RADIOSITE Fórum

  • Petőfi Rádió

 #201099  Szerző: p0tyi
 
Nincs is több 10-15 aktuális mainstream előadónál a magyar zeneiparban és egy kézen meg lehet számolni azt, aki hazai viszonylatban igazán sikeres. Ez sosem fog változni, ez a maximum, ennyit tud egy már csak 9,6 milliós ország. Tulajdonképpen nincs is magyar zeneipar, zenei piac meg főleg nincs. Államilag erőltetni a művészetet nem lehet, kizárólag organikusan fejlődhet, amit legfeljebb jó producerek tudnak bebikázni, de nem a rádió. Rádióval népnevelni, felvirágoztatni a magyar zenei világot nem lehet. A rádió erre ma már alapvetően nem alkalmas felület, ma már nem trendszetter és soha többé nem lesz az. Sőt, 35 év alatt (vidéken 40) hétköznapi helyzetben, hétköznapi emberek között lassan kifejezetten ciki, és értetlenkedést vált ki, ha valaki nem a Spotify-t, YouTube-ot, Apple Musicot stb. nyomja be valahol, hanem valamelyik rádiót. (35-40 fölött meg egy szűk, örök fiatal réteget kivéve nem érdekelnek, sőt, taszítanak az ismeretlen, új zenék!)

Egy, a jelenlegi Petőfihez hasonló magyar zenei gettóban megjelenhet bármi, de az pusztába kiáltott FM impulzus kurva drágán a te pénzedből, ha nincs hallgatója és nincs rá igény.

Ami sikeres a magyar zenében, az csupán azért, mert jó, gyökeret verhet a kereskedelmi médiában, Petőfi Rádió nélkül is, úgy, mint eddig bármikor. Aki viszont nem képes széles körben fogyasztható, népszerű, fülbemászó, a világtrendeknek megfelelő(!), és nem azzal szembemenő produktumot előállítani, arról elkapcsolnak a rádióhallgatók, és legfeljebb egy szűk, kultúrsznob, belvárosi réteget érdekel.

További probléma, hogy a zenélni képes, karakteres művészemberek szintén ebből a kultúrsznob rétegből kerülnek ki, ezért általános tévhitük, hogy szembe kell menni az árral, mert van egy ilyen rögeszme a két körút között, nemcsak a zenében, hanem az élet minden területén. Állandó, görcsös, spanyolviasz-feltalálási inger, mert ami jó, az nem jó. Aki nem hiszi, olvasson el egy tetszőleges Sajó Dávid cikket a Telexen, ő az élő példa erre.

Ezért nem lesz itthon olyan, mint pl. a román zeneIPARban, mert ennek a rétegnek ami amúgy fogyasztható, trendi, minőségi popzene, az ciki. És amikor hirtelen nagyon népszerűek lesznek a saját szegmensükben, nem tudnak kitörni a belvárosból, Petőfi Rádió ide vagy oda.

Hogy legyen hab is a tortán, most utóbbiakat kb. felerészben nyomja a Petőfi, de úgy, hogy azt a belvárosi-kávéházi-SZABAD hangulatot - ami egyébként egész jó - nagyon hamar meg is erőszakolja az erőltetett kultúrpolitikai-családpolitikai-fölényeskedő-nemzeties műsorszerkesztésével és a valósággal teljesen ellentétes, mindenkit hülyének néző politikai propagandával a hírekben. Tekintsünk el attól, hogy a rádió manapság már csak a 35/40+-t érdekli, mert annyira megszokta, tekintsünk el attól, hogy szar zenét futtatni 0-24 nem pálya, tekintsünk el attól, hogy milyenek a magyar zenészek: ez a moslék így már most halott. Nem beszélve arról, hogy az indie-alter és a mainstream pop közt továbbra sincs átjárás Magyarországon.

Pár hónap és kiderül a hallgatottsági adatokból, mekkora a pusztítás. És ha esetleg valami csoda folytán - mivel a brandértéket mérik most, ami egy 91 éves rádiónál nyilvánvalóan nagy, hiába tettek meg mindent az elmúlt években, hogy meggyilkolják -, papíron nem számottevő, hiszen a hallgatók felét már elűzte a CHR üzem, jövőre állítólag jöhet a műszeres mérés is. ;)
 #201097  Szerző: kondalyuk
 
Valóban futtatta azt a 10-15 előadót, orrvérzésig, és semmilyen feltörekvő zenekar nem került be a rotációba. De 1,2 millióan hallgatták a Rúzsa Magdit pl 2019-ben.
Most 1,8 millióan hallgatják a Bagossyt a Retrón. Vagy 1,45 millióan a Halott Pénzt a Rádió 1-en.

