RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#166417  Szerző: frekivadasz

Jó, hogy ilyen aktívan nyomod ezt a témát, kezd nekem is megjönni a kedvem hozzá. :)

Sajnos a végtelen elfoglaltság miatt igen lassan halad a QTH áthelyezés, de ha végre sikerül, akkor egy meglehetősen zajmentes környezetben fel tudok majd húzni valami hasonló cuccot. Nem mostanában lesz.
 #166406  Szerző: LuciFerko

Lehet megvan az első fogásom Eritrából középhullámon https://www.youtube.com/watch?v=5bFZMdqKChQ

Még megerősítésre vár, de csak ez az állomás van itt listázva (845 khz) és tipikus afrikai zene megy. Pontosabban az "Afrika Szarvára" jellemző.
 #166400  Szerző: altermanus

LuciFerko írta:Az a durva, hogy a Román Nemzetközi Rádió milyen sok nyelven ad rövidhullámon. Ott megéri, itt miért nem? :sealed:
Sok fórumot átböngésztem mindenhol találgatnak, de főleg politikát látnak benne... én arra tudok gondolni, hogy direkt nem csinálnak ilyen adást, mert így sem állunk a helyzet magaslatán, így meg jobb ha középhullámon marad a nemzetközi adásunk... Kicsit off voltam, sajnálom, de nézzetek körbe a netes fórumokon... off vége
 #166297  Szerző: altermanus

LuciFerko írta:Az milyen már, hogy (a papírja szerint 1979-ben vásárolt) Sokol 403-asomnak egy kis behangolás után jobb érzékenysége lett Középhullámon, mint a Sangean ATS-909-emnek? :shock: :shock: :shock:
előferdülhet... egyszer egy régi autórándión tudtam fogni a MMR Lendvai KH-s adását, aztán belepiszkáltam a hangolórendszerébe, hogy jobban tudjam fogni, és ne hallatszódjon a Kossuth a háttérben, és utána kb 1000kHz-ig jött a Kossuth 2cm dróttal is... Tekerős volt...
 #166279  Szerző: LuciFerko

Az milyen már, hogy (a papírja szerint 1979-ben vásárolt) Sokol 403-asomnak egy kis behangolás után jobb érzékenysége lett Középhullámon, mint a Sangean ATS-909-emnek? :shock: :shock: :shock:
 #166211  Szerző: altermanus

nem a baj Luci! a CRI magyar adását tudjam hallgatni az SDR-eden :troll:
 #166209  Szerző: LuciFerko

frekivadasz írta:Tulajdonképpen igen. Néhány hozzászólással ezelőtt Joe is írta, hogy neki túl közel van a rövidhullámú román adás, de Luci SDR-én már egész jól vehető.
Felületi hullámként a rövidhullám már nem terjed jól, így a közvetlen vétel nem lehetséges, az első visszaverődés azonban még távolabb van.
Itt meg a román sokszor S9+50-es téterővel szétveri az SDR-t. (a Voice of Turkey-al egyetemben)
 #166204  Szerző: altermanus

akkor ezek szerint minél alacsonyabb frekvencián sugároz egy adó, annál tovább terjed a felületi hullám?
És ha jól értem a dolgot akkor ez csak a rövid hullámra vonatkozik, és ezért hívják a RH Tunerrel rendelkező készülékeket ,,világvevőnek"?

Továbbá:
a rádiós vevőeszközökhöz írtam egyet, amit szeretnék megvásárolni RH miatt, ha megnéznéd frekivadász és joe, hogy érdemes lenne-e megvételezni annak örülnék.
 #166203  Szerző: frekivadasz

Tulajdonképpen igen. Néhány hozzászólással ezelőtt Joe is írta, hogy neki túl közel van a rövidhullámú román adás, de Luci SDR-én már egész jól vehető.
Felületi hullámként a rövidhullám már nem terjed jól, így a közvetlen vétel nem lehetséges, az első visszaverődés azonban még távolabb van.
 #166198  Szerző: altermanus

frekivadasz írta:Látom hogy érdekel a téma, ezért ezt javaslom tanulmányozásra: http://wiki.ham.hu/index.php/R%C3%A1di% ... jed%C3%A9s
közben tanulmányoztam a linket oldalt.... akkor létezik olyan hely (Nemzetközi kínai rádióból kiindulva), hogy magyarország és Kína között nem tudják fogni a rádiót, így se mint mi (gondolok itt arra, hogy hullámzik a jel), ami ha jól értelmezem HOLTZÓNA?
  • 1
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 402