( ahol engedik) vagy otthon wi-fin már az online rádiók is mennek (ahol még nincs és nem is várható R1 frekvencia az is). A mobil szolgáltatók mára már szinte nem is a beszélgetésre hanem az adatforgalom növelésére mentek rá.
Viszont hallgatva a jelenlegi adást szerintem egyáltalán nem egy erőlködés hanem színesebb mint az R1 vagy a Petőfi.
Lehet, hogy színesebb (én amúgy kifejezetten csak a Morning Show-ra utaltam, mint erőlködés), de a Class akkor is úgy van benne már a jelenlegi köztudatban, mint egy már nem létező rádió, és erre csak rá fog erősíteni az a tény, hogy a helyén hamarosan el fog valami indulni, ami nagy valószínűséggel be is tömi az utána keletkezett űrt. Hallgatni ugyan jó a Class-ot, de a húzóemberek nélkül csak egy digitális rádió a sok közül, és valószínűleg ezt a "mi leszünk a magyarországi digitális rádiózás előfutárai" mizériát azért ők sem gondolták annyira komolyan, más különben nem ragaszkodtak volna annyira az analóg frekvencia csomag visszaszerzéséhez, plusz az elmúlt két évben lobbiztak volna ezerrel, amit ugye nem tettek, mert sem a támogatottságibeli sem az anyagi háttér nem áll a rendelkezésükre ehhez.

Értem azt az elképzelést, hogy jobb híján ők inkább előre menekültek, de mint írtam, ez szerintem inkább egy hangzatos blöff volt a részükről és felmerül a kérdés, hogy ha majd egyszer neadjisten a R1/Petőfi/Sláger/Retro is nekiállna digitális rádiózni akkor biztos, hogy ebből a csatározásból a Class jönne ki győztesen gyakorlatilag nulla tőkével a háta mögött pusztán azért, mert ők már évekkel korábban nekiálltak ezt építgetni?!
 #175709  Szerző: moby67
 
tomee írta:
ClassCredo írta:Mostmár a Morning Show szignáljából is kikerült Janklovics.
Én igazából azt gondolom, hogy ez az erőlködés az elmúlt egy évben teljesen felesleges volt, mert már az elejétől nyilvánvaló volt, hogy az egész "Morning Show" Balázsék nélkül kb. az égvilágon semmit sem jelent. Tök nyilvánvaló volt, hogy az egész róluk szólt, és nem a brand-ről. Pont emiatt a Class FM sorsa is mostanra ugyanúgy borítékolhatóvá vált, mint anno a Danubiusé vagy Slágeré. Lehet abban reménykedni, hogy Magyarországon az online rádiózás a jövő, de ez a jövő még (!) nem most van.
A "Morning Show","Bumeráng", "Önindító", "Talpra magyar","Kukori", ezek egy társaság által levédett márka nevek.
Ha a Class nem lett volna elkaszálva az FM-en akkor a Balázs még mindig ott bohóckodna a csapatával az Üllői úti stúdióban, arról se tudva hogy a márka név már régen nem az Övé. Az online rádiózás viszont már elkezdődött és ne feledjük a digitális rádiózást se, ami a jövő. Az emberek többsége munkába menet, jövet vagy utazás közben a kocsiban hallgatja a vételkörzetben fogható FM rádiók műsorát. Viszont munkahelyen ( ahol engedik) vagy otthon wi-fin már az online rádiók is mennek (ahol még nincs és nem is várható R1 frekvencia az is). A mobil szolgáltatók mára már szinte nem is a beszélgetésre hanem az adatforgalom növelésére mentek rá.
Viszont hallgatva a jelenlegi adást szerintem egyáltalán nem egy erőlködés hanem színesebb mint az R1 vagy a Petőfi.
 #175652  Szerző: tomee
 
ClassCredo írta:Mostmár a Morning Show szignáljából is kikerült Janklovics.
Én igazából azt gondolom, hogy ez az erőlködés az elmúlt egy évben teljesen felesleges volt, mert már az elejétől nyilvánvaló volt, hogy az egész "Morning Show" Balázsék nélkül kb. az égvilágon semmit sem jelent. Tök nyilvánvaló volt, hogy az egész róluk szólt, és nem a brand-ről. Pont emiatt a Class FM sorsa is mostanra ugyanúgy borítékolhatóvá vált, mint anno a Danubiusé vagy Slágeré. Lehet abban reménykedni, hogy Magyarországon az online rádiózás a jövő, de ez a jövő még (!) nem most van.
 #175636  Szerző: ClassCredo
 
Mostmár a Morning Show szignáljából is kikerült Janklovics.
 #175590  Szerző: noartist
 
Ezt már korábban megválaszoltam. Ott ,,A rádiós piac” topik erre! Ne spammeljük szét a Class FM-ét, ez egy netrádió.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 510