RADIOSITE Fórum

• 89.5 Music Fm

#150410  Szerző: Attis

Én még más pénzkidobást is látok a jelenlegi Kossuth FM-frekiknél. A nagybajomi frekinek pl. semmi értelme. Ez egy Kaposvárra koordinált freki volt. Nagybajomban tökéletesen szól a 95,9. Veszprémben minek még egy Dankó rádió? Tökéletesen szól a kab-hegyi. Siófokon is jó a 102,3.
Persze, ezek semmik a tengerentúli milliárdokhoz képest. Aminek én sem látom így ebben a formában értelmét.
Az AM 540 kicsit más téma. Még ha ebben a lecsökkentett formában valóban nagy érvágás lehet a határon kívülieknek. Újvidéken valószínűleg még jól fogható (Szeged, Kelebia térségében jól szól), de vajon Erdélyben fogható egyáltalán?
Viszont ez itt már.... Húúúúhúú de off topic. :csukottszem:
 #150408  Szerző: markfelt

Lehet, most felháborodtok, de a solti frekvencia nettó pénzkidobás szerintem. A Kárpát-medence egészét már régóta nem fedi le, mióta félgőzzel megy, Magyarországon meg kiváló az FM lefedettség. Kb az Adrián nyaralóknak jó (amíg van roaming) meg aki lusta volt átnyomni a rádiót FM-re. Én levenném pártíz kilowattra, és egy országos AM csomag része lenne, ellátná az Alföldet szépen.

Ugyanolyan, mint a Duna World műholdas adása Amerikában és Ausztráliában. Tudjátok, évente mennyibe kerül az az államnak? 12 mrd állítólag. A 80-ból.

Sokkal ésszerűbb lenne ha gyártatna az MTVA egy saját márkás IPTV boxot és egy wifi rádiót, és ingyen postázná a határon túliaknak, ha igénylik...
 #150406  Szerző: Attis

Nemzetiségi adást pedig nem tennék országos hálózatra, mert pl. minek sugározzunk román nyelven Zalában, németül Szabolcsban, szerbül Nógrádban vagy szlovákul Baranyában? Ezeket vagy körzeti frekiken kéne adni, vagy - mint régen - egy országos hálózaton napi pár órában a hálózatot szétbontva.
:yeah: Megvalósítható lenne a frekvenciakészlettel.
A magán hírrádió elvileg nem rossz ötlet, na de egy darab? Az vajon kinek lenne a szócsöve? Egy országos hírrádió kéne, amit egyenlő arányban töltenének meg a politikai oldalak hírekkel (persze nálunk ez lehetetlen).
Talán egyszer még a mi életünkben elérjük, hogy ez így legyen, de erre ma én se látok semmi esélyt. Hogy igény lenne rá (mármint nem ott fent, hanem hallgató oldalról), az szerintem vitathatatlan.

A Dankó Rádióról... Vidéken nagyon sokan hallgatják. Nézzétek meg: Pesten elég gyenge a hallgatottsága, de országosan relatív nem rossz. Úgy, hogy vannak vételi foltok. Kellene az országos lefedettség ennek is. De a középhullámon se végtelenek a lehetőségek. Mondanám, hogy menjen a solti frekvencián, de akkor viszont Erdélyben, Újvidéken a Kossuth eltűnne. Nem tudom....
Még mielőtt elfelejtem: Pasa! Azért a Dankón hallható zenék korábban se digitális minőségben jutottak el a közönséghez. Bakelit lemezeken, és szalagon terjedtek a népdalok. Ahhoz képest nem annyira vészes az AM. Az igaz, hogy már jó ideje egy új évszázadban élünk... Számomra a Dankó patthelyzet...
 #150389  Szerző: markfelt

Pasa:

Szerintem a közszolgálati média, sőt a rádiózás eleve nem pártok aktuális játszótere kellene, hogy legyen. Ha már viszont az, legyen elég kettő, és a közszolgálati mellett a másik legyen csak fogható Budapesten (aztán majd DAB-on egyszer országosan). Nem beszélgetős rádiókra való az FM. Ha 5 politikai formáció lenne váltópárti státuszban (tudom, hogy most egy sincs), akkor mind az ötnek kéne rádió? Szerintem ne.

