RADIOSITE Fórum

  • A rádiós piac

 #190692  Szerző: knoskamatee
 
még valami... a középhullámú hálózatokkal mi legyen, ha már így megy az elmélkedés?

én az MR4-et beolvasztám a Dankóba és mehetne rajta vallási azon a hálótaton. az ex MKR stb. helyére Manna FM, ahol van még hely oda még mehet mondjuk egy Európa Rádió vagy bármelyik másik.

az 540-re mehetne egy Duna World stílusú rádió, mindennel megtöltve (vagy akár az), csak hálózatban menne a Kossutthal és lenne ott friss hír, meg reggeli műsor. meg, ha valami gebasz van akkor azonnal bekapcsolódik a hálóba és az egész Kárpát-Medence tájékoztatva van. ja és adászárás 0:10-kor, de akkor is, ha nincs semmilyen esemény természetesen.

egy kis pénzspórolás az MTVA-nak: lekapcsolni az összes rádiót műholdról és akkor lehet színvonalasabb műsorokra költeni a pénzt. :yes:

plusz: az általanam vizionált összegyúrt és onnan szétosztott Bartók/Dankó hálózat egészén menne éjjelente a Notturno.

úgy se lesz így...
 #190691  Szerző: knoskamatee
 
potyi írta: 2021.03.16. 23:24 Szerintem az ideális állapot valami ilyesmi lenne:
...
- XY - 60-99 - Oldies (Dankó helyén, max. hétvégén délben nótával)
- Bartók - 15-99 - Klasszikus zene, magaskultúra
...
Viszont szerintem semmi esély rá. :)
én is pont így képzelem az egész piacot és remélem így lesz most már.
csak annyi, hogy a Bartók csak a kultúrális városok, megyeszékhelyeken, Dankó (Oldies + Folk formattal) pedig maradhatna kisebb településeken, falvakban lenne elérhető. így vonnám össze és darabolnám szét a két hálózatot.

más: tudomásom szerint vannak gapfiller adók is az országutak vonalán, akár azzal is lehetne mit kezdeni, akár egy BBC-t feltenni, vagy az MTVA csinálna oda valami útinformos csatornát, akár a jelenlegi Petőfi stílusával.

a dankós világzenei műsort meg vinném át az új Petőfire, vagy Bartókra és akkor minden rendben is lesz. 😎
 #190690  Szerző: potyi
 
Szerintem az ideális állapot valami ilyesmi lenne:

Országosan vagy közel országosan:
- Rádió 1 - 15-34 - CHR (10s-20s top40)
- Retro - 30-59 - AC (80s-90s-00s legnagyobb slágerek)
- Best FM - 25-39 - Hot AC (Petőfi jelenlegi hallgatóira szabva, 90s-00s-10s-20s uptempo slágerek)
- Petőfi - 15-34 - Alternatív/indie/rock sok magyar dallal + kulturális talk
- XY - 60-99 - Oldies (Dankó helyén, max. hétvégén délben nótával)
- Karc FM - 50-99 - Full Service, Classic Hits + Newstalk
- Kossuth - 15-99 - Newstalk
- Bartók - 15-99 - Klasszikus zene, magaskultúra

Mellette regionálisan Sláger FM, meg mondjuk Roxy, és a nagyobb városokban 1-1 db helyi adó helyi igényekre.
Ezek mellett semmi problémám nem lenne a Manna, Katolikus, Mária, Sola stb. vallási őrülettel se.

Viszont szerintem semmi esély rá. :)
 #190689  Szerző: potyi
 
Szerintem azért, mert alapvetően politikai iránymutatások és nem üzleti célok vagy piaci igények alakítják évek óta a nagy elérésű zenei rádiós piacot is már, nemcsak a pártos talk rádiókkal játszadoznak.

A mostani helyzet a G-nap miatt alakult így. A Classt ki kellett végezni és gyorsan kellett pótolni a Petőfi átpozicionálásával. A Retro már erre a kialakult helyzetre reagált, ráadásul úgy látták helyesnek, ha a legfőbb pártbázist célozzák meg szórakoztató tartalommal. Ez a hallgatottság terén baromira bejött, csak aztán kiderült, hogy kereskedelmi rádióként nem eladható a reklámideje, nem tartható fenn.

Most rendeződik a helyzet ezen része, csak épp a legfontosabb, nyugdíjas választói réteg marad szórakozás nélkül, meg ideiglenesen a 30-40-es célcsoport is, amíg nem szokja meg az új Retrot és nem nő nagyra a Best FM, szóval jön egy nagyobb káosz.

A nyugdíjasoknak meg idővel talán hozzányúlnak a Dankóhoz úgy, hogy háromszor annyian hallgassák. Ne csak a tyúkól mellől, hanem a panelból is. Közszolgálati működéssel, a reklámpiacnak kevésbé kitetten már működhet az oldies is.

