RADIOSITE Fórum

  • Rádió 1

 #186872  Szerző: shadoe
 
Kedves Troll!
Érdemben nem tudok hozzászólni a magánvéleményemre (amihez még úgy tudom, jogom van, de szóljál, ha már más világot élünk) írott hosszadalmas fröcsögésedre, ugyanis annak egy betűjét sem olvastam el, és egyébként is a tiltólistámon vagy. Mások hívták fel a figyelmem újabb "örvendetes" ténykedésre, és látom, most már utánam valaki más agresszorjának a szerepében is szeretnél tetszelegni. Egészségedre! Szerintem a mi körünk már pár hónapja megvolt, akkor már alaposan bemutatkoztál, így nem tartottam érdemesnek a konfliktusigényedbe beszállni, és ezt a továbbiakban sem teszem. A Rádió 1 fórum, szerencsére vagy kevésbé szerencsére, per pillanat - finoman fogalmazva - a legszínesebb és legpörgősebb topik - hiszen jár ide olyan, aki indulatmentesen, szakmailag szól hozzá (minden tiszteletem), van, aki magánvéleményt ír le és kritikusan áll hozzá a történtekhez (ez vagyok én), és van, aki cirkuszolni, hisztériázni, trágárkodni (az ő IQ-gondjuk, és nem az enyém...), meg van, akinek szimplán elgurult a gyógyszere - döntsd el, te ezekből ki vagy. :) A "legszínesebb fórum" persze paradoxon, hiszen a rádió, amelyről szól, a legelfuseráltabb, legunalmasabb és legdöglődőbb médium, amit én valaha bekapcsoltam. Dehogy változik itt a playlist, vagy bármi. Öt éve ezért imádkozunk, a remény hal megutoljára jeligére. Ha tehetném, nemhogy egy frekvenciát, de két nanoszekundumot nem adnék ennek soha az éterben. Neked pedig ide egy betűt se. :)
 #186871  Szerző: troll
 
Graulálok! Neked is sikerült csatlakozni az agyatlanul kommentelők bő táborához. Jár a második helyezett díja. Sajnos csak ezüstérmes lehetsz Shadoe nevű barátod után.
Glenn írta: 2020.04.21. 15:31 És nekem megvolt 30-35 éve minden új zene is, és bizony nem rádióból, mert megvolt a forrás akkor is.

Tényleg nagyon ügyes vagy, hogy a lengyel piacon, a barátaidtól, a klubokban és a lemezlovasoktól is be tudtad szerezni a zenéidet, de itt most a médiáról, rádióműsorokról volt szó.
Nem is olyan nagy baj, hogy már a szövegértés is az érettségi része, talán a felnövő generáció jobban értelmezi a jövőben a leírt szöveget mint te, öreg fejjel.
troll írta: 2020.04.18. 22:15A 90-es évek végére, ezredfordulóra mindenki saját maga írj otthon az mp3-as cdéit, egyre kevésbé a rádió az elsődleges zeneforrás.
Glenn írta: 2020.04.21. 15:31 Itt csak 10 évet tévedtél. De még 2010 körül sem írta mindenki maga az mp3-as cédéjét és nagyjából az az időszak volt a rádió térvesztésének ideje, nem az ezredforduló (én tudnék mesélni a 2000-es évek elejéről, amikor még mindenki a kívánságműsorokban akarta hallani a zenéket).

Hát barátom, én a Scooter - Our Happy Hardcore CD-jét már mp3-on szereztem be a barátomtól, 1996-ban vagy 1997-ben. A 90-es évek végén és az ezredforduló első éveiben az egyetemi koleszok konkrét CD és DVD író műhelyek voltak, a srácoknak csak repkedtek az ezresek, 5 ezresek egy nagy mennyiségű m3-as cd-ért, filmes dvd-kért. Jól kerestek vele. Szóval baromságokat beszélsz itt is. De nem baj, megszoktuk.

