RADIOSITE Fórum

  • Külföldi rádiók

 #184448  Szerző: Kovi02
 
Glenn írta: 2019.07.31. 18:09 Lassan Európába érnek ők is, ami nekem annyira nem tetszik. Régen rokonokhoz utazva "rádiós kánaán" volt Bácska, mert minden községnek volt saját adója, a nagyobbaknak több is. Eleinte középhullámon, később FM-en is. Ma már egyre inkább betartják a nemzetközi frekikiosztás alapján előírt szabályokat, így csökken az adók száma. Viszont lesz RDS és minőség. :)
Hát,a minőségtől még szerintem elég messze vannak,a szabadkai adók közül az AS,Play,Hit triónak van csak jól beállított hangzása,az állami rádiók,vagy éppen az Smedia adói ritka rosszul szólnak. A rádiók döntő hányada csak szerb zenét játszik(erre van is igény,Belgrádban a leghallgatottabb a Naxi,országosan a Radio S)
A színvonalról meg csak annyit,hogy a legtöbb frekivel rendelkező Smedia úgy rebrandelte a rádióit,hogy az S2 zenetárába felvették a Play által agyonjátszott számokat,és lenyúlták a horvát Otvoreni évek óta használt szlogenjét.(kb. 80-astól mennek zenék a pár hónapos számokig - ???)
Az S3-nak a szintén horvát Extra FM szlogenjét nyúlták le,az S4-et pedig lényegében "kiherélték",egy a legfrissebb EDM és pop megjelenéseket hozó rádióból lett egy teljesen átlag CHR,műsorvezetés,DJ show vagy bármi különleges nélkül.
Erre válaszul a legalább egy évtizede működő,18-29 piacvezető TopFM-et a NaxiMedia átalakította,és egy változatos house rádióból(tényleg mindenféle ment rajta,2000-es évek elejétől a napjainkig house volt a rotáció,emellett saját és nemzetközi DJ showk),és megcsinálták ugyanazt,mint az S4-el az SMedia,a Radio3-t pedig elkezdték ugyanebbe az irányba tolni,csak szerb zenék is vannak benne.
Nemrég a Sport FM-et is egy hasonló formatú rádió váltotta,a WTF,aminek a neve hűen tükrözi,ami ott zajlik,a weblap és a toplista indulás óta nem frissült,és ezen kívül még közösségi média platformjuk sincs,zeneileg meg ugyanaz mint a többi.
Nem értem,mi szükség van jelenleg Belgrádban 8,kb. ugyanazt a célközönséget megcélzó rádióra(S2,TDI,Play,3,WTF,S4,Top,AS),aminek nagy részén kb. semmi kreativitás nincs,lényegében egy műsorvezető van a stúdióban,aki csak a zenék közti felkonfokat mondja. Mintha a rádiók nagy része a Playt akarná másolni: http://playradio.rs/ és https://www.topfm.rs/ (csak nekem hasonlít ez a két weblap?)
miközben a Play azért piacvezető,mert Szerbiában nem volt előtte bármilyen frissebb popzenét is játszó országos rádió,az Index a 80-as 90-es 2000-es éveket játszotta,új zenék nélkül,és a regionális TDI és AS FM volt a CHR-Top40 rádiók közül az egyetlen nem csak Belgrádban elérhető,most meg úgy tűnik,hogy erre az óriási és teljesen egyértelműen ott tátongó űrre így utólag próbálnak ráugrani a rádiók.
Szerintem ebből még lesz nagy rádiós piaci átalakulás,lévén több olyan rádióadó van,amit szignálok nélkül meg se lehetne különböztetni,kíváncsi leszek a TDI/AS FM kettős eredményére a hallgatottságban,mert ezen a két rádión vannak még tényleg létező DJ showk és rendes műsorvezetés.
 #184445  Szerző: Glenn
 
Lassan Európába érnek ők is, ami nekem annyira nem tetszik. Régen rokonokhoz utazva "rádiós kánaán" volt Bácska, mert minden községnek volt saját adója, a nagyobbaknak több is. Eleinte középhullámon, később FM-en is. Ma már egyre inkább betartják a nemzetközi frekikiosztás alapján előírt szabályokat, így csökken az adók száma. Viszont lesz RDS és minőség. :)
 #184444  Szerző: Kovi02
 
