RADIOSITE Fórum

  • DAB+

 #191914  Szerző: moby67
 
noartist írta:Nem lesz itt semmi. Az NMHH nem végzi a feladatát, tesz a digitalizációra (is). Pedig! Ahogyan mondtátok, bejáratott márkákkal igenis el lehetne indítani a Dab+-ot. Bizonyos népszerűsítő vállalásokért kaphatnának kedvezményeket a rádiók. Erre már a Sláger és a Danubius is igent mondott, csak aztán okvetlenül szét kellett barmolni az egész rádiós piacot.

Ha lenne kínálat, a digitális vevők piaca is fellendülne, és máris nem lenne megfizethetetlen egy DAB+-képes rádió. Sőt, akár arra is lehetne kötelezni a gyártókat, hogy minden készülékbe kötelezően tegyenek digitális tunert. Nem ördögtől való gondolat ez, az FM is elterjedt valahogy annak idején.

Akarat kérdése az egész. Itthon viszont csak a politikai szándék érvényesül, aszerint pedig minden pont jól van úgy, ahogy van. Szabad piac? Ugyan már!
+1
Igazad van!
Marad alternatívának a net rádiózás.
 #191892  Szerző: noartist
 
Nem lesz itt semmi. Az NMHH nem végzi a feladatát, tesz a digitalizációra (is). Pedig! Ahogyan mondtátok, bejáratott márkákkal igenis el lehetne indítani a Dab+-ot. Bizonyos népszerűsítő vállalásokért kaphatnának kedvezményeket a rádiók. Erre már a Sláger és a Danubius is igent mondott, csak aztán okvetlenül szét kellett barmolni az egész rádiós piacot.

Ha lenne kínálat, a digitális vevők piaca is fellendülne, és máris nem lenne megfizethetetlen egy DAB+-képes rádió. Sőt, akár arra is lehetne kötelezni a gyártókat, hogy minden készülékbe kötelezően tegyenek digitális tunert. Nem ördögtől való gondolat ez, az FM is elterjedt valahogy annak idején.

Akarat kérdése az egész. Itthon viszont csak a politikai szándék érvényesül, aszerint pedig minden pont jól van úgy, ahogy van. Szabad piac? Ugyan már!
 #191879  Szerző: potyi
 
Szóval szerintem lehetne két országos multiplex, meg a nagyvárosokban 1-1 helyi, Budapesten akár 2.

Az országos A muxban helyet kaphatnának a közszolgálati adók (tematikus csatornákkal, Katolikus Rádióval, Máriával kiegészülve), a B muxban pedig a népszerű, zömmel regionális kereskedelmi adók, és tematikus csatornáik.

A helyi muxokba pedig a helyi rádiók, új csatornák, netrádiók mehetnének…

Így vidéken a plusz tartalom, amiért megéri digitális rádiót venni, a Best FM-től mondjuk a Petőfi tematikus alcsatornáiig az lenne, ami nem érhető el analógon, Budapesten meg két tucatnyi különleges zenei és talk adó, rétegigényekre.

Pl. van több tízezer kínai bevándorlónk, de kínai nyelvű magyar rádió sehol (csak SW-n, de az Kínában készül). Nincs egy normális oldies rádiónk. Nincs fekete zenei rádiónk, meg jelenleg alter zenei se. Ezek mind mehetnének DAB-ra, ahogy pl. mulatós rádió is. Az újonnan forgalomba hozott autórádiókba amúgy is be kell építeni ilyen vevőt, ha pedig már lesz kínálat, az egyéb készülékek ára is elindulhatna lefelé.
 #191875  Szerző: Glenn
 
potyi írta: 2021.05.01. 09:28Mellesleg a kínálati bővülés is adott lehetne DAB+-al, elég lenne 2 helyi multiplexet kiírni mondjuk a Fővárosba és máris +20-25 adó.
:yes:
potyi írta:Ha elindulna egy értelmes talk vagy sport rádió mondjuk a 810 kHz-en, higgyétek el, hallgatnák.
:yes:
Redfox81 írta:Abban viszont nem hiszek, hogy nulláról induló rádiókkal belátható időn belül népszerűvé lehetne tenni akár a DAB-ot, akár bármilyen más platformot.
Hát igen, ez vékony jég. Van, ahol bejött, van, ahol nem. Azért csak meg kellene próbálni, főleg a jelenlegi fáradt hazai rádiós piacon, ahol a meglévőkre rengeteg a panasz, közben meg sok minden hiányzik, amiket neten hallgatnak is. ;)
 #191873  Szerző: Redfox81
 