Ja igen. A rádió térveszését a 10-es évekre írtam én is, csak hát ugye az a fránya szövegértés. Az nem megy. A fene egye meg. Nem baj, egyszer majd belejössz. Csak ügyesen!!! Hajrá!
(Segítek, a most idézendő szövegben írom)
troll írta: 2020.04.18. 22:15Ezredforduló közepe. Tért nyer az internet. Jön a Youtube, a tizes évekre a streaming szolgáltatók. Leáll a zenével az MTV a Youtube miatt, a fiatalok már a neten szerzik be a kedvenc zenéiket, nem nézik a zenei televíziókat, leszoknak a rádióról. Mindent megkapnak streamen.
Glenn írta: 2020.04.21. 15:31 Az eleje stimmel, egészen az MTV-ig. Az ugyanis jóval később "állt le a zenével", zenei tévék meg ma is vannak (VH1 több csatorna, MTV több csatorna, 1Music, HIT Music, stb.).

Ó, te nagyon okos! Ajánlom az MTV wikipédia oldalát (Music Televísion - leírtam mert képes lennél a Magyar Televízióét megnézni). Elég a magyar nyelvűt is, hogy ne legyen nehéz. 2005 után nevezték mát Music Television-ról MTV-re mert nem adnak zenéket, csak sorozatokat.

Azt pedig senki nem írta, hogy nincsenek ma zenei tévék. Természetesen vannak, de azok nem az MTV átszerveződése után indultak egyből, kb. 10 éve.
Glenn írta: 2020.04.21. 15:31 Meg azt is megoldhatja bárki, hogy ne bunkó módon kommenteljen. Ha akarja... :x
És azt is megtehetné bárki, hogy a 35-40 évével, vagy jóval idősebb fejével ne írjon égbekiáltó baromságokat folyamatosan. És nem lenne utolsó, ha sikerülne szöveget értelmezni. Legalább az érettségi színvonal legyen meg egy médiásnál, KÖNYÖRGÖM!!!!
 #186864  Szerző: Glenn
 
A Rádió Q esetében igazatok van, már kopik a memóriám. :blush:
Még annyit tennék hozzá, hogy az első stúdiójukat (ami egy látványstúdió volt kirakatban a József Nádor téren) még meg is rongálták. Egyik éjjel téglával betörték az ablakot. Valóban súlyos viták voltak a rádió körül.
potyi írta: 2020.04.21. 23:06Sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne, kevesebb bürokráciát igényelne, több bevételhez jutna az állam és jobban járna a rádió is, ha kiírná az NMHH a 89.5-öt vagy a 95.3-at, és el tudnák vinni. Azt az évi pártízmilliós többletköltséget pedig középtávon vígan behozná a jelentősen nagyobb potenciális és valós hallgatottság, illetve ehhez kapcsolódóan a nagyobb reklámbevétel.
Ez így van. Nem is értem, mire várnak a pályáztatással. Pedig én tavaly tutira vettem, hogy a Music FM-et a Rádió 1 miatt golyózták ki, hogy átadják a frekit. Nem így lett.
 #186862  Szerző: potyi
 
Csak akkor működne, ha az érintett hazai adók rádióengedélyét módosítanák, az ITU-n keresztül az összeset újrakoordinálnák a szomszédos országok társszerveivel egyeztetve, és mindhárom hazai érintett adó hozzájárulását adná ehhez és önköltségen meglépné a műszaki változtatást, ami ráadásul náluk valamilyen kompromisszummal járna. Ez egyedül a Gong esetében történt meg, még a Citadella kapcsán (a budapesti 96.4 legutóbbi kiírásakor és utána is egyszer / egyébként nem sikerült jól), de amúgy esélytelen, nincs az a pénz, de politikai lobbi sem. És ahogy mondtad, akkor még ott van a szlovák rádió kérdése is, az meg duplán esélytelen.

Sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne, kevesebb bürokráciát igényelne, több bevételhez jutna az állam és jobban járna a rádió is, ha kiírná az NMHH a 89.5-öt vagy a 95.3-at, és el tudnák vinni. Azt az évi pártízmilliós többletköltséget pedig középtávon vígan behozná a jelentősen nagyobb potenciális és valós hallgatottság, illetve ehhez kapcsolódóan a nagyobb reklámbevétel.

