Érdekes jelenség van megint. Pár hete szinte képtelenség normális minőségben fognom a Best FM-et. Tegnap kísérletezgettem. Gyakorlatilag az antenna elhelyezése óta egy 50x200 cm-es hungaroceltáblára ragasztott alufóliával (a tábla egyik oldala teljesen bebnorítva alufóliával) próbáltam csökkenteni a Retró rádió zavaró hatását. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az antenna eleje mellett, az antennától kb 20 centire jobbra rögzítettem ezt a táblát. A Retró vételét csökkentette, de a Best FM-et nem zavarta. Érdekes, hogy a tábla nem az antenna és a Retró adója között van, hanem a tábla oldala a Retró adóiránya felé, illetve az antennához képest a Retró mintegy 90 fokba van, tehát az antenna oldala áll az adó irányába. Hónaqpokig jó volt ez a felállás, de pár hete állandóan behallatszott a Retró. Tegnap a padláson különböző helykre raktam ezt az árnyékoló táblát. A legjobb eredményt akkor értem el, mikor ezt a táblát az antenna másik oldalára helyeztem, azaz az eredeti poziciótól balra körülbelül 70-80 cm-el. Azt gondolom, a Retró zavaró hatása visszaverődésből adódik, azért is kellett logikátlan helyre tenni a táblát. Valami változhatott, mert most az antenna másik oldalára kellett helyezni. Mindezekről függetlenül igen gázos a terjedés, mert ismerősöm Debrecenben az adótól 11 km-e nem, vagy csak nagyon rossz minőségben tudja fogni a Best FM-et. Akkor mit mondjak én, 56 km-ről próbálkozok, ráadásul egyáltalán nem a sugárzási irányba esek. De az ismerősöm sem. Ő az antanna sugárzási irányának háttal van. Igaz, hogy csak egy kis huzal antenna van a rádióban, de akárhova forgatja, csak rosszabb a vétel. A múltkor egy külföldi adó szólt nála. Igen, van egy ukrán rádió ami a zavaró Retró frekvenciáján van. Olyan térerővel jött, hogy a Retról elnyomta és a 100 kHz-el alacsonyabb frekvencián lévő Best FM-et is. Most nálam jól szól a Best FM, de az ismerősömnél Debrecenben hallgathatatlan. Viszont jön a nyíregyházi Best FM, igaz elég sistergősen, mert azt meg egy román adó zavarja, ami a nyíregyi adó ferekvenciája alatt van 100 kHz-el. Mondjuk ez már hozzám 104 km-e van, csoda, hogy egyáltalán jön. De a múltkor így jött:
https://www.youtube.com/shorts/JaMepHyg ... ture=share
https://www.youtube.com/shorts/JaMepHyg ... ture=share
Vevő: Sony CDX-GT24
Antenna: Iskra FM-50F, Vertikális polarizáció, irányszög: 33°
Antenna: Iskra FM-50F, Vertikális polarizáció, irányszög: 33°