RADIOSITE Fórum

• Társalgó

#113519  Szerző: markfelt

oké, köszi, akkor ezt szépen elfelejtem...

jön a b terv, boncolok, rárakom egy másik, de paraméterekben stimmelő tápra azt a csatlakozót, ami belemegy a modembe. de asszem ez is csak ideiglenes lesz.
 #113514  Szerző: SySERR

Hasonlo problema volt nalam is. Egy joval kisebb adaptert kellett ideiglenesen hasznalnom egy routerhez. Kb fel ora mulva ugy felforrosodott hogy megfogni is alig birtam, tehat rosszabb esetben akar tuzveszelyes is lehet
 #113513  Szerző: asimov

Ipari környezetben valóban elterjedt (sőt, néhány területen kötelező) eljárás a túlméretezés, azonban a rendkívűl árérzékeny vásárlói réteget megcélzó, lakossági műszaki eszközök viszonylatában az ellenkezője a jellemző.

Az adsl modem áramigényénél nagyobb "táp amper" nem okoz semmilyen gondot, sőt, de a kissebb amper (azaz a táp túlterhelése) már gond.
A modem természetesen nem vehet fel több ampert, mint amennyi rá van írva, azonban, mondjuk a modem 450 mA-esre "alábecsült" és időszakos áramigénye még mindíg majdnem 2x-erese annak, mint amit a táp, mondjuk 250 mA-re "túlsaccolt" terhelhetősége elbír.
Ez nagyon nagy különbség.

Ekkor -a túlterheléssel arányosan- egyrészt lecsökken a táp által leadott feszültség (aztán további feszültségcsökkenés lép fel a jellemzően szintén alulméretezett keresztmetszetű tápvezetéken) és a táp melegedni fog, a "soros" alkatrészekkel (diódák) együtt és idővel valami tönkremegy a tápban. (Érdemes lenne megmérni FTP-s fel/letöltés közben a tápfeszültséget, a modem tápcsatlakozójánál.)
A trafó nélküli, soros kondenzátoros tápoknál, a kondenzátor "elfáradása" is sokkal hamarabb következik be, túlterheléses üzemben.
A modemnek valószínűleg nem lesz baja, de idővel -jóeséllyel- akadozni, szakadozni fog a net.
frekivadasz írta:A mérnöki gyakorlatban szerencsére elterjedt a túlméretezés, elképzelhető, hogy nem vesz fel az a modem akkora áramot, csak a biztonság kedvéért ajánlanak hozzá 500mA-es tápot, valamit az is, hogy a 200mA-es tápod többet is bír valamivel. Ez a két jelenség együtt elég lehet ahhoz, hogy az eszköz megfelelően működjön. Hosszabb távon azonban javaslom az ajánlott terhelhetőségű táp beszerzését, mert a kérdés jogos: működik, de meddig.
 #113512  Szerző: frekivadasz

A mérnöki gyakorlatban szerencsére elterjedt a túlméretezés, elképzelhető, hogy nem vesz fel az a modem akkora áramot, csak a biztonság kedvéért ajánlanak hozzá 500mA-es tápot, valamit az is, hogy a 200mA-es tápod többet is bír valamivel. Ez a két jelenség együtt elég lehet ahhoz, hogy az eszköz megfelelően működjön. Hosszabb távon azonban javaslom az ajánlott terhelhetőségű táp beszerzését, mert a kérdés jogos: működik, de meddig.
 #113504  Szerző: markfelt

műszaki kérdés!

adsl modemnek 12V 500mA adapter kéne, de csak 12V 200mA áll rendelkezésre. úgy tudom, nagyobb áramerősségű adapterrel minden további nélkül mehet egy eszköz, ha a feszültség azonos. na de kisebbel?

milyen probléma lehet tartós használat esetén ekkora milliamper és volt mellett?
úgy tűnik, maga a modem megy vele. na de meddig?
 #113487  Szerző: noartist

Köszi.Így már értem. :) Bár némelyik gyanúsan szaladgált körbe-körbe. :D
Egyébként nagyon durva,mennyi van most..a Kindertojás csomagolását is megrágták reggelre az asztalomon..
 #113486  Szerző: frekivadasz

A méretük nem összemérhető a 2,4GHz hullámhosszával (ami kb 12,3cm). A solti Kossuth (540kHz, 555,5m hullámhossz) antennáját is meg lehet közelíteni néhány méterre gond nélkül a 2MW ellenére, ugyanezen okból kifolyólag, csak érdemes hosszú zoknit felvenni, mert a fűszálak hegyei csúnyán égetik a lábszáradat :)

http://hg8lhs.ham.hu/galeria/Kossuth/pa ... 30071.html

Egy 100MHz (3m hullámhossz) környékén műsort szóró antennához már nem mennék ilyen közel, még jóval kisebb teljesítmény esetén sem.
 #113485  Szerző: noartist

Lehet kicsit off,de a hangyák hogy a bánatban élik túl a mikrót? :S
Bezártam ma párat,egy percig maxon elindítottam,és vígan szaladtak ki utána..
  • 1
  • 155
  • 156
  • 157
  • 158
  • 159
  • 541