A hálózat lakossági lefedettsége most olyan 35-40%, egy 89.5-el felugrana 60-65% körülre.
 #186861  Szerző: mihalylovics
 
potyi írta: 2020.04.21. 19:21 A 96.4 a szlovákon kívül a törökszentmiklósi, kecskeméti, paksi frekik miatt is problémás még.
Azok még valamelyest kivédhetők, lévén határon belüliek, valamint a szóban forgó adók (Paks kivételével, de talán ott már nem szólna a 96.4, akkor se ha a szecskáról menne) foghatók más frekvenciákon is. A fő gond Szlovákia, úgy, ahogy a 94.2 esetén is.
 #186859  Szerző: potyi
 
Megkövetlek, tényleg volt egy Gellérthegyes korszak is a Q-nál.

A 96.4 a szlovákon kívül a törökszentmiklósi, kecskeméti, paksi frekik miatt is problémás még.

Egy tuti, egy Rádió1 méretű hálózatos rádiónak nem való ez a budapesti adáskörzet így, ebben a formában. A website-os térképen jól mutat, de a valóságban fele ekkora sincs, főleg északnyugati irányban, és erre ideje lenne egy megoldást találni. Sok lehetőség van. Első körben mondjuk a szomszédos Rádió1-frekikkel szinkronba hozni, hogy a váltás autós vételnél ne legyen probléma, második körben áttenni a Sas-hegyre, hogy ne essen ki Érd, Törökbálint, M1-es stb.
 #186857  Szerző: mihalylovics
 
potyi írta: 2020.04.21. 17:25 Nem, illetve nem pontosan. A Q-nál a következő történt: a frekit a Széchenyi-hegyre írták ki, és az AH onnan is indította el, az OMK-ról. A Sas-hegyen nincs AH, nem az ő érdekeltségük. Hamar jöttek a problémák a rádiónál, gazdasági reccsenések, összeveszések, stb., végül nem tudták fizetni az AH-t, ezért mindenféle kamu indokot kürtöltek szét a sajtóban, hogy az Antenna Hungária még azt se tudta megoldani, hogy megtalálják az autórádiók az állomást (aminek legfeljebb annyi alapja volt, hogy nem volt bekapcsolva a "TP" jelzés), mert az a szerződés amúgy nem, illetve nehezen felmondható.

Úgyhogy kényszerszünetek után, egy jó kis műszaki kálvária és jogi ügyek közepette beüzemeltek egy saját adót a Sashegyen, de nem ott, ahonnan most a Jazzy és a Klub szól, hanem egy épület hátsó udvaráról, lényegében minimális műszaki ráfordítással. Ezáltal borzalmas lett a lefedettség, rossz volt az adótelephely, a teljesítmény sem volt annyi, amennyi lehetett volna, túl drága lett volna az áram.

Tehát induláskor a Széchenyi-hegyről teljesen jó volt, amikor beütött a krach, akkor vált élvezhetetlenné a Sasról.

A "Szecskáról" a belvárosi vétel - főleg az épületek és a Citadella árnyékolása miatt - egyébként szokott minimális problémát okozni mondjuk egy telefonos headsettel egy földszinti irodában a kisebb frekik (88.1, 88.8, 99.5, 100.3, 102.1 stb) esetén, amire valóban megoldás alacsonyabb földrajzi helyre tenni nagyobb teljesítménnyel az adót (Citadella, Sas, SOTE, Száva stb.), de véleményem szerint 2020-ban sokkal fontosabb egy rádiónak kiszolgálnia az agglomerációból ingázókat. Ez a Citadelláról lehetetlen, a Sas-hegyről vagy a HHH-ról meg erősen kompromisszumos. A legjobb példa erre a 103.9 Sláger FM és a 103.9 Rádió 1 esete volt, ha emlékszel.

Ráadásul irodai környezetben az FM úgysem játszik nagyon, gyakorlatilag minden létező IT eszköz zavarja, csak akkor van jelentősége, ha tiltják céges wifin az online rádióhallgatást, vagy ha nincs net (ami azért elég nonszensz manapság a belváros közepén).