potyi írta: 2021.05.01. 09:28 Nincs mindenhol ott az országban minden fontos rádió. Hatalmas lyukak vannak a Retro, a Rádió1, a Best FM, a Karc FM, az MKR és még a Petőfi Rádió hálózatában is.

Vagy akkor mérjenek és írjanak ki az említett rádióknak minden létező lyukra FM adókat hogy valódi országos legyen a lefedettség, vagy csinálják meg a DAB-ot. Mellesleg a kínálati bővülés is adott lehetne DAB+-al, elég lenne 2 helyi multiplexet kiírni mondjuk a Fővárosba és máris +20-25 adó.
Azért a Petőfit és a Retrót (ami ezek közül valóban országos) az ország nagy részén be lehet fogni. A többi meg nem országos. Szerintem éppen az lenne egy jó lehetőség, hogy FM-en megszűnő, már bejáratott márkák kerülnének át DAB-ra. Szintén jó lehetőségnek tartottam volna, ha a Rádió 1 nem kapja meg a 89.5-öt, hanem a 96.4 lejártakor az egész FM-es mókolt hálózat off, cserébe mehetnek a DAB-ra valódi országosként. Sláger FM, Best FM dettó, ahogy majd később a Retro is. Az FM sávot meg átalakítanám úgy, hogy a közrádió csatornái valóban országosak legyenek, a maradék nagyobb frekikből össze lehetne rakni pl. megyei szintű regionális rádiókat, a legkisebbekre, amik kereskedelmileg már senkinek sem érik meg, meg mehetnének a vallási és politikai rádiók.
Abban viszont nem hiszek, hogy nulláról induló rádiókkal belátható időn belül népszerűvé lehetne tenni akár a DAB-ot, akár bármilyen más platformot.
 #191872  Szerző: potyi
 
Még egy kicsi off az AM-ről: a Magyar Katolikus Rádió évekig abban a hitben élt, hogy azért nem hallgatják, mert AM-en ad. Aztán most már a fél országban szól FM-en, és most sem hallgatják. NAHÁT!

Tévhit, hogy az AM halott, csak nincs rajta értelmes tartalom. A briteknél, vagy az USA-ban továbbra is üzemelnek rajta sikeres rádiók. Ha elindulna egy értelmes talk vagy sport rádió mondjuk a 810 kHz-en, higgyétek el, hallgatnák. Többen, mint a 102.1 MHz-et...
 #191871  Szerző: potyi
 
Redfox81 írta:
Adani12345 írta: 2021.04.30. 10:34 Ilyen árak mellett a DAB+ nem csoda ha nem terjed:
https://www.alza.hu/digital-radios-dab/18857217.htm

Egy analóg FM rádió 500 ft a piacon, boltban is max. pár ezer ft. Senki sem fog egynél többet venni azért, hogy reggelizés közben hallgassa a híreket vagy az irodában háttérzajként szóljon. Ennyiből vehet 30 analóg rádiót is, és akkor van otthon mindenhol, manapság már wcpapír tartóba meg zuhanyzófülkébe is beépítik az FM vevőt.
Lényegében csak a legfontosabbat hagyták ki itthon a DAB+ rendszernél: a tartalmat. Miért vegyen valaki egy relatív drága eszközt azért, hogy ugyanazokat a rádiókat hallgathassa rajta, mint a már meglévő és egyébként is jóval olcsóbb FM rádión? Ha pl. 2009-ben a Danubiust és a Slágert nem kinyírják, hanem átköltöztetik DAB-ra, meglett volna a plusz tartalom. De ugyanez igaz az eredeti Rádió 1-re, a Class FM-re vagy a Music FM-re is. Ezek mind kedvelt rádiók voltak, jelentős hallgatótáborral.
Nincs mindenhol ott az országban minden fontos rádió. Hatalmas lyukak vannak a Retro, a Rádió1, a Best FM, a Karc FM, az MKR és még a Petőfi Rádió hálózatában is.

