RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#201016  Szerző: altermanus

joe írta: 2023.11.04. 19:45
altermanus írta:Az, hogy az AF a Petőfinél, csak a körzetben található frekvenciákat állították be, míg a Retronál az egész országos lista ott van. Miért állíthatták be így?
Mindkettő Hegyhátsálról jön.
Ezt kb. senki sem fogja tudni. A szabvány szerint mindkét beállítás megfelelő, a gyakorlatban - saját megfigyelés - a vevők (autó rádió) jobban kezeli azt a beállítást, ahol csak a szomszéd körzetek 4-5 frekvenciáját tartalmazza az AF lista. Ebben az esetben úgy vált a rádió, hogy szinte észre sem veszed, a másik esetben gyakran felordít a másodperc tört részére egy idegen állomás (mivel a PI különbözik így némítja), majd hosszú csend mire talál a vehető egy vehető frekvenciát (Békéscsabán a 98,4-en helyi adó üzemel, a RETRO-nak nincs adója, így csak gyengén Komádi 101,6, Kékes 104,7 esetleg Szentes 95,7 vehető - AF-ben szereplő 98,4 miatt a készülék odalép, talál egy adást nagy térerővel, amit rögtön le is némít és elkezdi az AF listában lévő frekvenciákat léptetni, majd kb. 1 perc múlva visszaáll a 101,6-ra, ahonnan indult).
Valami ilyesmire gondoltam én is, csak nem ennyire mélyen. Még a Sláger idején, mentünk autóval, volt RDS a rádió, gyakran elkezdett keresni, és feljött a ÖE3, vagy a Kronehit.
A Petőfinél észre sem vettem, ha mentünk Székesfehérvárra. Igazából nagyon nem zavar, de akkor is, ha minden freki fent van AF-en, akkor miért a 101.2-ről akar a 95.7-re menni, mikor nincs is frekvenciája ott a Retrónak? (Költői kérdés volt) De mindegy is. Legalább most már tudom, hogy váltja a frekvenciákat az RDS rádió. :)
 #201002  Szerző: joe

altermanus írta:Az, hogy az AF a Petőfinél, csak a körzetben található frekvenciákat állították be, míg a Retronál az egész országos lista ott van. Miért állíthatták be így?
Ezt kb. senki sem fogja tudni. A szabvány szerint mindkét beállítás megfelelő, a gyakorlatban - saját megfigyelés - a vevők (autó rádió) jobban kezeli azt a beállítást, ahol csak a szomszéd körzetek 4-5 frekvenciáját tartalmazza az AF lista. Ebben az esetben úgy vált a rádió, hogy szinte észre sem veszed, a másik esetben gyakran felordít a másodperc tört részére egy idegen állomás (mivel a PI különbözik így némítja), majd hosszú csend mire talál a vehető egy vehető frekvenciát (Békéscsabán a 98,4-en helyi adó üzemel, a RETRO-nak nincs adója, így csak gyengén Komádi 101,6, Kékes 104,7 esetleg Szentes 95,7 vehető - AF-ben szereplő 98,4 miatt a készülék odalép, talál egy adást nagy térerővel, amit rögtön le is némít és elkezdi az AF listában lévő frekvenciákat léptetni, majd kb. 1 perc múlva visszaáll a 101,6-ra, ahonnan indult).
 #200999  Szerző: altermanus

Kép
Kép
Volna egy kérdésem.
Az, hogy az AF a Petőfinél, csak a körzetben található frekvenciákat állították be, míg a Retronál az egész országos lista ott van. Miért állíthatták be így?
 #200966  Szerző: altermanus

Megtaláltam magamnak a legjobb helyett a DX-nek.
https://www.nyugat.hu/cikk/atadtak_a_ko ... uljarot_is
Olyan 8 méter magas lehet, és tegnap este 11 óra után felmentem, és a 89.5-ön jött a Rádió 1, a budapesti Széchenyi-hegyről. Eddig ez a legjobb vételem a környéken. RDS nem jött le, de csak kis híján volt.
87.6 MMR
88.4 MKR, Szombathely
100.8 Dankó
103.9 Néha bezizzent a Rock FM.
Most ebben az időben voltam fent mielőtt eljöttem dolgozni, csak az MMR jön a fentiek közül, de RDS nélkül.
 #200923  Szerző: altermanus

Kovi02 írta: 2023.10.21. 21:56
altermanus írta: 2023.10.21. 19:12
Azon csodálkozom, hogy a 105.5-ön jön a 886 osztrák rock rádió.
A 2.5kW-s adójuk 75km-re van tőled,800m magasan :D
Ez igaz, viszont Szentgotthárdon alig jön telefonnal, sőt Csabrendeken telefonnal nem is jön, csak a TEF6686-tal.
 #200922  Szerző: Kovi02

altermanus írta: 2023.10.21. 19:12
A 2.5kW-s adójuk 75km-re van tőled,800m magasan :D
 #200921  Szerző: altermanus

89.5, 103.1 (Széchenyi hegy, Budapest; Győr) - Rádió 1
99.8 - Körmend FM
Csabrendekről ezek a legérdekesebb számomra.
Mondjuk lehet segítségemre van egy kis tropo is. RDS egyiknél sem jött le.
 #200914  Szerző: Kovi02

mihalylovics írta: 2023.10.18. 22:55
shadoe írta: 2023.10.18. 19:46
mihalylovics írta: 2023.10.17. 23:12
no'lám, ez tényleg a HRT 2 lehetett, méghozzá valószínűleg ez a műsor: https://radio.hrt.hr/slusaonica/arc-top-40

bár, nem tudom, időpontilag mennyire egyezik ("nem beszélni horvát"), de vissza lehet hallgatni, hátha úgy majd ismerős lesz...
Ez volt. Nem keveset segítettél vele. Köszönöm. :)
azóta én is belehallgattam és tényleg egy jó műsor, ahhoz képest meg pláne, hogy az egész HRT (így a HRT 2) színvonala egyébként jócskán a béka segge alatt van, ez a műsor igencsak meglepő, már-már csoda. én is köszönöm, hogy akaratlanul felhívtad erre a figyelmem, így a horvát közrádió számomra még nagyobb rejtéllyé vált...
A HR2 napközben szerintem értelmezhetetlen zeneileg és műsorszerkezetileg,de az esti sávokat elkezdték feltölteni rétegzenei műsorokkal,így hétfő,szerda,péntek és szombat este is színvonalas mai zenei válogatások mennek rajta.
Az ARC Top40 egy állandó hétfő esti műsor(legalábbis amióta ismerem a HR2-t,azóta ott van),nemrég tették át a délutáni idősávból estére.
 #200908  Szerző: mihalylovics

shadoe írta: 2023.10.18. 19:46
no'lám, ez tényleg a HRT 2 lehetett, méghozzá valószínűleg ez a műsor: https://radio.hrt.hr/slusaonica/arc-top-40

bár, nem tudom, időpontilag mennyire egyezik ("nem beszélni horvát"), de vissza lehet hallgatni, hátha úgy majd ismerős lesz...
azóta én is belehallgattam és tényleg egy jó műsor, ahhoz képest meg pláne, hogy az egész HRT (így a HRT 2) színvonala egyébként jócskán a béka segge alatt van, ez a műsor igencsak meglepő, már-már csoda. én is köszönöm, hogy akaratlanul felhívtad erre a figyelmem, így a horvát közrádió számomra még nagyobb rejtéllyé vált...
 #200906  Szerző: shadoe

• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 539