RADIOSITE Fórum

• Rádiós technikai eszközök

#113106  Szerző: donder

Sziasztok.

Építek egy mérőeszközt, amihez szükségem lenne két, a lentebb látható képen lévővel megegyező baloon trafóra. A bajom csak annyi hogy az oldal ahol van a leírás, ott mindent közölnek, csak a típust nem.
A kép: www (pötty) bit.ly/11ZwHRC

Privátban elküldöm az oldalt anak aki lesz olyan kedves és segít rajtam.

Előre is köszönöm!
 #113092  Szerző: forlife70

Sziasztok,
lehet nagyon elmebeteg kérdés, de azért felteszem: :D
Az autórádióm az utóbbi két hétben azt játssza, hogy a TP aktiválásakor random ugrál át más-más állomásokra, ha az épp hallgatott rádiónak gyenge a térereje, valamint ahova átugrik, nincs is közlekedési infó. Eddig amikor ugrált, az az AF miatt volt vagy ténylegesen azért, mert közlekedési híreket mondtak (ami ugye a TP lényege is). Kecskeméten ez tipikusan a Class FM-ről, Music FM-ről, Petőfiről történik a Gongra vagy a Kossuthra (104,9). Ha a TP-t kikapcsolom, a probléma nem áll fenn. Szerintetek? Köszi!
 #112861  Szerző: joe

mkabelhusk írta: Sajnos ezekre a sávokra, nincs "jó" antennám :S de a local adók (KOSSUTH, NEMZETISEGI) rendben vannak ...

103,7 MHz PETOFI ~40-50 dB - itt mindenhol rendben van !tehát a tényleges frekin szól jól és ott is ad RDS-t
Ez szerinted a helyén van? - Bp-en a 103,7 MHz-en a Petőfi. Túl van vezérelve a Sony tunerje. Joe
 #112860  Szerző: mkabelhusk

Köszi a leírást, Joe !

Sajnos ezekre a sávokra, nincs "jó" antennám :S de a local adók (KOSSUTH, NEMZETISEGI) rendben vannak ...

a FM-en:
BP.: 94.8 MHz PETOFI 70dB <
103,3 MHz Class FM 70dB <
104,7 MHz Class FM 50dB - 60 dB között
102,7 MHz PETOFI szintén hasonló
103,7 MHz PETOFI ~40-50 dB - itt mindenhol rendben van !tehát a tényleges frekin szól jól és ott is ad RDS-t

sőt még egy "érdekességet" tapasztaltam tegnap! bekötöttem egy szál dórtot "tesztként" mint antenna.
egy erkéjről lelógatott (10 em. XXker) vezetéken zajosan ugyan de bejött a 91,5 MHz a KEK DUNA ! viszont így a többi emlitett kisebb v. távóli adón nincs jel :S

Még azt megpróbálom, hogy cserélek vezetéket, a normál antennát meg áthelyezem a túl oldalra ahol próbáltam a dróttal.

Az esetleg nem lehet, hogy valami más elektromos készülék okozta zavar miatt van ez a jelenség ?
mert anno a gyári házimozis SANYO-nál hasonló jelenség előforult, de ott pont fordítva !
tehát a 92,7 iszonyat zajos 92,75 OK (mono), de ott Pl. a 87,7 -is 87,75 ön volt "OK"

Sajnos a video-t most nem tudom feltenni, mert nincs csak mobil netem itt :S
de ma ha haza értem felteszem, hátha abból "valami kiderül"
De én továbbra is erre az elektromos keltette zavarra gondolok, ha az okozhat ilyen jelenséget ?!
 #112859  Szerző: joe

Furcsa, kérdésem: Narrow ill. Wide módban is ez a jelenség? ill. Petőfi, Class esetében mi tapasztalható?
Nem tudom, mennyire vagy az elektronikában járatos...
http://elektrotanya.com/sony_st-s415.pdf/download.html
Jó esetben csak a fázisdiszkriminátort kell nullázni - bár ennek a hibának az egész sávban egyformán kellene jelentkeznie, rosszabb esetben a PLL alap frekvenciáját adó kristály mászott el - ez frekvencia függő "torzítást" eredményez, mert a kijelzett és a valós vételi frekvencia eltér. Ráadásul, ha valaki már babrálta, pl. már hozzányúlt a lokál oszcillátorhoz, akkor előállhatott az általad leírt jelenség, vagyis a sáv alján jó a frekvencia, felfelé haladva egyre nagyobb az eltérés...így csak félrehangolva ad vételt, de az is torz. Az én rádiómban (SE700) a Sony kispórolta a kristály mellöl a trimmert, egy fix értékű SMD kondenzátort épített be, így nem lehet állítani. Joe
 #112851  Szerző: frekivadasz

Ez igen fura, hogy nem konzekvens, hanem van kivétel is. Első blikkre arra gyanakodnék, hogy a KF van kicsit elcsúszva, de akkor illene mindnek rossznak lenni.
 #112845  Szerző: mkabelhusk

Üdv Mindenkinek,
Ismét szükségem lenne a segítségetekre, tapasztalataitokra!
A napokban "gazdagabb" lettem egy SONY ST-S415 típusú 2 antenna bemenetes Radio Tunnerral.
Amint tudtam egyből be is üzemeltem. Viszont adódott vele egy olyan problémám ami nem tudom, hogy minek lehet a hibája. az antennának v. magának a tunernek.
A hiba jelenségére leírok egy pl.: (ill este felé készítek egy video-t is róla)
adott a 92,7 MHz (EXPRES) a 92,7 -en semmi nem jön de a 92,65 MHz MONO-ban tisztán jön.

ugyan ez a helyzet: 92,5 MHz (Cegléd), 96,6 MHz (SRO-1) 98,3 MHz (PATRIA) ...
az érdekesség az, hogy Pl. a 87,7 MHz (JEMNE) nem csinálja ezt a jelenséget :S

Mi okozhatja ezt a hiba jelenléget ?!

