az kemény, hogy a kiskunhalasi kb semennyit sem szól... bent a városban milyen lehet?
http://www.mr1-kossuth.hu/
(Bácsalmás, Kiskunhalas, Szeged). DE! Ha nem lennék "DX-er", nem tudnám egyikről se fogni. Hogy miért? Mert ha vesszük az átlagembert, akkor az nem babrálja addig a kínai konyharádiót, amíg rá nem talál az adótáblázatból előzőleg kikeresett frekvenciára, hanem: arra az állomásra teker, amelyik rendesen szól. De még itt is van különbség, hiszen van, aki azt a rádiót hallgatja, amelyik "hangosabb", azaz erősebben ad. (--> meg kell mondjam, a piacvezetők részéről van ebben is logika). A laikus ember, aki igazán Kossuth-ot akar hallgatni, és tkp. vételkörzeten kívül tartózkodik (sokan vannak így), az nem fog vesződni az FM-adók megkeresésével, hanem simán az AM 540-re teker; mert megszokta, mert ez a "biztos". --> Ez személyes megfigyelés. Még akkor is az idősebb nemzedék a középhullámot választja, ha helyi szinten ott az FM-adó az adott városban.
Én az MR1-et Szegedről hallgatom, ha hallgatom, de onnan fogni rádiókat mindig is "DX-közeli állapot" volt, tehát mégis a 101,9 MHz a nyerő.
Csak nézzétek meg ezt a térképet: más egyéb (Kossuth-)torony vétele tűnne valószínűbbnek, nem a szegedi (de úgy hiszem, az nagyobb powerral ad). Pl. Bácsalmás (95.0 MHz) nevetségesen közel van, de csak monoban jön és horizontálisan,
vagy amin még illene szólnia, az Kiskunhalas (102.7 MHz), de azt a várostól 10 km-re az Eszéki 102,8 full RDS-sel kinyomja.
Emlékszem, amikor még pár éve kezdtek átállni az FM-sávra, az első néhány -országos rádió esetében- "közelinek" mondható adóállomásról próbáltam volt fogni, mert reménykedtem benne, ha pl. a Sláger bejön Szentesről vagy a Danubius Pécsről, akkor a Kossuth a Szentes 91,6 MHz-en vagy Pécs 104,6-on szintén így jár. Ez nem így lett, mert tudhattam volna, hogy nem fog akkor térerővel sugározni. Mégis előtte elhittem, mert így harangozták be, hogy "ezáltal az egész Dél-Alföld sztereóban el lesz látva". Ez el is vette egy időre a kedvemet. Nos, a pécsi 104,6 Kossuth esete: azóta eltelt egy kis idő, és véletlen szól errefelé, de minő véletlen, az MR2 Szeged 104,6 is ezen a frekvencián ad. Néha van is katyvasz.

Egyébként ritkán, viszont tiszta időben (és főleg este) a Kossuth-ot Budapestről is lehet fogni még itt, a déli határszakaszon is, a 107,8 MHz-en, szerintem keressetek rá ti is, akik távolabb laktok a főfalutól, hátha bejön. A sávban nem egy szerencsés helyre rakták, mert arrafelé az ember nem járkál. Nagy átlag mai rádiók meg nem is veszik már azt a "peremterületet". [Azért, halljátok szépen fejlődünk lefelé.

Nem ehhez tartozik, de MR6-os lefedettség erre felém nincs.* Szerintem ezzel sem vok egyedül. http://www.radio.hu/index.php?option=co ... &Itemid=38 Hiába van Szeged közel, bezavar a horvát. Van úgy, hogy nem zavar be semmi, akkor meg hallom, hogy olyan gyenge a jel, hogy csak ezt is csak egy Dx-er lenne képes hallgatni ...egy darabig.
(*Nappal persze, de este ami beterjed középhullámon, az meg nem rám, nem az én régiómra tartozik.

Visszatérnék az AM műsoridejére. Mekkora nagy hülyeség ez a fél 11-es lekapcsolás! A fent említetten kívül én pl. gondolnék a nappali vételkörzeten kívül lakó határon túli magyarokra, vagy külföldi nyaralókra is, mert legalább könyörgöm, este toljuk nekik a magyar híreket, ha már van terjedés! Nem beszélve az időeltolódásról is, de ez a tőlünk keletebbre lakóknak vagy nyaralóknak(?) éppen kedvez, de akkor is ez a 22 óra utáni lekapcsolás felért egy csonkítással.
(Elnézést, ha terjengősre sikerültem.