RADIOSITE Fórum

• Informatika

#104626  Szerző: LuciFerko

Igen, és tökéletesen működik, ha pl. a laptoppal mászkálok a lakásban. Szakadás nélkül vált a 2 router közt. A WDS-t próbáltam először, de nem akart menni.
 #104625  Szerző: asimov

Errol a verziorol eddig csak olvastam, de olyan emberkevel -eddig- nem akadtam ossze, aki ezt a felallast valoban hasznalja :)
A masodik, tehat kikapcsolt DHCP-s router-re csatlakozo gepek is mind fognak automatikusan (ertelemszeruen az elso router-tol) IP cimet kapni?
LuciFerko írta:A második routeren kapcsold ki a DHCP-t, és az egyik LAN porton csatlakoztasd az első routert hozzá. Szóval csak az egyik router adja a címet, a másik "kiterjeszti" :) WLAN esetében mind2 AP SSID-je, biztonsági kódja valamint biztonsági beállítása ugyan az legyen! DE nem lehet a két AP egy csatornán.
 #104621  Szerző: LuciFerko

A második routeren kapcsold ki a DHCP-t, és az egyik LAN porton csatlakoztasd az első routert hozzá. Szóval csak az egyik router adja a címet, a másik "kiterjeszti" :) WLAN esetében mind2 AP SSID-je, biztonsági kódja valamint biztonsági beállítása ugyan az legyen! DE nem lehet a két AP egy csatornán.
 #104609  Szerző: csokie

Akkor ezek szerint fogok eljárni. Köszi.
 #104608  Szerző: szemilan

Töröltem vagy 100 GB-nyi adatot és mikor megnyitottam a lomtárat, kijelöltem az összeset, a tulajdonságokra kattintottam, hogy megnézzem pontosan mennyi is, akkor kékhalál következett be. :S
Ez mitől lehetett? Amikor visszakapcsolt a gép nem akart működni a billentyűzet sem. (laptop)
Majd többszöri nyomogatást követően elkezdett működni...

A fene se érti ezt a gépet :S
Az "Eszterke" is néha fura hangokat képes kiadni, meg szerintem igen csak melegedik is. (61 celsius fok volt eddig a legmelegebb.)
Általában 49 fokon üzemel.
 #104604  Szerző: asimov

Jo a felvetes, de nyugodtan kiadhatja a ket router ugyanazokat az IP cimet, nem lesz cimutkozes, ugyanis ket kulon alhalozatrol van szo. :)
Ebbol adodoan, az ilyen ket router-es "leosztas"-nak hatranya az, hogy a ket alhalozat gepei egymas szamara lathatatlanok, illetve csak a router-ekben jol beallitott atiranyitassal lehet ezt valamilyen szinten megoldani. (halozati nyomtato, illetve NAS hasznalata az tiszta megoldas, ha erre lenne igeny)

Bar ezt meg nem probaltam ki (adodo alkalommal megteszem :) ) de az sem okozhat problemat, ha pld. egy wifi-s laptop, az elso router-re kabelen keresztul LAN-nal csatlakozva, majd a masodik router-re wifi-n keresztul csatlakozva ketszer ugyanazt az ip-cimet kapja meg, mert maga a laptop ugyan egy darab szamitogep, de valojaban ket kulon halozati eszkoz (1: LAN kartya; 2: wifi-s kartya) ket kulon IP cimerol van szo, amelyek nem "talalkoznak" egymassal. A windozer (es nyilvan a kulonfele linux disztrib-ek is) sajat kutfobol megoldja a tobbit. (Amugy windozer alatt a halozati kartyaknak egyidoben akar tobb IP cimuk is lehet!)