Segítséget előre is köszönöm !
 #108963  Szerző: mkabelhusk

Köszönöm az infókat mindenkinek !

Úgy érzem a Blaupunkt-t mellett fogok dönteni :) *
jó lenne már igazán jókat DX-ni itthon is ! Nem csak mindig út közben :D

* bár ha találnék egy eladó SONY ST-SE700 FM-AM asztali tuner-t akkor amellett természetesen!
 #108905  Szerző: asimov

Ujabban -a tenylegesen ingyenes hirdetesi es adasveteli lehetoseg miatt- az aprod.hu-n is egyre tobb es jobb cucc is kezd megjelenni, ezert itt is erdemes nezelodni. (nem csak radiok, hanem mindenfele cuccok)
7E-ert vettem a Blaupunkt-omat vatera-n. (szerintem nem sertek semmifele jogot, ha -jelzok nelkul- csak leirom az oldal nevet. Legfeljebb kimoderalnak az illetekesek :D )

Szoval, az fmdx-re (es tavoli radioadok hallgatasara) hasznalt autoradio(m) regebbi Blau' gyartmany, de mar rds/ps-t kiiro tipus (Malaga CD36) standard ISO csatlakozoval (tehat a kiosztas egyertelmu) es foleg kivalo radioval: a keszulek vevoje gyari kiepitesben sem hagy semmi kivannivalot maga utan.

Amit jo tudni: nem "kozepkori" autoradiok nevleges tapfeszultsege mar nem 12V, hanem 14,0V es 14.4 V kozott van, gyartotol fuggoen.
Ez elsosorban akkor erdekes, ha a radio sajat hangvegfoka is hasznalva van, mert ezek az autoradiok a hangszorokimeneteken a maximalis kimenoteljesitmenyuket csak ezen a feszultsegen tudjak produkalni. Pld. 12,0 V-on mukodtetve csak a nevleges teljesitmeny kb. 80%-ka varhato el. Maga a tapegyseg stabilizalt, es a vedodiodakkal boven megpakolt kivitel legyen. Kb. 12A ... 15A-es terhelhetoseg kell, ha tenyleg ki akarod hajtani a radio sajat hangvegfokait.
Az autoradiobol a hangot AUX-on keresztul hifi-be atvezetve, es ott megszolaltatva, persze nem kell ekkora tapegyseg az autoradionak. Ekkor egy jobb 5A-es tap is boven elegendo. (mint altalaban, itt sem celszeru "kicentizni" a tap terhelhetoseget)
 #108901  Szerző: mihalylovics

mkabelhusk írta:Üdv Mindenkinek,
Legelőször is, Boldog Újévet kívánok minden fórumozónak!
A segítségetek, tanácsokat szeretném azzal kapcsolatosan kérni, hogy szeretnék vásárolni egy jó szelektív tással bíró, FM DX-hez "megfelelő" rádió készüléket.
Jelenleg egy régi Philips HI-FI toronnyal "kísérletezek" e téren. Kőbányán 1 emeleten északi, déli szabadkilátással, a Koxon meghosszabbított HI-FI készülékhez mellékelt kis vezetékkel, jelenleg állandó jelleggel, kifogástalan minőségben csak a BP-i adók, déli irányú körzeti adók GONG és társai valamint a a szlovák BB. -i nagyok jönnek. Gyengébben több adó is jön Pl. számomra meglepő módon ilyenek a párkányi adók!
Első körben autórádiók terén gondolkoztam, a szelektivitás, minőség miatt.
Amit kinéztem megvételre az ő lenne: Skoda Swing Auto Radio.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám ezt a rádiót egyelőre "otthoni" körülmények között használni. Gondolok itt táp ellátás megoldására, szükséges vezetékekre.

Segítségetek előre is köszönöm !

Üdv. Máté
Gyári rádiót nem nagyon ajánlok, az újabbaknak elég fura a csatlakozójuk, nem mindegyikhez találni lábkiosztást sem, sőt, egyik-másik nem is működik, csak ha "rátanítjuk" az autó műszerfali számítógépére (lopásgátlás), a régebbiek meg többnyire kódosak, nem mindhez van kód. Vételi készségbben a legjobbak szerintem a Blaupunkt rádiók, azt mondom, vegyél egy régebbi, komolyabb fajtát. Nekem az autóban is egy régi, kazettás van, RDS sincs még benne (mert ugyebár 1991-es kiadás), az RDS hiánya a legfájóbb pont benne, egyébként semmi kifogás. V...án és egyéb hirdető oldalakon 5-10000 FT közt találsz jobb fajta, régi típusokat, amiket ajánlatos ilyen célokra megvenni.
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 128