RADIOSITE Fórum

  • Adótornyok

 #187349  Szerző: Glenn
 
Ez teljesen jogos érv, de kérdés, hogy utána hol lesznek elhelyezhetőek a helyi adók antennái. A Sas-hegy sem lesz szerintem jó, mert a fekvése sem felel meg és ráadásul az egész hegy természetvédelmi terület. A Várhegyről ne is beszéljünk (világörökség), a Naphegy túl alacsony, csakúgy, mint a többi budai magaslat a Széchenyi-hegy árnyékában. Marad a pesti oldal, ahol két lehetőség van. Az egyik a SOTE épülete, ahonnan jelenleg is van adás, de ez is nagyon alacsony, és van a Telekom-torony, ami valamivel magasabb és szinte mindenhonnan látható. Ezen még az FM-antennák is fent vannak, bár régóta nem használják. Nehéz ügy lesz. :(
 #187347  Szerző: potyi
 
Rövidesen teljesen megújul a Citadella, melynek keretében építési terület lesz a teljes erődítmény. Valószínűleg költöznie kell az innen sugárzó rádióknak, nemcsak az építkezés miatt, hanem - és ez már korábban is felmerült - amiatt is, hogy világörökségi helyszínt ne csúfítson el semmilyen antennarengeteg.
 #186401  Szerző: altermanus
 
Glenn írta: 2020.02.01. 17:23 Nagy a térerő és gyenge a rádiód nagyjelszelektivitása. Ilyenkor egyszerre szól minden, amit onnan sugároznak. Pár száz méter után ennek a jelenségnek meg kell szűnnie.
Így van! Köszönöm :)
 #186398  Szerző: Glenn
 
Nagy a térerő és gyenge a rádiód nagyjelszelektivitása. Ilyenkor egyszerre szól minden, amit onnan sugároznak. Pár száz méter után ennek a jelenségnek meg kell szűnnie.
 #186397  Szerző: frekivadasz
 
Az intermoduláció szót keresed.
 #186394  Szerző: altermanus
 
Sziasztok! Feltúrtam az egész internetet, és talán ti tudtok segíteni, vagy linkkel, vagy egyszerű magyarázattal.

Vettem magamnak egy rövidhullámot is fogó rádiót. Ha utazom buszon, akkor szoktam rajta hallgatni valamit FM-en. Ma vettem észre, hogy Zalaegerszegen a toronyház tetején lévő adóállomás, 100,4 MHz-en (mivel 4 helyi rádió van), mind a négy rádió szól egyszerre.
Ha tudok, majd csinálok róla felvételt is, mire gondolok, de ilyen létezik, és mitől lehet?
Kérdeztem már, de nem találom a válaszokat.

Update:
Hegyhátsálnál a 97 MHz-n van minden egyben, az adótoronynál.
 #186369  Szerző: joe
 
moby67 írta:Az adó végfokozat tápellátása nagy teljesítményt igényel,(gerinc adóknál ) ha kiesés van a hálózaton aggregátorokra állnak át. Ez kb 20-30 mp lehet. ( szerintem) A meghajtó rész lehet szünetmentesítve.
https://youtu.be/XxXm9ABQnzY - 4:22-től - ha már szóba hoztam, az adótorony gazdát cserélt - https://hvg.hu/kkv/20190604_A_kormany_m ... _melyik_az
 #186368  Szerző: moby67
 
Az adó végfokozat tápellátása nagy teljesítményt igényel,(gerinc adóknál ) ha kiesés van a hálózaton aggregátorokra állnak át. Ez kb 20-30 mp lehet. ( szerintem) A meghajtó rész lehet szünetmentesítve.
 #186269  Szerző: joe
 
Nem tudom, az adótornyokban mennyire veszélyes az ilyen hirtelen jött áramszünet, de annó hasonló okokból vidéki géptermek energia ellátását is szünetmentesítettük. 2 hónapon belül egy Cisco routerbe már a másokid 20.000 USD kártyát kellett cserélni + az előfizetőknek kötbért fizetni, akkor lett pénz szünetmentes áramellátásra.
Nem tudom a DVB-T adó hogy működik, de nálunk egy 5 másodperces áramszünetet követően legalább 2 perc kell, hogy felálljon a rendszer. Modjuk azt el tudom képzelni, hogy csak az adóvégfokozat áll le áramszünet idején, az IP oldal és a meghajtó fokozat szünetmentesítve van...
 #186263  Szerző: BMáté
 
Apró érdekesség, illetve tájékoztatás annak, akit érdekel, hogy az elmúlt napok rendkívül ködös időjárása miatt jelentős jég-, és zúzmara réteg képződött a tereptárgyakon, így az elektromos légvezetékeken, villanyoszlopokon is. Naponta többször előfordul pillanatnyi áramkimaradás, feszültségkiesés a környékbeli településeken, amely alól Komádi sem kivétel, így tegnap is, ma is néhányszor leállt az adótorony kb. 30 mp-re. A várható időjárás alapján ez folytatódni fog holnap, holnapután is.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 86