RADIOSITE Fórum

  • Rádió 1

 #186825  Szerző: Dani
 
Ha már a tényekről beszélünk, a Facebookon sok kommentelő a mai napig hiányolja a MusicFM-et jóval több mint egy évvel a megszűnése után is! Ha annyira csak "háttér rádiózásra" lenne szükség valóban, akkor miért hiányolja a mai napig egy elég széles réteg a MusicFM féle rádiókat?
 #186824  Szerző: troll
 
Ilyen az, amikor egy agyatlan (vagy tudatlan) vitatkozik a tényekkel.

Tessék, akkor egy kis történelem óra. Rád fér.

70-es évek közepe, 80-as évek eleje: Három magyar nyelvű rádiót hallgathattál legálisan: Kossut, Petőfi, Bartók rádió. És egyet illegálisan, a Szabad Európát... addig ameddig. Nincs internet, nincs zenei tévé csatorna. Zenét csak a rádiókból szerezhettél be, magnóra rögzíthetted. Amit adtak, hallgattad, örültél neki.

80-as évek vége, 90-es évek. Kereskedelmi rádiók megjelenése és térnyerése. Egyre inkább rohadtul nem mindegy, hogy melyik rádió mit játszik. Nagyobb a választék, é van egy db 0-24-es zenei tévé, amit mindenki imád. Megjelenik a háztartásokban a CD. A rádiókban kialakulnak az arculatok, Amerikában pedig megjelennek a rádiós zenei és programming tesztelések, mert egyre nagyobb a piac (ezzel egyre kissebb a reklámtorta) és mindenki pénzt akar. Az első kezdetleges rádiós tesztek Magyarországra a 90-es évek második felére érnek el. A 90-es évek végére, ezredfordulóra mindenki saját maga írj otthon az mp3-as cdéit, egyre kevésbé a rádió az elsődleges zeneforrás.

Ezredforduló közepe. Tért nyer az internet. Jön a Youtube, a tizes évekre a streaming szolgáltatók. Leáll a zenével az MTV a Youtube miatt, a fiatalok már a neten szerzik be a kedvenc zenéiket, nem nézik a zenei televíziókat, leszoknak a rádióról. Mindent megkapnak streamen. Kié marad a rádió? A dolgozó felnőtteké, akiknek nincs idejük / kedvük / tudásuk streamelni, nem vágynak az új zenékre, a jól bevált slágereket szeretik. Az új dalokat nem a rádiók szerettetik meg velük, hanem pl a gyermekeik, tévé műsorok, reklámok, stb stb.

Lehet habzó szájjal kommentelni bármilyen baromságot Poptarisznyákról, meg Vasárnai Koktélokról - ahogy te is megtetted kedves Shadoe - csak attól, hogy azt vehemensen teszed, attól még hülyeség marad. És akkor most ahogy szoktad, próbáld szépen kimagyarázni magad belőle. Most sem fog sikerülni.


shadoe írta: 2020.04.18. 20:36 Én ezen már csak nevetek, amikor ezekre a "lekutatásokra" hivatkoznak... harminc éve a Rádió1 vagy akármelyik mai gagyinál sokkal hallgatottabb és népszerűbb műsorok, köztük a Poptarisznya vagy a Vasárnapi koktél és spin-offjai voltak az akkori császárok. Még ma is legendák, és milliók emlékeznek rájuk, és a hallgatottságuk is 7 számjegyű volt. Az égvilágon senki nem kutatott le semmit, és ezek a műsorok tökig voltak újdonságokkal - akkor, amikor jóval nehezebb is volt számokat beszerezni, és amikor jóval kevesebb zenéből is lehetett meríteni, mint manapság. ... bala blaba...bla bla bla ... Hogy juthattunk el idáig??
 #186822  Szerző: shadoe
 
