RADIOSITE Fórum

  • Rádiós technikai eszközök

 #177719  Szerző: joe
 
frekivadasz írta:Ha a MAIN ablakon megnyomod a bal felső sarokban a SETT. gombot, majd az így felugró Main Settings fejlécű ablakon kiválasztod a MISC fület, és kiveszed a pipát a legfelső - "IARU REGION 1 S-METER STANDARD" checkbox-ból, máris valóságközelibb S értékeket kapsz. Ha ez be van jelölve, tényleg irreális értékeket mutat.
"S" mérőt nem is néztem, csak alatta a "dBm"-ben megadott értéket. Amúgy mi a valóság? - mert 2 skála létezik - az egyiket RH-nál használják, S9 értékhez 50uV tarozik, a másikat az URH tartományban használják, S9 értékhez 5uV tartozik, vagyis 20dB a különbség.

Talán ide kapcsolódik...írtam, hogy az RTL-SDR-hez képest minimális nálam a javulás, most látom, hogy mi a probléma-> a ZAJ -> 0,5-1uV-os az alapzaj az antennámon az 50-100MHz-es tartományban...és még néha feljebb is megy -> az RH skála szerint S3-4, az URH skála szerint S6-7. A "steril" környezetben végzett mérés alapján 0,31uV-ot már fel tudom dolgozni az eszköz, nálam ennél vagy 5dB-lel magasabb az alapzaj, és még kell 6-10dB C/N a vételhez -> vagyis az RTL2832 chiphez képest nyert 10-15dB dinamikát itt el is vesztettem. RTL-SDR-re egy külső 20dB-es csillapítón keresztül ment az antenna jel, ez ide nem kell, de az antenna jel/zaj viszonya nem lett jobb...
 #177718  Szerző: frekivadasz
 
Ha a MAIN ablakon megnyomod a bal felső sarokban a SETT. gombot, majd az így felugró Main Settings fejlécű ablakon kiválasztod a MISC fület, és kiveszed a pipát a legfelső - "IARU REGION 1 S-METER STANDARD" checkbox-ból, máris valóságközelibb S értékeket kapsz. Ha ez be van jelölve, tényleg irreális értékeket mutat.
 #177716  Szerző: joe
 
Ma egy kicsit méregettem az RSP1A-t.
- SDRUno "S" mérője ill. dBm skálája érdekelt, de mint kiderült, csak "paraszt vakítás". Az első problémám, hogy a IF erősítés nincs kompenzálva szoftveresen, így a fix bemeneti jel esetén az erősítés értékek függvényében más-más értéket mutat az "S mérő" - itt megbukott. A másik probléma, hogy a különböző KF szűrők esetében is más már értéket mutat...'Low IF' 'IF AGC" üzemben CW módban -40dBm-et -41 dBm-nek mér 5 MHz-en, -39 dBm-nek 55 MHz-en. 6 MHz-es KF sávszélesség esetén -40dBm-es jelet -55dBm-nek is mérte...
- HDSDR esetén, már stabil a mérés, de érdemes az IF AGC-t kikapcsolni. IF erősítést 50dB-re, LNA-t 0-ra (maximális erősítés) állítva - 17dB korrekcióval RH tartomány szerinti "S skálát" kapunk +-1dB pontossággal.
- SDR Sharp esetében LNA max erősítésen (0 dB állás), Tuner AGC kikapcsolva, Gain Control 43dB állásnál 1mV tesztjelre ~0dBFS-t mutat. +20dBFS (10mV) felett kezd el a bemenet "leülni". Az alsó vége, 0,31uV-nál már egy SSB jel elfogadható minőségű.

Ez csak egyjeles mérés, a többjeles viselkedése ennél 2 nagyságrenddel rosszabb. Nálam a helyi adó 82dBuV-tal (12mV) jön (ennyi ér le az antenna kábelen) - ez rendesen megfekteti már a bemenetét...így kell a közel 40dB-es szűrő hozzá...

Kép Kép Kép
Kép Kép Kép
Kép
 #177157  Szerző: joe
 
A relé az lassú, ide szikraközök ill. varisztorok kellenek...lépcsőzve...http://www.dehn.hu/pdf/pdf12/sonderdruckHU.pdf...de ez sem 100%-os védelem. Az antenna kábelbe ill. az UTP-be is kell védelmet beépíteni:
- https://apcszunetmentes.hu/termekek/PNE ... tseg_vedo/
- https://webshop.biztonsagosotthon.hu/sp ... s-kabelhez
- https://www.dehn-international.com/pdbR ... 909705.pdf
...a megfelelő földelő hálózat kiépítése is többször 10ezer Ft - 1,5-ös MCu nem nevezhető földelésnek - amibe be kell kötni ezeket az eszközöket...

