RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#13635  Szerző: djlacee

vágom, köszi
 #13634  Szerző: VR5000

djlacee írta:Valaki legyen szíves, magyarázza el nekem valaki, hogy mit jelentenek a méterek (pl 25m sáv)
A terjedő szinuszhullám hossza, ami csak a használt frekvenciától függ.
300-at elosztod a méter számával, megkapod a frekvenciát MHz-ben (300:25méter=12MHz)
Vagy fordítva 300:6MHz=50méter hullámhossz.
A 300-at nem kell kiszámolnunk, ezt már megtették mások előttünk. Ennyiszer ezer km a fény és a rádióhullámok terjedési sebessége másodpercenként. (300000 km/s)
1 MHz= 1000 kHz.
 #13633  Szerző: djlacee

Valaki legyen szíves, magyarázza el nekem valaki, hogy mit jelentenek a méterek (pl 25m sáv)
 #13632  Szerző: VR5000

Zoli58 írta:A tegnap este (18-19 óra UTC) végre sikerült egyet levadászni, mégpedig a CVC La Voz Cristiana adását a 15410 kHz-en, ezt még soha nem fogtam.
Tegnap este valóban jó terjedés volt. Éjfél körül még ment a 25m, most viszont a 19m már süket.
 #13631  Szerző: VR5000

Zoli58 írta:Néhány hete csak dél-amerikai adókra vadászom.
http://www.youtube.com/watch?v=DZzjbgYEIkU
üdv: Zoli
Feltűnt a néhány tizedmásodperces visszhang? Valószínű ugyanazt a jelet két irányból is vetted. A földgolyóbis egyik és másik oldalát megkerülő hullámok futási ideje eltérő, ebből adódik a csúszás.

Más: Sikerült akciósan beszereznem néhány hulla-hoop karikát, megpróbálok keretantennát csinálni a 60 méteres sávra. Közép- és délamerikában sok adó működik ezen a sávon helyi (országos) jellegű műsorral. Kíváncsi vagyok bejön e valami közülük? :yeah:
 #13629  Szerző: csabyke

LuciFerko írta:afrikában meg ázsiában a mai napig népszerű az RH. Milyen kocsirádió tud 49 métert?
Amik nekünk voltak az elmúlt 20 évben
- BLAUPUNKT FRANKFURT SM 21
Ő tutti, hogy tud, de ott csak az UKW volt Szintézeres, de még nem számmal írta ki a frekit, hanem 16 ledből álló futófény volt a skála alatt
L M K módban tekerni kellett és az mozgatta a futófényt

Még 3 másikkal taliztam, de márkákat nem tudok mondani
Utóbbi kettő RDS-es Kazettás volt és volt benne 49m

Az egyik egy BMW felirattal volt ellátva..
 #13621  Szerző: Zoli58

Néhány hete csak dél-amerikai adókra vadászom. A tegnap este (18-19 óra UTC) végre sikerült egyet levadászni, mégpedig a CVC La Voz Cristiana adását a 15410 kHz-en, ezt még soha nem fogtam.
A biztonság kedvéért körbe néztem a neten
http://www.cvclavoz.cl/frecuencia.htm
http://www.cvclavoz.com/prog2008.htm
és valóban sok minden tisztázódott, egyrészt a kb. 2 órán keresztül hallgatott nagyrészt zenei műsor, a program szerint is a MUSICA névre hallgat - ezt az egyik felvételen sokszor ismételgeti a műsorvezető, másrészt az is kiderült, hogy ez egy chilei adó, mely portugál nyelven sugároz Brazilia felé 1100-0100 UTC között. Az adóállomás kb. 30km DNY fekszik Santiago-tól, Calera de Tango helységben, ami tőlem az FmScan szerint 12586 km.
Egyik felvételem :
http://www.youtube.com/watch?v=DZzjbgYEIkU

Egyéb érdekes vételeim az utóbbi időben:
15235kHz_AFS_Ch.Africa_Meyerton
15330kHz_FEBC Manila
15580kHz_VOA_Sao Tome
15690kHz_R.Farda_CLN
9815kHz_VOA_french_BOT_Moepeng Hill
9895kHz_R.Netherland_Madagascar
11730kHz_KSDA_AWR_Guam_Agat
11730kHz_Radyo Pilipinas
11735kHz_TBC_R.Zanzibar_Dole

üdv: Zoli
 #13618  Szerző: LuciFerko

afrikában meg ázsiában a mai napig népszerű az RH. Milyen kocsirádió tud 49 métert?
 #13611  Szerző: csabyke

Azért kíváncsi lennék, hogy pár DXfant leszámítva kik hallgatnak RH-n rádiót napjainkban? Keresgettem olyan autórádiókat, amelyeken van RH, de max a 49m -esbe sikerült belefutni - ha sikerült... De inkább mindegyik csak LW MW FM-CCIR sávot vesz... Mi ennek az oka?
Létezik egyáltalán világvevő-autórádió?

Volt régen egy (már a FM topikban írtam róla) régi BLAUPUNKT rádiónk, azon volt RH (49m...) Hallgattam is rajta sokszor a 6085kHz-n akkor még BAYERN 1, 2, 5 -ből álló rádiók közül az 1 -et... Mert régen (kb. 6-7 éve) még a 3 adó adott rajta AM -ben, most pedig már csak a Bé fünf aktuell megy rajta DRM-ben...
 #13607  Szerző: VR5000

csabyke írta:szóval, ha valaki egy kis vallásra vágyik, inkább RH -n hallgassa a rádiót...
A Sokol 403-on nincs RH... :(

Family Radio tegnap este egészen jól jött 3975 kHz-en, valamit bütykölhettek rajta. A műsort nem akarom népszerűsíteni, csak Dx szempontból figyeltem.
csabyke írta:Kár ezért a csájna szarért, ami este megy rajta - töröljék mán el ecceeee
A pénz nagy úr! Biztos nem ingyen relézik a műsort. :chinese:
  • 1
  • 349
  • 350
  • 351
  • 352
  • 353
  • 402