A Titusz-éra alatt volt a rádió a legjobban elszakadva a magyar zenei piactól. De az tény, hogy azt a pár "kiválasztott" szerencsést nagyon sokan hallották. Nekik futott a szekerük.
 #201095  Szerző: p0tyi
 
És mi lenne, ha elengednék ezt az egész hülyeséget, és összedobnának valami olyat, amit anno Tiszttartó? Mármint nem péntek estére, hanem egész hétre. Sosem gondoltam volna, hogy valaha is referenciapont lesz az az időszak, de az lett.

Annál hatékonyabban egyébként semmi nem futtatta a magyar zenét, ugyanis:
- populáris, mainstream közegbe volt illesztve
- nagyon sokan hallgatták
- utáltuk az óránkénti 4 "tájidegen" magyar zenét, akkor is sok volt, de meghallgattuk

Akkor amúgy még meg is kedveltem a Margaret Islandet, a Bagossyt, meg még pár együttest, koncerteken is voltam. A mostani Petőfiről leginkább semmit, mert jó, ha 1 percig bírom hallgatni. Akkor is főleg reklámblokk, hírek, vagy műsorvezetés van (Igen, baszki, az elkapcsolási faktor lett az odakapcsolási faktor!!!). Nagyon ritkán a recurrent/gold zenéken maradok ott, 2-3 percig.
 #201092  Szerző: Kovi02
 
007 írta: 2023.11.25. 22:30 RDS RT-n órák óta "DE A KOCSMA" van kiírva, egyetlen egy dal sem megy ki. :ayfkm:
A központi playlist sem frissül. A tegnapi után azt gondoltam,hogy ezt a műsort teljesen átalakították mixműsorrá,de úgy tűnik,hogy csak a pénteki 2 órában lesznek mixek. (amúgy ha már így döntöttek,lehetne a pénteki két óra magyar elektronikus zenei blokk inkább a 24-02 részben az ismétlések helyett,akkor talán nem törné meg annyira a napközbeni zenei stílusokat)
 #201091  Szerző: 007
 
RDS RT-n órák óta "DE A KOCSMA" van kiírva, egyetlen egy dal sem megy ki. :ayfkm:
 #201088  Szerző: Patrik09
 
Egyébként rengeteg a műsorajánló félóránként akár 3-4, a néhány évvel ezelőtti Tisztartó érához képest, amikor nem volt egy darab sem. Felesleges szerintem ennyiszer, ennyi minden műsort promózni, még a kívánság műsornak és a szombat reggeli életmód műsornak is van.
 #201083  Szerző: Kovi02
 
007 írta: 2023.11.24. 21:05 Súlyos hibának tartom, hogy visszahozták ezt a szutyok surrogást egész estére, amit mixnek hívnak. :oops: :mellow: :ayfkm:
A napközbeni zenei kínálathoz viszonyítva szerintem teljesen formátumidegen,de legalább a színvonal az első 2 órában tartja az Elektrikben megszokott szintet. (a magyar rádiós piacra szerintem nagyon ráfér az,hogy nem csak az R1 formálja az elektronikus zenei ízlést)
Nem értem hogy pontosan mi indokolta ennek a stílusnak a visszahozását a Petőfire ,de személy szerint örülök neki.
 #201082  Szerző: 007
 
Súlyos hibának tartom, hogy visszahozták ezt a szutyok surrogást egész estére, amit mixnek hívnak. :oops: :mellow: :ayfkm:
 #201067  Szerző: altermanus
 
Patrik09 írta: 2023.11.19. 09:53
altermanus írta: 2023.11.17. 21:12 MR4 RASS
MR5 RARL
MR7 URBAN?
MR8 DWR
Ezek mik lennének pontosan? Nem jöttem rá. :lool: Egyébként kicsit kevesellem, ha már DAB. :lol:
igen, az Urban az a indie Petőfi rádiót idézné.
 #201064  Szerző: Patrik09
 
altermanus írta: 2023.11.17. 21:12 MR4 RASS
MR5 RARL
MR7 URBAN?
MR8 DWR
Ezek mik lennének pontosan? Nem jöttem rá. :lool: Egyébként kicsit kevesellem, ha már DAB. :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 589