Amit viszont erdemes megcsinalni: a masodik, tehat "leagaztatott" router-t celszeru tavmenedzselhetove tenni.
Ennek sok indoka lehet es sokkal konnyebb ezekre elore felkeszulni, mint ezzel utolag buveszkedni. (messze, nehezen megkozelitheto helyen van a masodik router, alberletet lat el, egyszerubb a hibakereses, stb.)
Beallitas menete:
- az elso router-ben fix ip cimet kell beallitani az egyik, allandoan idecsatlakozo szamitogep szamara
- az elso router-ben fix ip cimet kell beallitani a "leagaztatott" router szamara (mindenkor egyertelmu legyen az, hogy az elsodleges halozat melyik ip-cime mogott van a router)
- a masodik router-ben meg kell nyitni a WAN portot tavmenedszelesre, majd meg kell adni az ELSO router-ben fixre beallitott gep ip cimet. (Csak ennek a gepnek lesz megengedve a tavmenedzseles)
Igy, ha az elso router-re csatlakozo, fix ip-cimure beallitott gepen beirod a masodik router szamara kiosztott (es kontans) ip cimet, akkor a masodik router admin felulete jelenik meg es 1 geprol lehet tavmenedzselni a ket router-t ami nagyon meg tudja konnyiteni a dolgokat
Ket routeren keresztul operalva a ping idok megnonek (kozel a ketszeresere) de ez nemigen okoz eszreveheto lassulast.
Sokan ilyen modon (a masodik router wifi-s) oldjak meg a lakas, mellekepulet, masik emelet stb. wifi-s lefedeset.
Az aktiv UPNP, ket router-en keresztul is elrendezi az atiranyitasokat. (torrent, skype, stb)

Es tessek megvaltoztatni a router-ek alapertelmezett jelszavait!
szemilan írta:Arra azért érdemes figyelni, hogy a két router ne adhassa ki ugyan azt az ip címet. Tehát, az admin felületén a DHCP-nél meg kell határozni a kiadható ip cím tartományát. Ezt úgy kell megadni , hogy ne eshessen ugyan abba a tartományba a két router által kiosztható ip cím.
 #104599  Szerző: szemilan

Arra azért érdemes figyelni, hogy a két router ne adhassa ki ugyan azt az ip címet. Tehát, az admin felületén a DHCP-nél meg kell határozni a kiadható ip cím tartományát. Ezt úgy kell megadni , hogy ne eshessen ugyan abba a tartományba a két router által kiosztható ip cím.
rmihaly76 írta:A "masodik" tehat LAN portra csatlakozo router WAN-jat DHCP-re kell allitani (ha az elso-ben DHCP-s cimkiosztas van) es automatice mukodnie is kell a le/megosztasnak.
---
szerk:
A kabelhossz amugy szinte mindegy, a kabel minosegetol fuggoen akar 80...100 meter is lehet.

csokie írta:Kérdésem, a következő: Meg lehet-e csinálni azt, hogy a routerből kijövő port egyik portjára egy újabb routert kötni? Úgy értem hogy router után kb 5 méter hosszúságú kábel után kötni egy újabb routert?
 #104597  Szerző: asimov

A "masodik" tehat LAN portra csatlakozo router WAN-jat DHCP-re kell allitani (ha az elso-ben DHCP-s cimkiosztas van) es automatice mukodnie is kell a le/megosztasnak.
---
szerk:
A kabelhossz amugy szinte mindegy, a kabel minosegetol fuggoen akar 80...100 meter is lehet.

csokie írta:Kérdésem, a következő: Meg lehet-e csinálni azt, hogy a routerből kijövő port egyik portjára egy újabb routert kötni? Úgy értem hogy router után kb 5 méter hosszúságú kábel után kötni egy újabb routert?
 #104596  Szerző: csokie

Kérdésem, a következő: Meg lehet-e csinálni azt, hogy a routerből kijövő port egyik portjára egy újabb routert kötni? Úgy értem hogy router után kb 5 méter hosszúságú kábel után kötni egy újabb routert?
 #104587  Szerző: mimi

Én azért még azelőtt, hogy ilyen gondolatot egyáltalán megforgatnék a fejemben, olvasgatnám a büntető törvénykönyvet is. Bár nem forgatok, azért se, mert más után kémkedni erkölcsileg is alja, menjen mindenki, amerre akar, ha nincs bizalom, akkor úgyis megette a fene az egészet.
  • 1
  • 190
  • 191
  • 192
  • 193
  • 194
  • 330