Ami azt illeti, van olyan fertőzés/stádium, amikor csak a teljes eltávolítás és megsemmisítés segít...
Van három szép szivarfám is és régebben volt olyan év, hogy nyár közepén mindhármat tarkopaszra(!) kellett visszavágnom, mert a kezdődő fertőzéseket frankón legyűrő fokhagymás-csalánlés (mesterséges vegyszereket nem használok) permetezésekkel nem tudtam megállítani a levéltetű fertőzést és ráadásul félő volt, hogy átterjednek a dögök a kertem többi növényére is. (két hétig nem voltam itthon...)
A visszavágással (és levágott ágak/levelek bezsákolásával) szűnt meg fertőzés. Öröm az ürömben az, hogy a fák még azon a nyáron új, teljesen egézséges ágakat hoztak, megfiatalodtak és köszönik szépen, azóta is nagyon jól vannak.
Aztán pld. a "tűzelhalásos" ágakat (vagy ami kicsit is annak látszik) mielőbb le kell vágni és el kel tüzelni vagy műanyag zsákba dugni.
A "tűzelhalást" okozó baktérium ellen amúgy létezik nagyon jól működő, szabadforgalmú biológiai(!) permetezőszer is (Blossom Protect) csak jóformán lehetetlen hozzájutni, legfőképpen azon régi vágású vegyszerboltosok miatt, akik nem hajlandók tudomást venni a technológiák változásáról, fejlődéséről.
Erről a "kórról" kerttulajoknak jó tudni azt is, hogy egy 2001-es FVM rendelet értelmében
kötelező védekezni ellene!
kukac írta:
- hobbikertésznek nem nevezném magam, inkább olyan kényszerpermetezőnek, akinek ha kiadják hogy permetezni köll akkor permetez! valamit majd próbálok vele tenni, gondoltam már a teljes megsemmisítésre is