RADIOSITE Fórum

  • AM-DX

 #2256  Szerző: Sokol404
 
"amúgy valaki tudja hogy Szaúd-Arábiába hol van adó az 1467en? nemrég éjjel fogtam ott adást. Ugyan az ment mint az 1440 és az 1521 khz-en de 5 mp késéssel hozzájuk képest!"

http://www.fmscan.org/main.php?l=58&move=1%27

Van ott egy 200 kW-os adó (IRIB Saras), szerintem azt hallhattad, biztos másik ország lévén, az közvetítette a Szaúd-Arábiai adást, és a kapcsolás miatt kellett neki pár másodperc.
 #2254  Szerző: LuciFerko
 
nyugi este ha úgy forditottam a vevőt belevert rendesen itt is :) Amúgy Ukrajnában is megy adó a 810en!
 #2252  Szerző: Sokol404
 
Mindjárt utánanézek. Korábban megvolt a két olasz honlapja is, meg az AM Stereo-zás amerikai központú honlapja is, amiről kinéztem, h. van azért a közelben is ilyen adó. :) De már nem elérhetők. Maradt a google. Érdekes, h. az fmscan.org nem ismerteti az ilyen modulációval sugárzó rádiókat. Pontatlan számokat nem akarok mondani, ezért inkább megkeresem.

Csak az olaszok vannak a legközelebb, az egyik a Radio Studio X az 1584 kHz-en 10 kW-tal (egyes források szerint 50 kW),
http://www.radiostudiox.it/

a másik a Mini Radio az 1566-on, de ez kétlem, hogy bejönne, még egy nagyobb várost sem képes lefedni.
http://www.fmscan.org/main.php?ra=252.5&net=1&noindex=1


Itt egy érdekes oldal a témával kapcsolatban: http://users.hfx.eastlink.ca/~amstereo/amstereo.htm

itt egy fejlettebb országonkénti listát találhatsz, ahol használják: http://ourworld.compuserve.com/homepage ... /other.txt

és itt egy 1998-as felsorolás az akkoriban szerte a világon fogható ilyen adókról, alul megtalálható az egyetlen európai is, azok már akkor is az olaszok voltak: http://users.hfx.eastlink.ca/~amstereo/amsstations.htm

Manapság még a franciák a 864 kHz-en adnak sztereóban 300 kW-tal (France Bleue), amiről azt írják, hogy szerte Európában fogható. ;) Végre egy jó hír, ami biztos. Az előbb rákerestem, és szólt!

Tudod, én akkoriban AM-en csak a Juvét hallgattam, de annak is szép volt a minősége, nem volt "fahangú". :lol: Igaz, nappal néha valami opera belevert, ha észak-déli irányba fordítottam a rádiót, de az biztos vmi külföldi adás lehetett. Te erről nem tudhatsz, hisz ott vagy a torony alatt, de szerintem a tettes a macedón volt. :)
 #2244  Szerző: LuciFerko
 
áááh nem találkoztam olyan vevővel még :D a 80-as években ment AM stereo kísérleti adás a mosonmagyaróvári 1116 khz-en ami akkor Petőfi volt... azónkívül nemtudok róla hogy itthon volt-e olyan. Azaz marharégen az Egerszeg Rádió oldalán azt írták hogy az 1602 khz-en sugárzó adó "sztereó rendszerű". Nos az biztos hogy hangminőségbe verte az összes többi magyar AM adót! Melyik olaszokat fogod?
 #2243  Szerző: Sokol404
 
AM stereo?

Nekem bejön 2 olasz adó, ami úgy ad. Ti is fogtátok már biztosan, csak legfeljebb nem tudtátok, hogy más modulációban sugároz. Tiszta a hang amúgy, csak kell hozzá egy Sony vevő borsos áron, és talán ekkora távolságból sztereóban szólna.

Amerikában a mostani HD-Radio mellett bevett szokás ez is (AM stereo-t hallottam már felvételről, és jobb mint a DRM!). Ez tényleg FM-közeli hangzás.


...Valakinek tapasztalata?
 #2154  Szerző: csabyke
 
1656kHz -n tuti, hogy fogtam én is!

Na majd miután PC off , zajok OFF akkor nézegetem a sávot picit
 #2144  Szerző: t
 
Sz. írta:
téeszelnök írta:azért egy AM kalóz picit keményebb dió, minthogy felrakok egy antennát a padlásra, megcsinálom vmi kapcsirajzról az adót, meg bedugom a szobában a konnektorba, nem? :)
hogy a francba csinálhatják vajon ezt, meg kik? :)
http://kotisivu.dnainternet.net/harriku/greeks.htm

Itt találsz 1-2 infot meg képet. Érdekes.
kösz :) nem megszállottak ám :D
gondolom, azért eléggé pénzes játékszer
 #2140  Szerző: Sz.
 
téeszelnök írta:azért egy AM kalóz picit keményebb dió, minthogy felrakok egy antennát a padlásra, megcsinálom vmi kapcsirajzról az adót, meg bedugom a szobában a konnektorba, nem? :)
hogy a francba csinálhatják vajon ezt, meg kik? :)
http://kotisivu.dnainternet.net/harriku/greeks.htm

Itt találsz 1-2 infot meg képet. Érdekes.
 #2138  Szerző: t
 
azért egy AM kalóz picit keményebb dió, minthogy felrakok egy antennát a padlásra, megcsinálom vmi kapcsirajzról az adót, meg bedugom a szobában a konnektorba, nem? :)
hogy a francba csinálhatják vajon ezt, meg kik? :)
 #2134  Szerző: LuciFerko
 
1620 felett van egy rakat görög kalóz, sokszor 1 frekin több is! Az 1656 Khz-en ad a Radio Tornado ami Horvát és szláv mulatós zenét tol:D Ezenkívül hollandok, németek is fellelhetőek. Továbbá a görög kalózok használják az 1386 és az 1566 khz-et is!

amúgy valaki tudja hogy Szaúd-Arábiába hol van adó az 1467en? nemrég éjjel fogtam ott adást. Ugyan az ment mint az 1440 és az 1521 khz-en de 5 mp késéssel hozzájuk képest!
  • 1
  • 396
  • 397
  • 398
  • 399
  • 400
  • 401