Az állami pénzből finanszírozott vallási rádióban persze, kapjon más vallási felekezet is műsoridőt, megegyezés kérdése. A lényeg, hogy a műsort gyártsák le az egyházi szolgáltatók, az MTVA pedig játssza ki. Igazságosan megosztva a felekezetek közt, teljes lefedettséggel, akár regionális blokkokkal. Ez egy felszabaduló országos FM csomag (Szent István + MKR + Mária + Európa + pár kieg. helyi freki, esetleg Budapesten a 102.1 helyett valami nagyobb központtal).

Szerintem a Dankó akkor sem való FM-re. Szerintem egy népi giccs, régies magyar popkultúra, ha úgy tetszik. Nem hasonlítható össze a klasszikus zenével. A célcsoport ráadásul sokáig AM-en hallgatta egész életében. Lehet, hogy lenne belőle felzúdulás, de megmaradna, ráadásul az eddiginél nagyobb vételkörzetben. Aztán DAB-on majd kiváló minőségben megint.

Sőt! Amikor a középhullámra rakott, MR4-el összevont Dankón nemzetiségi műsor megy, akkor menjen a Bartókon egy népzenei blokk. A kecske is jóllakik. És ez egy másik felszabaduló FM csomag, jó nagy.

És még van.
 #150388  Szerző: markfelt

Gr3g0ry írta:
admin írta:Gregory: szívózol a digitális vétellel, bizonyosan azért, mert egyelőre csak 3 adótoronyról megy a DAB+ Budapesten, nem?!
Mondjuk a DVB-T-vel szívozom,de így belegondolva hogy az összes fm analog sávot majd letisztithatják,és a helyére beáll a "digitalizálás",nemcsak a csere miatt akadhatnak gondok, de hogy még úgy hallgatni az adást hogy valamiért még akadozik is.... :(
Szerintem nem lesz ilyen gond a DAB-bal, a budapesti párszáz wattos tesztadás is meglepően nagyot szól.
 #150386  Szerző: Gr3g0ry

Végre két jó szám is megszólalt. :shock:
Anna Naklab feat. Alle Farben & YOUNOTUS - Supergirl (Radio Edit)
Energy 52 Café Del mar(feldolgozás ugyan, de hű volt az eredetihez)
 #150384  Szerző: Glenn

Én nagyjából egyetértek veled, pár dologtól eltekintve.
admin írta:Hírrádióból is elég egy közszolgálati, meg egy fővárosi magán.
Ez így nem nagyon stimmel. Nálunk a közszolgálati az egyben kormányzatit is jelent már vagy 90 éve. Jó az, ha a hírrádióban az aktuális kormánynak tetsző hírek vannak? Ezt sajnos az európai csatlakozásunkkor uralkodó bagázs szúrta el végleg (akkor lehetett volna az EU-hoz igazítani, de nekik nem tetszett, tehát befagyasztották megint vagy 100 évre). A magán hírrádió elvileg nem rossz ötlet, na de egy darab? Az vajon kinek lenne a szócsöve? Egy országos hírrádió kéne, amit egyenlő arányban töltenének meg a politikai oldalak hírekkel (persze nálunk ez lehetetlen).
admin írta:A vallási csatornák helyett pedig legyen az MTVA-nak középhullámon egy vallási adója, ahol a jelenlegi keresztény csatornák "beszállítóként" működnek.
Stimmel, AM-re kellene visszatenni a vallási adásokat. Azonban az diszkriminatív lenne, ha csak a kereszténységhez szólna. Én minden felekezetnek biztosítanék műsoridőt a hívők számarányának megfelelően.
admin írta:A Dankót is át lehetne költöztetni AM-re, összevonva a Nemzetiségi Rádióval.
A Dankó zenei adó, tehát ha AM-re tennéd, akkor pl. a Music FM is mehetne a 873-on (az is budapesti zenei freki volt, ott ment a Calypso). Butaság. A Dankó FM-re való, ez vitathatatlan (ha már a Bartók is országos FM). Nemzetiségi adást pedig nem tennék országos hálózatra, mert pl. minek sugározzunk román nyelven Zalában, németül Szabolcsban, szerbül Nógrádban vagy szlovákul Baranyában? Ezeket vagy körzeti frekiken kéne adni, vagy - mint régen - egy országos hálózaton napi pár órában a hálózatot szétbontva.
admin írta:A digitalizáció most nem kormányérdek, de hosszú távon az lehet, és az EU is bármikor bevezettetheti.
A DVB-T sem volt kormányérdek, mégis megvalósult. A DAB (DRM, T-DMB) is csak az EU-n múlik.
 #150378  Szerző: Gr3g0ry

admin írta:Gregory: szívózol a digitális vétellel, bizonyosan azért, mert egyelőre csak 3 adótoronyról megy a DAB+ Budapesten, nem?!
Mondjuk a DVB-T-vel szívozom,de így belegondolva hogy az összes fm analog sávot majd letisztithatják,és a helyére beáll a "digitalizálás",nemcsak a csere miatt akadhatnak gondok, de hogy még úgy hallgatni az adást hogy valamiért még akadozik is.... :(
 #150377  Szerző: markfelt

Gregory: szívózol a digitális vétellel, bizonyosan azért, mert egyelőre csak 3 adótoronyról megy a DAB+ Budapesten, nem?!