De ez offtopic, a 96.4 legjobb tudomásom szerint nem tehető fel a Széchenyi-hegyre a korlátozások miatt.
Ez sem teljesen pontos, ugyanis a Q a szecskás galibák után először a Gellérthegyre került. Majd ott is vitába keveredtek (biztos emlékeztek, a Q és a Face közti affér), ez után került a Sas-hegyre.

A 96.4 meg valóban nem kerülhetne fel a szecskára, arról először egyeztetni kéne a tótokkal (96.3 SRO 1 miatt).
 #186856  Szerző: potyi
 
Nem, illetve nem pontosan. A Q-nál a következő történt: a frekit a Széchenyi-hegyre írták ki, és az AH onnan is indította el, az OMK-ról. A Sas-hegyen nincs AH, nem az ő érdekeltségük. Hamar jöttek a problémák a rádiónál, gazdasági reccsenések, összeveszések, stb., végül nem tudták fizetni az AH-t, ezért mindenféle kamu indokot kürtöltek szét a sajtóban, hogy az Antenna Hungária még azt se tudta megoldani, hogy megtalálják az autórádiók az állomást (aminek legfeljebb annyi alapja volt, hogy nem volt bekapcsolva a "TP" jelzés), mert az a szerződés amúgy nem, illetve nehezen felmondható.

Úgyhogy kényszerszünetek után, egy jó kis műszaki kálvária és jogi ügyek közepette beüzemeltek egy saját adót a Sashegyen, de nem ott, ahonnan most a Jazzy és a Klub szól, hanem egy épület hátsó udvaráról, lényegében minimális műszaki ráfordítással. Ezáltal borzalmas lett a lefedettség, rossz volt az adótelephely, a teljesítmény sem volt annyi, amennyi lehetett volna, túl drága lett volna az áram.

Tehát induláskor a Széchenyi-hegyről teljesen jó volt, amikor beütött a krach, akkor vált élvezhetetlenné a Sasról.

A "Szecskáról" a belvárosi vétel - főleg az épületek és a Citadella árnyékolása miatt - egyébként szokott minimális problémát okozni mondjuk egy telefonos headsettel egy földszinti irodában a kisebb frekik (88.1, 88.8, 99.5, 100.3, 102.1 stb) esetén, amire valóban megoldás alacsonyabb földrajzi helyre tenni nagyobb teljesítménnyel az adót (Citadella, Sas, SOTE, Száva stb.), de véleményem szerint 2020-ban sokkal fontosabb egy rádiónak kiszolgálnia az agglomerációból ingázókat. Ez a Citadelláról lehetetlen, a Sas-hegyről vagy a HHH-ról meg erősen kompromisszumos. A legjobb példa erre a 103.9 Sláger FM és a 103.9 Rádió 1 esete volt, ha emlékszel.

Ráadásul irodai környezetben az FM úgysem játszik nagyon, gyakorlatilag minden létező IT eszköz zavarja, csak akkor van jelentősége, ha tiltják céges wifin az online rádióhallgatást, vagy ha nincs net (ami azért elég nonszensz manapság a belváros közepén).

De ez offtopic, a 96.4 legjobb tudomásom szerint nem tehető fel a Széchenyi-hegyre a korlátozások miatt.
 #186853  Szerző: Glenn
 
potyi írta: 2020.04.20. 15:08 A Best FM lefedettsége egy adottság, bár valóban, ha nem a Citadellán lenne az adó, hanem mondjuk a Széchenyi-hegyen, mint a Radio Q szebb éveiben, akkor jóval normálisabb lehetne.
Csak röviden: a Rádió Q "szebb éveiben" még rosszabb volt a lefedettség. Olyannyira, hogy önként le is állították az adást, mert a hatóság nem biztosította a pályázatban előírt lefedettséget. Az adó ugyanis nem a szecskán volt, hanem a Sas-hegyen.
 #186852  Szerző: Glenn
 
