RADIOSITE Fórum

  • Árvíz FM

 #196234  Szerző: mihalylovics
 
Utalok a korábbi, kovidos felvetésre: most miért nincs egy magyar/angol/ukrán nyelvű információs csatorna mondjuk a 91.4-en, akár egy kis félwattos mobiladóról a Nyugatiban, bezzeg az Eukarisztikus Kongresszus alatt fel kellett használni egy csomó frekit. Félre értés ne essék, azzal nincs bajom, de nem ártana mérlegelni a probléma súlyosságát. (ami a hajdani Árvíz FM-nél szintén "a ló másik oldala" volt, sugározták országszerte, ott is, ahonnan a Duna többszáz kilóméterre folyt, de mint utóbb kiderült, annak a rádiónak más célja is volt...)
 #186865  Szerző: potyi
 
Szerintem a DAB egy tévút, a DRM - vételi oldali kompatibilitás esetén - valóban izgibb, de az se alapvetően kereskedelmi célra, inkább állami szintű hozzáférhetőség, alapszolgáltatás (magyarul Kossuth és Duna World Rádió és slussz) biztosítása érdekében.

Amivel én mostanában szemezek, az a 5G broadcast. Új szabvány, 5G alapon, de broadcast tornyokról, nem, vagy csak korlátozottan visszirányú kommunikációval, mozgó vételre is, nagy sávszélességgel. Németországban tesztelik majd, alapvetően a DVB-T2-t váltaná ki, de rádióra is jó.

https://www.rohde-schwarz.com/gr/soluti ... 50909.html
 #186863  Szerző: Glenn
 
joe írta: 2020.04.21. 18:50Úgy tudom, az utóbbi két telephelyen már új "D" osztályban üzemeltethető digitális adók vannak...sőt DRM-re is alkalmassak.
Na ez az, amit régóta várok, hogy legyen DRM. Sokkal inkább, mint a DAB. :yes:
 #186858  Szerző: joe
 
Ha visszaemlékeztek, az Árvíz FM idején a Kossuthnak nem volt CCIR sávon országos lefedettsége, így szültethetett meg az akkor üres országos hálózaton az Árvíz FM - ennek a hálózatnak nagy részét később a Kossuth megkapta.

Üzemen kívüli KH adók - szerintem bármikor visszakapcsolhatók. Balatonszabadi 2 éve lett felújítva a Kossuth ideiglenes sugárzása céljából (Solt adócsere miatt időszakosan nem üzemelt) - áthangolták 540kHz - nagyon nem kellett, mert a torony magassága közel 1/4 hullámhosszot adott ki ezen a frekvencián , Szolnok pedig 1341 kHz-en bármikor üzembe helyezhető az 1188kHz-cel egy diplexeren keresztül közös antennával üzemeltethető úgy, mint Lakihegy is a 810kHz-en a 873kHz-cel párban. Úgy tudom, az utóbbi két telephelyen már új "D" osztályban üzemeltethető digitális adók vannak...sőt DRM-re is alkalmassak.
 #186855  Szerző: Glenn
 
noartist írta: 2020.04.21. 15:56Számtalan példát hozhatnánk még fel, ott van a szintén budapesti 103,9 is.

A lakosság tájékoztatása pedig a Kossuth Rádió dolga (lenne). Országosan elérhető FM-en, középhullámon, DAB+-on, valamint a Föld bármely pontján az interneten.
Jó, persze, erre a Kossuth a megfelelő, de mégis volt egy Árvíz FM is.
A 103,9 pedig egy lapon nem is említhető a 89,5-tel. Az egyik még Budapestet sem fedi le, a másik meg messze túllő Pest megyén is.
 #186854  Szerző: noartist
 
Glenn írta: 2020.04.21. 14:23 Végülis mindegy, nekem abszolút nem hiányzik. A lényeg számomra csak az volt, hogy rámutassak az illetékesek következetlenségére, meg arra, hogy parlagon hever az ország legjobb frekije (89,5). Tényleg használhatnák már valamire, ha pályázatot kiírni képtelenek rá. Még akár a jelenleg csak neten hallható Parlament Rádió is elférne rajta (jobb híján).
Számtalan példát hozhatnánk még fel, ott van a szintén budapesti 103,9 is.

A lakosság tájékoztatása pedig a Kossuth Rádió dolga (lenne). Országosan elérhető FM-en, középhullámon, DAB+-on, valamint a Föld bármely pontján az interneten.
 #186849  Szerző: Glenn
 
Végülis mindegy, nekem abszolút nem hiányzik. A lényeg számomra csak az volt, hogy rámutassak az illetékesek következetlenségére, meg arra, hogy parlagon hever az ország legjobb frekije (89,5). Tényleg használhatnák már valamire, ha pályázatot kiírni képtelenek rá. Még akár a jelenleg csak neten hallható Parlament Rádió is elférne rajta (jobb híján).
 #186846  Szerző: potyi
 
Szerintem a Katolikus Rádió AM hálózatát nem tudnák újraindítani. A szolnoki torony teljesen leamortizálódott és jelenleg a DVB-T és FM adások ellátását szolgálja, a siófokit áthangolták, de a lakihegyi sincs a legjobb kondícióban...

Az ötlet amúgy jó, igaz, lassan már inkább egy olyan rádió kéne, ahol nem a koronavírusról van szó. :)
 #186844  Szerző: Glenn
 
zenefalo írta: 2020.04.20. 08:44Egész pontosan az országos Neo Fm, azelőtt Sláger Rádió teljes hálózatán szólt néhány hétig.
Így igaz, egy hónapig tartott. Most lenne ugye a 89,5, ami kb. az ország 30%-át lefedné (benne a legfertőzöttebb Budapestet és Pest megyét) és a Katolikus Rádió régi AM hálózata, ami meg 70% körüli (igaz, csak nappal, éjjel a fele). Ezen kívül a nagyobb városokban biztos találnának helyi FM frekiket.
 #186839  Szerző: zenefalo
 
lgh írta: 2020.04.20. 06:56
Glenn írta: 2020.04.19. 16:26 Az jutott eszembe, hogy a hét évvel ezelőtti nagy árvíz tizedannyi gondot nem okozott, mint most ez a koronapánik, mégsem indítottak rá ideiglenes rádiót. Pedig most is lenne bőven téma és felvilágisítási igény, meg frekvencia is a sűrűbben lakott és fertőzöttebb területeken. Engem - valószínűleg - különösebben nem érdekelne a műsora, de legalább addig is szólna valami a 89,5-ön. :shock: ;)
Ez már nekem is eszembe jutott, de ez annak idején nem a 100.8-on szólt? (Már nem vagyok benne biztos.) Vannak még valahol felvételek róla? Egyszer-kétszer belehallgattam, de nem emlékszem már túl sokra belőle. Ha már spec helyzetre volt akkor még lehet ugyanazt a frekit meg is tudná kapni.
Egész pontosan az országos Neo Fm, azelőtt Sláger Rádió teljes hálózatán szólt néhány hétig.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21