A tobblethutes minden egyes alkatresz elettartamara jotekonyan hat. (Nemreg irtam, hogy abban a boszme kanikulaban mennyi merevlemez sult meg az ismerettsegi koromben.)
Nekem a HDD hutesere es rezges/rezonaciamentesitesre ez van gepemben:
http://www.zalman.com/ENG/product/Produ ... sp?idx=134
Ezt "megtoldottam" annyival, hogy a hutokeretet tarto CD rekesz feletti szekcio "ajtaja" ki van szedve, igy felfele siman szellozik a hutokeret. A ritka forro kanikulakat nem szamitva, stabilan 36..37 Cfok-on tartja a hutokeret a HDD homersekletet, es a legnagyobb kanikulakban sem eri el a HDD homerseklete a 40 Cfok-ot.
A tapegyseg 12-cm-es ventilatora eleg jol szellozteti a gephazat, csak arra kell ugyelni, hogy a haz elolapjanak also reszen tudjon bearamolni elegendo levego. Ha plusz (es befele fujo!) ventilatorra van szukseg, akkor azt (elsokorben) szinten ide celszeru betenni, igy a teljes gephaz at van szelloztetve.
A zart "elolapos" szamitogephazakon (jobb esetben) a "talplemez"-en, vagyis a szamitogep aljanak elulso reszenel van kikepezve egy szeles, ujjnyi res ugyanezen okbol es ezert nem okos dolog szonyegre meg hasonlokra tenni a szamitogepeket..
A puha,szoros feluletekbe a szamitogep gumitalpai valamelyest belesullednek es igy -alul- lecsokken a keresztmetszet, amelyen be tud aramolni a levego a gephazba. Emellett a szonyegrol es egyeb szoros anyagokrol az apro szoszok orommel repulnek be a szamitogep belsejebe...
Csongii írta:
... de még a HDD élettartamán is tud javítani.