RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#203051  Szerző: Landsmann

Fakocka írta: 2025.01.19. 22:00 quote="Landsmann"De olyan, hogy a pécsi Dankó (250 km) is likvidálja a Best FM-et, (56 km) na ilyen még nem volt. Napok óta lehetetlen a Best FM normális vétele.
Az kemény, hogy olyan messziről kinyomja.. délnyugat irányból erős igazán a terjedés, lehet ezért ilyen erős Pécs.
Nálam sem volt még soha vételen az ÖE 24, most kicsit sistergosen de hallgatható sztereoban jön… kisebb teljesitmenyű bécsi adó.

Ha valahol találsz nagyobb elemszámú antennát érdemes rá beruházni, jobban ki tudná szűrni a Bestet a többi adó közül.
[/quote]
5 elemes az antennám. Nagyobbat már el sem tudnék helyezni. Pedig Pécs éppen az antenna hátoldala felé van. De nem is ez a nagy probléma, hiszen ez nagyon ritka eset lehet, eddig nem tapasztaltam. A kékesi Retró kavar nekem intenzíven. Sok mindent nem tudok vele kezdeni, sikerült belőni úgy az antennát, hogy használható legyen, a Retró zavaró hatásán is sikerült kicsit csökkenteni.
 #203050  Szerző: Fakocka

quote="Landsmann"De olyan, hogy a pécsi Dankó (250 km) is likvidálja a Best FM-et, (56 km) na ilyen még nem volt. Napok óta lehetetlen a Best FM normális vétele.[/quote]

Az kemény, hogy olyan messziről kinyomja.. délnyugat irányból erős igazán a terjedés, lehet ezért ilyen erős Pécs.
Nálam sem volt még soha vételen az ÖE 24, most kicsit sistergosen de hallgatható sztereoban jön… kisebb teljesitmenyű bécsi adó.

Ha valahol találsz nagyobb elemszámú antennát érdemes rá beruházni, jobban ki tudná szűrni a Bestet a többi adó közül.
 #203045  Szerző: Landsmann

Ilyen terjedést még nem tapasztaltam. Az már többszört előfordult, hogy egy ukrán rádió a 104,7-es a Retrót elnyomja. Olkyan is volt már többször, hogy ugyanez az ukrán rádió még a 104,6-on a Best FM-et is kinyomta. De olyan, hogy a pécsi Dankó (250 km) is likvidálja a Best FM-et, (56 km) na ilyen még nem volt. Napok óta lehetetlen a Best FM normális vétele.
 #203041  Szerző: Fakocka

Én is hasonló problémával küzdök, csak egy kicsit messzebbre nyúlik, kelet Pestrol próbálom kisebb nagyobb sikerrel venni a bécsi 89.9 Radio Wient, meg amikor lehet a 99.9 Ö3 at, utóbbit sajnos sokszor zavarja a Gerecsei Retro rádió 100.0-n.
Ha nincs terjedés, akkor nagyon hullamzó a vétel, van hogy percekig Sztereo RDS, később aztán csak sistergés megy.

Szerintem nagyon sokat számít az antenna típusa, nekem nyugat felé van állítva egy hét elemes, korábban próbálkoztam 5 elemessel, de kb semmit sem ert. Még ez a plusz 2 elemszám is sokat számít távoli vételeknél. Azt bánom hogy nem nagyobbat vettem annak idején, voltak 9,12,14 stb elemszámmal is, sajnos ma mar max 5 elemes ami elérhető a boltokban, úgy gondolom az csak egy fokkal jobb a kördipóltól.

Most egyébként brutál terjedés van, gyönyörűen jön Bécs, Graz, Sankt Polten, a horvát Ivanscica, plusz néhány cseh gyengébben.
 #203028  Szerző: FLaci81

altermanus írta: 2024.06.12. 12:03 Sziasztok!
Beállítottam egy FM vevős állomást a hátsó udvarban. Egyenlőre egy szál dróttal, teszt jelleggel. Ha hiba van szóljatok, de leteszem az aláírásomba a linket.
http://bdxhun.ddns.net:16686/
Szia.
Sajnos nincs hang. Más szervereken ahol jártam és nézelődtem, mindenhol volt hang.
 #203004  Szerző: Landsmann

Kovi02 írta: 2024.12.29. 17:35
Landsmann írta: 2024.12.29. 17:13 Förtelmes terjedési viszonyok vannak. Hallgathatatlan a debreceni Best FM, De egész jó minőségben jön a nyíregyházi dupla akkora távolságról. Időnként a debreceni Hír FM és a Sunshine FM is nagyon susogósra változik. A kékesi Retrót intenzíven zavarja egy ukrán rádió.
Itt remek terjedés van,az egész sáv tele balkáni és hazai adókkal. :D
Az högy förtelmes, vagy remek, attól függ, hogy mit akarsz hallgatni. :)
 #203003  Szerző: Kovi02

Landsmann írta: 2024.12.29. 17:13 Förtelmes terjedési viszonyok vannak. Hallgathatatlan a debreceni Best FM, De egész jó minőségben jön a nyíregyházi dupla akkora távolságról. Időnként a debreceni Hír FM és a Sunshine FM is nagyon susogósra változik. A kékesi Retrót intenzíven zavarja egy ukrán rádió.
Itt remek terjedés van,az egész sáv tele balkáni és hazai adókkal. :D
 #203002  Szerző: Landsmann

Förtelmes terjedési viszonyok vannak. Hallgathatatlan a debreceni Best FM, De egész jó minőségben jön a nyíregyházi dupla akkora távolságról. Időnként a debreceni Hír FM és a Sunshine FM is nagyon susogósra változik. A kékesi Retrót intenzíven zavarja egy ukrán rádió.
 #203000  Szerző: altermanus

Ebben a Rádióban az a jó, hogy automatikusan tudja érzékelni, milyen sávszélességen jön az általad vett rádióállomás.
Ez annyit tesz, hogyha nálad jön teljes térerővel a 89.5 rádió 1, akkor meg tudod hallgatni, hogy a 89.4-en, vagy a 89.6-on. Egy átlagos jó rádió elé, illetve után kell hangolni 30-40kHz-et, ha átlagos rádiót használsz, lehet meg sem szólal.
mate1993 írta: 2024.10.22. 07:44 Sziasztok!
Ha itt offtopic, akkor előre is bocs.
Van tapasztalatotok a qodosen dx 286-os vevőkészülékről? Elméletileg a meglehetősen érzékenynek számító TEF6686-os chipet használja, de mit jelent ez a gyakorlatban? Gyári antennájával jobb a füle, mint mondjuk az XHData D808-as rádiónak? Ha tudtok más, szintén TEF6686-ra épülő rádiót még jobb antennával, ne kíméljetek! :) Előre is köszönöm a válaszokat.
 #202999  Szerző: Landsmann

IstvánB írta: 2024.12.28. 14:37 104.4 Budapesten mi fogható most? Külföldi de nem jövök rá.
Talán a szlovák RTVS-Radio Devin 5 kW-al Pozsonyból. Ez tűnik legközelebbibnek a külföldiek közül.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 541