Egy villanyszerelő barátomat idézve: "rövid távon (3-5 év) olcsóbb egy biztosítást kötni, mint villámvédelmet kiépíteni"
 #177154  Szerző: Gr3g0ry
 
LuciFerko írta: 2018.06.08. 21:10 Na bekövetkezett, amitől féltem. A telek közelébe (kb 100m) bevágott a villám, a MiniWhipben megnyekkentek az SMD tranyók, a tesztnek ott hagyott router és UBNT AP úgyszintén meghalt. Utóbbinál remélem csak a POE táp szállt el. 2 szomszédnál is elszálltak az UPC modemek, és egyik helyen az LCD TV is. Jó, hogy nem volt még ott az SDR..

Milyen villámvédelem oldható meg ott relatíve kevés pénzből? Mert az SDR ott lesz egyedül hagyva a hét 7 napjából 6-ot.
Nem tudom hogy pl a kisebb amperű(pl 1A) mágneses relé mennyi eséllyel kapcsolná le az áramot hasonló helyzetekben..
Elvileg segítőkész tudna lenni.
 #177153  Szerző: LuciFerko
 
Na bekövetkezett, amitől féltem. A telek közelébe (kb 100m) bevágott a villám, a MiniWhipben megnyekkentek az SMD tranyók, a tesztnek ott hagyott router és UBNT AP úgyszintén meghalt. Utóbbinál remélem csak a POE táp szállt el. 2 szomszédnál is elszálltak az UPC modemek, és egyik helyen az LCD TV is. Jó, hogy nem volt még ott az SDR..

Milyen villámvédelem oldható meg ott relatíve kevés pénzből? Mert az SDR ott lesz egyedül hagyva a hét 7 napjából 6-ot.
 #177089  Szerző: joe
 
frekivadasz írta:Hát, igencsak meglepett a válasz, itt ezerszer jobban teljesít mint az RTL-SDR.
Lehet, egy kicsit túloztam, de az biztos, hogy ehhez az SDR-hez is kellenek a "hullám csapdák" a helyi frekvenciákra, amit az RTL-SDR-hez készítettem. Ezek használatával rá lehet tólni az erősítést, de az "alja", azaz a zajszint ugyanott van, mint az RTL-SDR esetében, sőt a SONY ST-SE700 sem tud többet.

AM vételnél, viszont az lehet a problémám, hogy az aktív loop antenna erősítőjét a "DBM-re" épülő keverő meghajtásához méreteztem - passzív keverés nem kicsit veszteséges - így az RTL-SDR-rel elértem 60dB dinamikát...ebbe az eszközbe beletóltam az antenna jelet és "hanyat vágta magát" - viszont manuális beállítással sem tudok 60dB-nél jobb dinamikát elérni - lehet, magas a zaj/zavarszint az antennámon.

Újra kell gondolni a "környezetet"...most az FC0012 tuneres RTL-SDR-hez van optimalizálva minden.
 #177078  Szerző: frekivadasz
 
Hát, igencsak meglepett a válasz, itt ezerszer jobban teljesít mint az RTL-SDR. Utóbbin az AGC-t a lehető legkisebbre kellett állítani, hogy ne vezéreljék túl a helyi adók, így viszont olyan érzéketlen lett, hogy még az országosakat se lehetett vele venni.
Ezzel szemben az RSP1A jóval nagyobb bemeneti dinamikáról tanúskodik, vidáman vehetők az országos adók is a helyiek mellett anélkül, hogy túlvezérlés történne.
Bizonyos esetekben érdemes az AGC-t manuálisan használni.
Javaslom tegyetek próbát az SDRuno-val is, bár ettől nyilván nem fog hardveresen többet tudni a cucc, de hátha van benne okosság, ami által jobb lesz a vétel. A fő ablakban van egy "BIAS-T" gomb, annak használatával emlékeim szerint sokat javult... bár lenne idő ezzel többet foglalkozni.
 #177076  Szerző: LuciFerko
 
joe írta: 2018.06.07. 21:18 ...egyenlőre egy kicsit csalódott vagyok. többet, mást vártam tőle. FM-en a helyi adó túlvezérli - vissza kell venni az RF erősítését, de így oda az érzékenység. AM-en szintén a túlvezérlés felé tart, ha az AGC be van kapcsolva, használhatatlan. Én vártam egy kis érzékenység javulást, de az RTL-SDR nagyon jó...
Ezen felül, több az erőforrás igénye is...egy régi PC-nél ez is számít.
Hát ez nagy csalódás... AM résznél az a járható út mint nálam az SDR-nél. Notch filter 540-re, és az egésznek egy -10dB csillapítás.
 #177075  Szerző: joe
 
...egyenlőre egy kicsit csalódott vagyok. többet, mást vártam tőle. FM-en a helyi adó túlvezérli - vissza kell venni az RF erősítését, de így oda az érzékenység. AM-en szintén a túlvezérlés felé tart, ha az AGC be van kapcsolva, használhatatlan. Én vártam egy kis érzékenység javulást, de az RTL-SDR nagyon jó...
Ezen felül, több az erőforrás igénye is...egy régi PC-nél ez is számít.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 126