Na végre, igazi szakmai vita zajlik, amire évek óta itt nem volt példa. Talán így támad fel halottaiból ez a fórum? De jó lenne, ha ismét a 10 évvel ezelőtti szintre kerülne... ;)
Sok érdekes dolog vetődött fel a Rádió 1 kapcsán, régi és újabb példákkal, hát nem is tudom, hol kezdjem. Mondjuk egy két nappal ezelőtti oda-vissza bejegyzéssel. Gyors szájkarate, egy kis történelemmel vegyítve.
troll írta: 2020.04.18. 22:15 Ilyen az, amikor egy agyatlan (vagy tudatlan) vitatkozik a tényekkel.
Tessék, akkor egy kis történelem óra. Rád fér.
A stílus maga az ember, milyen igaz. De itt legalább a nicknév stimmel :gülü2: .
Persze a kioktatással nem csak a hangnemben van hiba, de a troll jobban tette volna, ha előbb utánanéz annak, amit cáfolni igyekszik. A tényekkel vitázni nem szabad, még akkor sem, ha fiatal valaki.
troll írta: 2020.04.18. 22:1570-es évek közepe, 80-as évek eleje: Három magyar nyelvű rádiót hallgathattál legálisan: Kossut, Petőfi, Bartók rádió. És egyet illegálisan, a Szabad Európát... addig ameddig. Nincs internet, nincs zenei tévé csatorna. Zenét csak a rádiókból szerezhettél be, magnóra rögzíthetted. Amit adtak, hallgattad, örültél neki.
Hát persze, hogy nem így van. Hallottál már az Újvidéki Rádióról? Hallottál a Pipszről és Szkopál Béláról? És a Slágerparti megvan? Sendula Zita és Vörös József? ;)
És nekem megvolt 30-35 éve minden új zene is, és bizony nem rádióból, mert megvolt a forrás akkor is.
troll írta: 2020.04.18. 22:15A 90-es évek végére, ezredfordulóra mindenki saját maga írj otthon az mp3-as cdéit, egyre kevésbé a rádió az elsődleges zeneforrás.
Itt csak 10 évet tévedtél. De még 2010 körül sem írta mindenki maga az mp3-as cédéjét és nagyjából az az időszak volt a rádió térvesztésének ideje, nem az ezredforduló (én tudnék mesélni a 2000-es évek elejéről, amikor még mindenki a kívánságműsorokban akarta hallani a zenéket).
troll írta: 2020.04.18. 22:15Ezredforduló közepe. Tért nyer az internet. Jön a Youtube, a tizes évekre a streaming szolgáltatók. Leáll a zenével az MTV a Youtube miatt, a fiatalok már a neten szerzik be a kedvenc zenéiket, nem nézik a zenei televíziókat, leszoknak a rádióról. Mindent megkapnak streamen.
Az eleje stimmel, egészen az MTV-ig. Az ugyanis jóval később "állt le a zenével", zenei tévék meg ma is vannak (VH1 több csatorna, MTV több csatorna, 1Music, HIT Music, stb.).
troll írta: 2020.04.18. 22:15Lehet habzó szájjal kommentelni bármilyen baromságot Poptarisznyákról, meg Vasárnai Koktélokról - ahogy te is megtetted kedves Shadoe - csak attól, hogy azt vehemensen teszed, attól még hülyeség marad. És akkor most ahogy szoktad, próbáld szépen kimagyarázni magad belőle. Most sem fog sikerülni.
Való igaz, a 80-as, de még a 90-es években is gyökeresen más volt a környezet, ma nyilván nem lenne meghatározó egy Vasárnapi Koktél vagy Poptarisznya. Viszont azok példájából le kéne ma is vonni a tanulságot, ti. hogy azt kell adni, amit a hallgató hallani akar. Ha műkörmös, ha fodrász, ha traktoros, ha kocsmáros, ha taxis, ha irodista. Ezt akkoriban megoldották B. Tóthék és ez az, amit ma is meg lehet oldani, ha akarja valaki. :yes:
Meg azt is megoldhatja bárki, hogy ne bunkó módon kommenteljen. Ha akarja... :x
  • 1
  • 366
  • 367
  • 368
  • 369
  • 370
  • 987