Attis: ha akarják, megoldják. A Class FM tulajdonosa lényegében garancia a bizonytalan jövőre, vagy inkább a biztos bukásra. Volt egy nemi erőszakos botrány és bírság nem mellesleg, az jó apropó.

Normális médiapiac akkor lehet, ha ésszerűbb a frekvenciagazdálkodás. Például nem a helyi piacokon van verseny, hanem van 3-4 akár helyi frekikből összekovácsolt országos kereskedelmi rádió (simán lehet), 4 közszolgálati, a helyi rádiók száma meg negyedére csökken a mostanihoz képest. Nincs ennyi lokális csatornára szükség szerintem, legyen minden megyei jogú városban egy. Hírrádióból is elég egy közszolgálati, meg egy fővárosi magán.

A vallási csatornák helyett pedig legyen az MTVA-nak középhullámon egy vallási adója, ahol a jelenlegi keresztény csatornák "beszállítóként" működnek. Nem való ez FM-re szerintem. A Dankót is át lehetne költöztetni AM-re, összevonva a Nemzetiségi Rádióval.

Politikailag sem jó egy ilyen lekorlátozott rádiópiac. Ha csúnyán, de őszintén akarok fogalmazni, mondhatnám úgy is, hogy az ilyen Simicska botrányokat úgy tudják elkerülni, ha nem 1 oligarcha, hanem 10 oligarcha kap különböző, egymástól független, és egymással mérsékelten versenyző jogosultságokat (ezért hoztam fel Oroszországot pozitív példaként).

Akkor a szakma és a reklámpiac se sérül, a "jó hír" is hatékonyabban eljut mindenkihez és a hallgatói igények is ki lesznek elégítve.

A digitalizáció most nem kormányérdek, de hosszú távon az lehet, és az EU is bármikor bevezettetheti.

Mielőtt felháborodna valaki a politika érintése miatt, értékítélet nem volt ebben a hozzászólásban, aki meg tagadja, hogy 25 éve mindig az aktuális haverok kapnak médiát, az nem lát tisztán. Baromi káros, hogy x évente szétbarmolják a piacot, pedig lenne igény stabil, kiszámítható rádiókra hirdetői és hallgatói oldalon is.
 #150374  Szerző: Attis

Ha kommerszebb lenne, nyilván rontaná a nagy testvér Class FM eredményét. Majd ha azt jövőre bezárják, akkor szélesítheti a célcsoportot a Music FM is. Gondolom.
A Class FM (Advenio) 7+5 évre nyerte el a jogot. Ebből telik le jövőre (nagyjából tényleg 1 év múlva) az első 7 év. A korábbi gyakorlat (igaz, akkor még ORTT) az volt, hogy ilyenkor automatice ment a +5 év, kivéve, ha valami orbitális gond nem volt. Leginkább az, ha "elfelejtett" a szolgáltató fizetni. Ilyesmiről viszont a Class esetében nem olvastam. Mi egyéb folytonos jogsértés lehet ezenkívül, ami miatt a Class-nak el kellene hallgatnia? (Persze, tudom, hogy miért kellene SSSSSSS, de az már másik két topic témája lehetne.)
Két lehetőség, vagy remény van: az egyik az, hogy elkezdődik egy épeszű médiapolitika és lesöprik, ami nem ide való (23. vallási és 85. talk rádió és nótacsatorna fm frekvencián, 1 országos kerrádió 5 helyett stb.), vagy a digitalizáció.
Az első lehetőségének még a csíráját se látom. A másodikra pedig se meg se szándék, se igény... bár ez rossz szó... Igény lenne, de nagyon nehéz lenne azt a "réteget" errefelé terelni, akinek: 1. most még nem olcsó, 2. amíg valami szól, addig minek. Patthelyzet.
  • 1
  • 273
  • 274
  • 275
  • 276
  • 277
  • 565