Én ezen már csak nevetek, amikor ezekre a "lekutatásokra" hivatkoznak... harminc éve a Rádió1 vagy akármelyik mai gagyinál sokkal hallgatottabb és népszerűbb műsorok, köztük a Poptarisznya vagy a Vasárnapi koktél és spin-offjai voltak az akkori császárok. Még ma is legendák, és milliók emlékeznek rájuk, és a hallgatottságuk is 7 számjegyű volt. Az égvilágon senki nem kutatott le semmit, és ezek a műsorok tökig voltak újdonságokkal - akkor, amikor jóval nehezebb is volt számokat beszerezni, és amikor jóval kevesebb zenéből is lehetett meríteni, mint manapság. Most itt vagyunk 2020-ban, és azon vitatkozunk, hogy van -e létjogosultsága egy napi tíz, negyvennégy hónapos zenét tetszőleges sorrendben variáló idióta recurrent rádiónak a sminkesek és fodrászok körében (mert normális ember ezt csak muszájból hallgatja). Feltételezem, hogy aki ezt a zenei trágyadombot háttér-rádiónak hallgatja (mert csak úgy lehet, ha tudatosan nem figyelnek rá), annak végképp tök mindegy lenne, hogy a R1 óránként tíz újat adna, vagy évente egy darabot se. Erre persze joggal lehetne azzal kontrázni, hogy rendben, megvolt B. Tóth és Komjáthy György méltán népes követőtábora, de ezzel egyidőben a Kettőtöl ötiget is minimum százezrek hallgatták (igaz, az is jobb volt a mai R1-nél, hiszen még ott is adtak 3 hónapos számokat). A lényeg: engem nem érdekelnek a kutatások, az volt a jó, amikor a kívánságműsor és a vadonatúj számokat felölelő műsorfolyam is létezett, és volt VÁLASZTÁSI lehetőség. Ma NINCS. Tekergethetem én az FM-et éjjel-nappal, és szívhatom a fogam. Heti pár óra hallgatástól eltekintve NEM érdemes. Nem is vitát akarok ezzel gerjeszteni, csak egy költői kérdés: ha a 80-as években komoly tömegek hallgatták pl. a Poptarisznya magnósoknak műsort, ahol soha nem fordult elő ugyanaz a szám, hiszen minden héten MINDIG másik 13-15 váltotta az előző hetit, ill. ugyanezek a tömegek tekertek a Radio Luxemburgra vagy a Szabad Európára új zenékért, akkor mi az isten történt 2020-ra? Hogy juthattunk el idáig??
 #186821  Szerző: Dani
 
Az eddigi hozzászólásokhoz kiegészítésként írom, hogy az is ki fog derülni, hogy Juhász Gergely beáll e a sorba, olyan értelemben, hogy hagyja e tovább menni a mainstream vonalat, amit eddig a Rádió1 képviselt éveken keresztül, vagy pedig meg meri e lépni azt(remélem igen), hogy alapjaiban megváltoztassa a rádió zenei irányát. Nyilván ez gondolom attól is függ, hogy mekkora szabad mozgástere van Juhász Gergelynek, vagy pedig neki is megmondják, hogy milyen vonalat kell képviselnie. Félő, hogy az utóbbi fog történni.
 #186820  Szerző: tomee
 
A mostani helyzet igazából azért különösen érdekes, mert Fly-ékat 18 éve pont azért igazolták át a R1-hez, hogy helyre rakják azt, ami finoman szólva elég jól sikerült. Én az "arcoskodós" hangnemet sose szerettem benne, és valahol remélem, hogy ez ezentúl már nem is lesz jellemző, de az is igaz, hogy egy rádiós brand nem volt ilyen hosszú ideig ebben az országban a köztudatban, és őszintén szólva Fly neve gyakorlatilag mostanáig egyet jelentett a R1-gyel.

Nem lepődnék meg rajta, ha most a nagy lelkesedés egyfajta útkeresésbe csapna át, mert ezzel a rádióval eddig az volt leginkább a baj, hogy 10 után műsor és zene szempontjából is dögunalmas volt, de ez mindig meg lett magyarázva azzal, hogy "ezlettahallgatóiigényekszerintlekutatva".

Most akkor vagy az fog kideülni, hogy ezek a kutatások egy kalap szr.t nem érnek, és még jobban szárnyalni fog a hallgatottság, vagy mélyrepülésbe zuhan az egész, mert a körmösöknek és a fodrászoknak ennyi tényleg ezidáig is bőven elég volt.
 #186819  Szerző: potyi
 
Ha a Rádió1-ből egy kaotikus dance rádiót (aka. Music FM) csinálnak, le lehet húzni a rolót, az megölné a brandet. Előnyére inkább az válna, ha a késő délutáni, esti mixműsorokat megszüntetnék vagy finomhangolnák, néhai Hajógyáris-drogdiszkós vonalról rádióbarát vonalúra, a napközbeni zenei kínálat meg inkább Hot AC fordulatot venne, semmint CHR-t, mixek helyett a magyar dalok bátrabb használatával. Jó példa a 4-5 évvel ezelőtti Rádió 1 Pécs erre, tudtommal azt is Sivák Péter vitte a hátán. Az a rádió egyben volt, növelni is tudták a hallgatottságot az újabb hálózatba kapcsolódásig.