Gyurii írta: 2019.07.30. 07:38 Ujvideki radio szabadkai frekije 92.5 kapott RDS-t! :D

PS: RTV RNS2
PTY: AFFAIRS
RT: RADIO RNS2 SUBOTICA 92,5 MHZ - RADIO TELEVIZIJE VOJVODINE
A 99,3-on is lett,ami kb. 1 hét után újra teljes teljesítménnyel megy.(eddig kb. csak pár wattal üzemelt) :( , és a 100,6 PI kódja is megint változott.
Így a 104,4 maradt az egyetlen szabadkai adó RDS nélkül.(pár éve még a 88,3 92,5 99,3 100,6 104,4 mindegyike RDS nélkül ment)
 #184440  Szerző: Glenn
 
Kovi02 írta: 2019.07.29. 18:29Még üres a sáv,szóval szerintem egy próbát mindenképp megérne.
Teljesen olyan, mint a CCIR FM volt úgy 30 éve. :)
 #184434  Szerző: Gyurii
 
Ujvideki radio szabadkai frekije 92.5 kapott RDS-t! :D

PS: RTV RNS2
PTY: AFFAIRS
RT: RADIO RNS2 SUBOTICA 92,5 MHZ - RADIO TELEVIZIJE VOJVODINE
 #184432  Szerző: Kovi02
 
shadoe írta: 2019.07.29. 20:29 Kezdesz bogarat ültetni a fülembe... mezei antenna elég lehet hozzá, vagy több elemes Yagitól kezdődhet a mulatság?
DAB-on nekem csak egy kis Sony rádióm van,azzal Belje és Újvidék stabilan szól kültéren. Ha FM-en a beljei adó RDS-sel jön egy FM antennával,akkor a DAB is biztosan jönni fog.
 #184431  Szerző: shadoe
 
Kezdesz bogarat ültetni a fülembe... mezei antenna elég lehet hozzá, vagy több elemes Yagitól kezdődhet a mulatság?
 #184430  Szerző: Kovi02
 
shadoe írta: 2019.07.29. 18:18 Nincs DAB+-om, mert attól tartok, nem ér el hozzám semmi DAB+-os adás a környékről. Az ország közepén lakom gyakorlatilag. Ha fogok valami külföldit sima FM-en, az már nagy szó. Azért tekergetem a rövidhullámot annyit, mert az biztos. Vagy mégsem, mert pl. a VOA1 vétele eléggé periférikus, pedig Lady DJ és Larry London alatt nagyon jó számok szólnak. (Még a hosszúhullám mondjuk megérne egy misét, főleg télen.) De köszönöm a tippeket.
Még üres a sáv,szóval szerintem egy próbát mindenképp megérne. Az újvidéki 11B és a beljei 8C szerintem mélyen beszór az ország területére,így hogy nincs semmi jelentős terepakadály.
 #184429  Szerző: shadoe
 
Nincs DAB+-om, mert attól tartok, nem ér el hozzám semmi DAB+-os adás a környékről. Az ország közepén lakom gyakorlatilag. Ha fogok valami külföldit sima FM-en, az már nagy szó. Azért tekergetem a rövidhullámot annyit, mert az biztos. Vagy mégsem, mert pl. a VOA1 vétele eléggé periférikus, pedig Lady DJ és Larry London alatt nagyon jó számok szólnak. (Még a hosszúhullám mondjuk megérne egy misét, főleg télen.) De köszönöm a tippeket.
 #184421  Szerző: Kovi02
 
shadoe írta: 2019.07.28. 20:25 Pont jókor kerültek képbe, mert a Radio Romania slágerlistáinak lőttek a hétvégén. Majd felváltja ez. Köszönöm szépen!
DAB+-ra van vevőd és antennád? A 8C-n ha elér hozzád a beljei DAB,akkor megpróbálhatnád akár az Anténát. Van egy elég friss toplistájuk pénteken,emellett inkább Hot AC.
(ahol ilyenek is bekerülnek rotációba: https://www.youtube.com/watch?v=shzVOX5xnSw )
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 150