Mellesleg a Karc FM 95.3 is nagyon baráti feltételekkel került kiírásra, lényegében 50% magyar zene a legdurvább kötöttség, az meg akár hozhat egy olyan adót is, ami nosztalgiát ad, de közben politizál is. Valahogy úgy, mint a román Digi FM, csak idősebbeknek. Drive time-ban közélet-politika, a fennmaradó időben zene. Telitalálat lenne, hamarosan szinte az egész országban. Kérdés, felismerik-e valamelyik lehetőséget a kettő közül.
 #190676  Szerző: shadoe
 
Ez csak egy gondolat, de ha már ilyen változások előtt és mögött állunk, az egyetlen országos kereskedelmi csatorna nem indulhatott volna eleve egy AC/Hot AC formátummal? Azon gondolkodtam, hogy a Retro célközönségét milyen alapon zavarná, ha mondjuk Celine Dionnak, Bon Jovinak vagy Gwen Stefaninak nem egy 20-30 éves számát hallják éppen, hanem egy újabbat? Kibírnák. Szintén nem gondolom, hogy a 40 fölötti korosztály kikelne magából, ha kétóránként mondjuk Phil Collins, Rick Astley vagy Elton John mellett odapottyanna egy Lewis Capaldi, Sam Smith, Ed Sheeran vagy Harry Styles. Hallgattam külföldi AC/Hot AC rádiókat, gyönyörűen elvannak a 80-as, 90-es évek zenéi és közelmúlt zenéi egymás mellett, és szerintem új hallgatókat is vonzana. A közszolgálati Petőfi pedig ehhez képest alakíthat(ott ki volna) magának esetleg végre egy arculatot.
 #190670  Szerző: potyi
 
Ugyebár a Spirit FM és Breuer Péter is bejelentkezett frekiért, rájuk tippelek. Meg arra, hogy kiszórnak mindent, amit csak tudnak, jövő áprilisig.
 #190667  Szerző: Rickykeee23
 
Béci09 írta: 2021.03.16. 12:06 Bp. 100.3 és 103.9-et pályáztatni fogják. Vajon mik a tervek velük?
Mivel a nagy dolgok eldőltek és mindenki jól fog járni, (Retro, R1, Best, Karc) nagyon remélem, hogy jönnek valami újak! Senkinek (nem mondjuk ki a nevüket) ne legyen hozzájuk közük!
 #190664  Szerző: Béci09
 
Bp. 100.3 és 103.9-et pályáztatni fogják. Vajon mik a tervek velük?
 #190653  Szerző: fdm019
 
potyi írta: 2021.03.15. 20:16 Az MR2 vs. mainstream Petőfi dilemmára ott az osztrák közmédia, mint válasz. Legyen egy FM4-szerűség, amibe belefér minden, ami a fiatalokat célozza és rétegigényt vagy mainstreamtől eltérő zenét jelenti, a mixektől az ipari technon át az indie-ig és a feltörekvő magyar együttesekig. Legyen egy Ö3-szerűség, ami igényesen szórakoztatja a legszélesebb tömeget jól szelektált, korszakokon átívelő popzenével és a hétköznapi életben legfontosabb infókkal. Legyen egy időseknek szóló regionális rádiós hálózat Korda Gyuritól magyarnótáig. Meg legyen egy klasszikus zenei + talk adó. Az utóbbi kettő kategória amúgy tetszőlegesen variálható.

Én szeretek rádiózni, de ha egy közepesen hosszú utazás során a Rádió1 és a Retro között kell választanom FM-ről, inkább a csend, vagy Spotify...
noartist írta: 2021.03.15. 12:34 (Sok Beatrice és Ákos pedig nem közszolgálat!)
Ez jogos, de attól tartok, ez a vonal csak erősödni fog.
+1
 #190643  Szerző: potyi
 
Az MR2 vs. mainstream Petőfi dilemmára ott az osztrák közmédia, mint válasz. Legyen egy FM4-szerűség, amibe belefér minden, ami a fiatalokat célozza és rétegigényt vagy mainstreamtől eltérő zenét jelenti, a mixektől az ipari technon át az indie-ig és a feltörekvő magyar együttesekig. Legyen egy Ö3-szerűség, ami igényesen szórakoztatja a legszélesebb tömeget jól szelektált, korszakokon átívelő popzenével és a hétköznapi életben legfontosabb infókkal. Legyen egy időseknek szóló regionális rádiós hálózat Korda Gyuritól magyarnótáig. Meg legyen egy klasszikus zenei + talk adó. Az utóbbi kettő kategória amúgy tetszőlegesen variálható.

Én szeretek rádiózni, de ha egy közepesen hosszú utazás során a Rádió1 és a Retro között kell választanom FM-ről, inkább a csend, vagy Spotify...
noartist írta: 2021.03.15. 12:34 (Sok Beatrice és Ákos pedig nem közszolgálat!)
Ez jogos, de attól tartok, ez a vonal csak erősödni fog.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 163