asr27:
Par even at wifi-s neteleresem volt es uzemeltem is be nehanyat.
Kb. 1 km-re volt (van) tolem az AP, de az ipari cucc volt, harom darab iranysugarzoval. Nalam, a szobaban is volt jel (ketto ajto, vagy egy ablak volt a jelnek utban), de igy hasznalhatatlan volt a kapcsolat. (Eppen csak csatlakozni lehetett, aztan meg is szakadt)
Kulso tetoantenna (meg fennt is van, lefotozom, ha erdekel) kellett a stabil 5-os jelszinthez, es ezt az antennat is a teto fole kellett emelni ugy ket meterrel. (Ezert jo amatornek lenni, mert -nalam- amugyis allnak ki tartocsovek a tetobol...)
Ez most furan fog hangzani: eros havazaskor volt igazan jo az eleres, mert ekkor az AP-hez, a hozzam kepest tavolabb levo elofizetok nagyreszt kiestek (hiaba volt esetleg ketszer akkora antennajuk mint nekem), nekem meg ott maradt a szinte tehermentes AP
Szoval, 300...500 meter stabil athidalasa -plane falon keresztu indulva- mar kulso antenna "kategoria."
Tajekozodaskeppen -ha tudod- tedd ki a kulso falra azt a BELKIN router-t es igy is merd meg a hasznalhato hatotavolsagot. Kozben a fuggoleges tengely menten forgasd is a telot a kezedben, mert igy kiderul a telefon esetleges iranyerzekenysege is.
Aztan az sem mindegy, hogy ez tavolsag -a router/antenna felol nezve- egy adott szogtartomanyon belul ertendo (peldaul eszak-eszak-keleti iranyu lefedes kell), vagy a teljes, 360 fokos szogtartomanyt le kell fedni.
A terep milyen? Epuletek, sot surubb lombozatu fak, nagyobb bokrok is akadalyoznak, csillapitanak.
A kezdocsatornat is el kell majd talalni (keresni kell egy nem hasznaltat), mert lehet interferencia masik AP kozelsege miatt.