Így van, mindkettőtök észrevétele helyes. Azonban a matematika szerint semmi sem tiltja DSB-SC helyett SSB-SC (itt éppen LSB-SC) használatát, elég megemelni a különbségi jelszintet az alsó oldalsávban 3dB-lel, és levágni a felsőt. A vételben elvileg semmi problémát nem okoz, bár olvastam már olyasmit, hogy egyes újabb full digitális autorádiók nem igazán szeretik, pláne ezt a meredek vágást 38kHz-en. Hagyományos analóg tuneren tökéletes, a szeparációt sem befolyásolja füllel hallhatóan. El tudom képzelni, hogy tapasztalatgyűjtés szempontjából lett így beállítva. Elvileg picit csökkenhet a visszaverődésekből adódó interferencia a kisebb sávszélesség miatt, bár szerintem eléggé minimális. Van egy video a youtube-on ezzel kapcsolatban, de erős kétségeim vannak a hitelességéről, túl nagy a különbség. Kísérleteztem már ezzel itthon, bár konkrétan interferenciát nem csináltam, de gyenge jel, erősen zajos vétel esetén se volt semmi füllel hallható hatása az SSB-SC módnak.
frekivadasz írta:Talán ebbe a topicba illik leginkább. Kis technikai érdekesség. Íme az Esztergomban most indult ideiglenes Kék Duna MPX spektruma:És hol van a 38-tól 53kHz-ig L-R csatorna jele ?
Kíváncsi vagyok, ki veszi észre a trükköt?
Ez most Sztereó akar lenni vagy csak egy katyvasz ?
Egy egészséges MPX spektrum így néz ki