Vagy akkor mérjenek és írjanak ki az említett rádióknak minden létező lyukra FM adókat hogy valódi országos legyen a lefedettség, vagy csinálják meg a DAB-ot. Mellesleg a kínálati bővülés is adott lehetne DAB+-al, elég lenne 2 helyi multiplexet kiírni mondjuk a Fővárosba és máris +20-25 adó.
 #191870  Szerző: Glenn
 
joe írta: 2021.04.30. 17:58Ezt 2008-ban "qrták" el. Ha akkor az MR hirdetik ki nyertesként, akkor megvalósulhatott volna az állami pénzen kiépített DAB+ hálózat.
Ez így van, de tavaly a jelenlegi kormány is léphetett volna új pályázat kiírásával, amit nem tett meg.
Adani12345 írta:Középhullámon pláne van Katolikus rádió is ott kezdte 7 évre kapták meg a frekvenciát, és egy adóval az egész ország megvolt
Csak pici helyesbítés: Az MKR az FM-en kezdte, méghozzá 2000 nyarán Egerből a 91,8-on. Miután ebből Szent István Rádió lett, a továbbiakban középhullámon két frekvencián három adóval sugározták az MKR-t. :)
 #191867  Szerző: Adani12345
 
Nagyon sokáig a két országos freki közül az egyik inaktív is volt. Danubius és Sláger után jött a Class és a Neo, végül mindkettő ment a levesbe, nem hozott elég profitot, megszüntették, csak 2018 nyarán indult el a Retro rádió az országos frekvencián FM sávon pedig helyi szinten van most is sok szabad frekvencia, a vidéki rádiók is sorra szűnnek meg piaci alapon nem tudnak megélni, ha nincs mögöttük jelentős támogató. Középhullámon pláne van Katolikus rádió is ott kezdte 7 évre kapták meg a frekvenciát, és egy adóval az egész ország megvolt aztán 2011-ben nem kérték tovább a frekit, átmentek FM-re, ahol sikerült.

Norvégiában erőltetetten kapcsolták le az FM hálózatot, de ott sem vált be igazán, nincs mindenkinek DAB+ vevője analóg FM-re van igény, kalózadók foglalták el a teljesen üres FM sávot, szélmalomharcot vív velük az ottani NMHH. De sok más nyugati országban hasonló a helyzet, van DAB+ sok helyen meg is van tölve a freki rádiókkal mégse népszerűbb mnt az FM szinte semmivel, nincs is terítéken sehol, hogy lekapcsolják az FM adókat.
 #191866  Szerző: joe
 
Glenn írta:Ezt valóban a jelenlegi kormány qrta el, mert nem igényelt volna ez olyan sok állami pénzt és hosszútávú haszna lehetett volna
Ezt 2008-ban "qrták" el. Magya Rádió "saját jogon" indult a DAB+ frekvenciák hasznosításáért, de a "cocik" egy akkor francia kézben lévő cégnek ítélték a frekvenciákat (több állami bevétel reményében). Nyilván a franciák ebből rövid távon profitot akartak (üzlet a lényeg), az MR-nek olyan feltételeket kínáltak, amit nem fogadtak el. Ha akkor az MR hirdetik ki nyertesként, akkor megvalósulhatott volna az állami pénzen kiépített DAB+ hálózat. MR nem szerződött az AH-val, így az AH-nak nem állt érdekében a hálózat kiépítése...sőt az analóg TV lekapcsolása után a meglévő VHF-III. sávon üzemelő antennákat, tápvonalakat is lebontották (egész színesfém hulladékként végezte), normálisabb országok ezeket felhasználták...
A jelenlegi kormánynak nem áll érdekében a média piacot kinyitni, a kereskedelmi rádiózás Magyarországon életképtelen (Neo FM idején bebizonyosodott), az ellenzéki politikai támogatottságú médiákat a világban mindenhol "nyírják"...(nem akarok politizálni, de ez így van).
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 69