A Retrónak egy Sláger Rádiósítás (Sivák volt a Sláger Rádióban a programigazgató-helyettes) viszont még javára is válhat.

Egyébként a zenei igazgató a cikk szerint Sivák lesz mindhárom rádióban, Leirer és Juhász Gergő csak zenei szerkesztők. Magyarra fordítva a stratégiát Péter határozza meg, a napi playlistet pedig a két műsorvezető rakja össze, tehát operatív szinten állítják csak össze, adott repertoárból. Ha nem értem totálisan félre, akkor ez így teljesen egészséges felállás.

Így viszont szerintem kár azt várnotok, hogy "újra lesz" Music FM. Egy dance rádió amúgy is életképtelen a hazai piacon, ez már rengetegszer bebizonyosodott, nekik meg most valószínűleg erősen bizonyítaniuk kell a tulajdonosok felé, elérni azt a hatékony működést, ami Fly-éknak nem sikerült. Ezúton kívánok sok sikert hozzá.

Egyetlenegy dolgot kéne elkerülni, hogy Sivák Péter legyen a station voice bárhol is. Elismerem a tehetségét, de állomáshangként szerintem borzalmas.
 #186818  Szerző: tomee
 
https://media1.hu/2020/04/17/megis-tavo ... RmEyQ7ThcQ

"A rádiók új vezetése hangsúlyozta, a legnagyobb változás az lesz, hogy a jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező kollégákat még inkább bevonják a folyamatokba, így többek között a zenei szerkesztés is csapatmunka lesz.”

Nem tudom, nekem ebből az jön le, hogy innentől kezdve nem sok hangsúly lesz a format követelményein vagy a zenei teszteken, hanem inkább intuitív módon fog zajlani a szerkesztés, szóval nem lepődnék meg, ha a Music-hoz hasonló érdekességek előfordulnának.

(off topic: de a Retro-n valszeg ugyanez várható, és könnyen előfordulhat, hogy végre elkezdenek '90-es éveket is játszani)
 #186817  Szerző: Kovi02
 
potyi írta: 2020.04.17. 20:19
Kovi02 írta:
Rickykeee23 írta: 2020.04.17. 18:04 Huhúúúú, GERYYYY! Most jó irányba fog menni az R1, az biztos! :yeah:
Azért szerintem nem fognak belőle más rádiót faragni,ha letérnek erről a full mainstream irányról akkor a hallgatók egy része lazán átmegy a Petőfire.
Így van, bár full mainstreamnek aligha nevezném, amolyan "posvány" format talán jobban illik rá. Na és Flyék vajon már ma átmentek a Sláger FM-hez, vagy csak jövő héten?
Akkor legyen az. :D Szerintem igazából lesz egy frissítés a zenei kínálatban,de a jelenlegi Top40 format szerintem marad,a Music össze-vissza zenei szerkesztése nem jön majd az R1-re.
Ha meg a nemzetközi trendeket nézzük,és esetleg néha követnék őket,akkor elmennének ilyen irányba: https://virginradio.ro/
http://www.topfm.rs/
ezen két helyen mondjuk a dj műsorokat teljesen leépítették és elmentek top40 és urban irányba,de utána meg bőven megnőtt a hallgatottság.
 #186815  Szerző: potyi
 
Kovi02 írta:
Rickykeee23 írta: 2020.04.17. 18:04 Huhúúúú, GERYYYY! Most jó irányba fog menni az R1, az biztos! :yeah:
Azért szerintem nem fognak belőle más rádiót faragni,ha letérnek erről a full mainstream irányról akkor a hallgatók egy része lazán átmegy a Petőfire.
Így van, bár full mainstreamnek aligha nevezném, amolyan "posvány" format talán jobban illik rá. Na és Flyék vajon már ma átmentek a Sláger FM-hez, vagy csak jövő héten?
 #186814  Szerző: zenefalo
 
zenefalo írta: 2020.04.07. 15:56
potyi írta: 2020.04.06. 20:34 Nem Buda Marci a programigazgató, de az eddigi is távozóban van, valóban "új szelek fújnak". Ez már az utód ötlete lesz.
Bárcsak Juhász Geri kezébe kerülne, és Music Fm-esítené! De bilibe lóg a kezem... :ayfkm:
Még a végén óhajom parancs lesz!? ^^
  • 1
  • 367
  • 368
  • 369
  • 370
  • 371
  • 986