RADIOSITE Fórum

• DAB-DX

#203359  Szerző: rulek

Van egy kis Tescos DAB + rádióm. Én Eleken lakok békés megyében, még sosem jött be DAB adás Szabadkáról. Mikor volt még Pesten adás akkor jött talán 7 adó mikor felvittem Pestre. URH- n is inkább a horvát adók jönnek a nagyobb teljesítményüek a 93,3 és a 98,1 Mhz-en.
 #203185  Szerző: Sszilu

Kovi02 írta: 2025.03.12. 13:44 A szabadkai DAB Magyaroszágon mekkora területet fed le? FM-en állandó sztereó vételem (az országos 50kw-os adóknak), 100 km-ről. A DAB elvileg 10kw-al megy. Lenne esélyem ilyen távolságból?
Szia Kovi!
Szarvason Szabadka egy dupla Yagival állandó vétel, nagy térerővel. (V-polár.)
Üdv.: Szilárd
 #203183  Szerző: Kovi02

blue írta: 2025.03.11. 18:59 A szabadkai DAB Magyaroszágon mekkora területet fed le? FM-en állandó sztereó vételem (az országos 50kw-os adóknak), 100 km-ről. A DAB elvileg 10kw-al megy. Lenne esélyem ilyen távolságból?

Egyébként Romániában van DAB?
Én Tompán már alig veszem, valamennyire jobb a vétel északnyugati irányban az egyik fő nyalábban, de ott sem megy sokkal tovább, talán Mórahalom körül ér véget a vétel, jobb napokon Szegeden magasabb pontokon még vehető.
 #203179  Szerző: Landsmann

IstvánB írta: 2025.03.11. 21:23 Próbáld ki egy új autóval, hogy nagyobb antennát csavarsz rá. (Minden újonnan forgalomba került autóban kötelező a DAB vevő, 2014 óta nem láttam autót, amiben ne lett volna)
Nagyobb antenna nem biztos hogy jobb vételt biztosít. Az antenna mérete kötött a venni kívánt frekvenciához.
 #203178  Szerző: IstvánB

Próbáld ki egy új autóval, hogy nagyobb antennát csavarsz rá. (Minden újonnan forgalomba került autóban kötelező a DAB vevő, 2014 óta nem láttam autót, amiben ne lett volna)
 #203177  Szerző: Landsmann

blue írta: 2025.03.11. 19:57 Akkor egyelőre nem ruházok be komolyabb DAB vevőre itt Békés megyében..
A kisebb lefedettség gondolom a magasabb freki miatt van..
Lehet hogy nehéz összehasonlítani (más technológia, moduláció, sávszélesség stb miatt) de FM-en pl egy zajos mono jelerősségű vétel DAB-on minek felel meg? Vagy fordítva: DAB-on a legkisebb jelszint FM-en mennyire lenne zajos?
Landsmann írta:
blue írta: 2025.03.11. 18:59 A szabadkai DAB Magyaroszágon mekkora területet fed le? FM-en állandó sztereó vételem (az országos 50kw-os adóknak), 100 km-ről. A DAB elvileg 10kw-al megy. Lenne esélyem ilyen távolságból?

Úgy tudom Romániában nincs. 2022 augusztusábvan megszűnt a kísérleti adás.
A vétel szerintem határeset. A 11B csatornáról sugárzott adás ami 10 kW-os, annak az irányultsága 240 °, tehát Szabadkától délnyugati irányba sugároznak. Persze ellenkező irányba is jut jel, de szerintem nagyon a lefedettség szélén vagy. Az FM adásokhoz képest kisebb a lefedettség ugyanakkora teljesítmény mellett. Külső antennával lehet próbálkozni, talán összejön.
Egy zajos mono FM adás, magyarán ha olyan a térerő, hogy így jön be az adás, az DAB-on semmi sem lesz. Ugyanúgy mint a földfelszíni digitális tv adásoknál. Itt nincs szemcsés kép (hangyás) mint az analógnál. Egy mértékig ahogy csökken a jelészint, még működik a dolog, aztán ahogy tovább csökken, elkezd kockásodni, majd további csökkenés után vége. Nem tudom megmondani hogy a legkisebb még hasznáélható DAB jelszint Fm adásban milyen minőpségnek felel meg. Ha van valamilyen DAB vevőd, akkor kísérletezhetsz vele hogy sikerül-e stabil állandó vételt biztosítani. Ha nincs készüléked, akkor szerintem nem éri meg beruházni a legolcsóbbra sem, mert az sem olcsó és esetleges a vétel. Ha olyan rádióról van szó, amit mindenképpen venni/hallgatni szeretnél, akkor talán az online vétel olcsóbb megoldás lehet a korlátaival együtt. Elég szopatós dolog olyan rádióadást venni, ami vételkörzeten kívül van. Én is szopok ilyen dologgal. 56 km-re lévő rádiót szeretnék folyamatos, stabilan jó minőségben venni, de nem nagyon sikerül. Minden összeesküdött ellenem. Nem esek a sugárzási irányba, (nem körsugárzó) 0,8 kW-al adják, 100 kHz-.el odébb egy 30 kW-al nyomuló adó (104 km) is bezavar, nagy a távolság és ha még nem lenne elég, 3-4 település is a légvonalba esik, amik szintén árnyékolnak. Aztán erre az egészre még rátesznek a légköri viszonyok. AÍgy aztán a vétel minősége a 0 és a 100 % között mozog. Vannak időszakok, amikor pár percre teljesen eltűnik a rádió, majd visszajön tökéletes minőségben RDS infókkal. A DAB-nál meg az a probléma, hogy ha nem tudod venni az adást, gyakorlatilag nem tudod, hogy egfyáltalán a jel eljut-e hozzád vagy sem. Ha esetleg igen, mégis mennyi az anny. Analóg adásnál legalább sistereg, lehet próbálkozni különféle trükkökkel.
 #203176  Szerző: blue

Akkor egyelőre nem ruházok be komolyabb DAB vevőre itt Békés megyében..
A kisebb lefedettség gondolom a magasabb freki miatt van..
Lehet hogy nehéz összehasonlítani (más technológia, moduláció, sávszélesség stb miatt) de FM-en pl egy zajos mono jelerősségű vétel DAB-on minek felel meg? Vagy fordítva: DAB-on a legkisebb jelszint FM-en mennyire lenne zajos?
Landsmann írta:

A vétel szerintem határeset. A 11B csatornáról sugárzott adás ami 10 kW-os, annak az irányultsága 240 °, tehát Szabadkától délnyugati irányba sugároznak. Persze ellenkező irányba is jut jel, de szerintem nagyon a lefedettség szélén vagy. Az FM adásokhoz képest kisebb a lefedettség ugyanakkora teljesítmény mellett. Külső antennával lehet próbálkozni, talán összejön.
 #203175  Szerző: Landsmann

#203174  Szerző: blue

A szabadkai DAB Magyaroszágon mekkora területet fed le? FM-en állandó sztereó vételem (az országos 50kw-os adóknak), 100 km-ről. A DAB elvileg 10kw-al megy. Lenne esélyem ilyen távolságból?

#202967  Szerző: djlacee

Miért a 8A? Ott az 5D-nek kéne remekül jönnie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20