RADIOSITE Fórum

• Ionoszférikus terjedések (ES)

#168443  Szerző: LuciFerko

Nightman001 írta:De ha már Dx..
Az antenna mellé rendeltem egy jelerősítőt is,-alant link- és az valami szörnyen alulteljesít.. Az igért 20db-es erősítés helyett kb annyit tud hogy ami egyébként is stereoban jön ott "talán" lejön az rds..
Ezek ilyen gyengék urh sávra vagy én fogtam mellé?
Laikus vagyok a témában de ez még fél Db-t sem erősít.. :/

https://www.betacom.hu/webaruhaz/erosit ... -db-detail
Ez nagyon kényes téma :) Az ilyen szélessávúak nem jók, a zajszintjük is az egekben van. Koax kábel csillapítás +3-4 dB erősítésnél nem szabad többet használni.
 #168442  Szerző: Nightman001

De ha már Dx..
Az antenna mellé rendeltem egy jelerősítőt is,-alant link- és az valami szörnyen alulteljesít.. Az igért 20db-es erősítés helyett kb annyit tud hogy ami egyébként is stereoban jön ott "talán" lejön az rds..
Ezek ilyen gyengék urh sávra vagy én fogtam mellé?
Laikus vagyok a témában de ez még fél Db-t sem erősít.. :/

https://www.betacom.hu/webaruhaz/erosit ... -db-detail
 #168436  Szerző: Kovi02

Nightman001 írta:
joe írta:
Nightman001 írta:Hello mindenki!
Kérdeznék valami meghökkentőt..
Lehet tudni meddig tart az ionoszférikus terjedés?
Mert én vagyok az a kivétel aki már "unja".
Szeretnék normálisan rádiót hallgatni,de a sáv hetek óta egész nal tele van Törökökkel Angolokkal Franciákkal Olaszokkal,amik elmossák a nálam gyengébben vehető rádiókat!
Abonyban egy 5 elemes yagival pl teljesen jól jön(ne) a Tilos is de a terjedés teljesen kinyomja.
Szoval lehet tudni meddig tart,meddig lesz ilyen a légkör,szféra?
:hit:
Neked rossz hír - csak most kezd beindulni, július közepe után várható a gyengülés, ami esetenként augusztus végéig tart (ahogy csökkenek a napsütötte órák, úgy fog csökkenni az ES terjedés esélye).
Joe
Ejh,ez nekem valóban rossz hír..
3 elemes yagit cseréltem múlt héten 5 elemesre és valami elképesztő a különbség,főleg hogy már nem is a padlástérben van hanem jóval a kúpcserepek fölött.
Szegedtől egerig minden jön vele az alföld közepén..
De az esti és korahajnali órák mellett majd marad ősz.. :)
Nekem az rds-es BBC Radio 2 manchesteri vétele jelentette a "best" terjedést,most már inkább helyieket hallgatnék.. :)
Nektek azért jó vadászatot! :)
Szerintem nyugodtan próbálj meg DX-elni,időtöltésnek nem rossz,a helyi adókon kívül sokat fogsz ES-el jövő adókat hallani a nyáron. :D
A terjedés még a hónap elején olyan erős volt,hogy a tőlem 10km-re lévő 50kW-s 92,5-öt elnyomta a török állami rádió TRT-FM programja.(és ennél lesz sokkal erősebb is)
 #168434  Szerző: Nightman001

joe írta:
Szeretnék normálisan rádiót hallgatni,de a sáv hetek óta egész nal tele van Törökökkel Angolokkal Franciákkal Olaszokkal,amik elmossák a nálam gyengébben vehető rádiókat!
Abonyban egy 5 elemes yagival pl teljesen jól jön(ne) a Tilos is de a terjedés teljesen kinyomja.
Neked rossz hír - csak most kezd beindulni, július közepe után várható a gyengülés, ami esetenként augusztus végéig tart (ahogy csökkenek a napsütötte órák, úgy fog csökkenni az ES terjedés esélye).
Joe
Ejh,ez nekem valóban rossz hír..
3 elemes yagit cseréltem múlt héten 5 elemesre és valami elképesztő a különbség,főleg hogy már nem is a padlástérben van hanem jóval a kúpcserepek fölött.
Szegedtől egerig minden jön vele az alföld közepén..
De az esti és korahajnali órák mellett majd marad ősz.. :)
Nekem az rds-es BBC Radio 2 manchesteri vétele jelentette a "best" terjedést,most már inkább helyieket hallgatnék.. :)
Nektek azért jó vadászatot! :)
 #168430  Szerző: joe

Joe
 #168429  Szerző: Nightman001

Hello mindenki!
 #168426  Szerző: Kovi02

Érdekes most az OIRT sáv,szerintem két körzet üti ki egymást: kb. ezek jönnek:
66,77 66,95 67,31 67,55 67,97 68,24 68,96 69,08 69,59 (két külön adó) 69,59 69,68 69,92 70,01 70,07 70,52 70,73 71,24 71,93
 #168425  Szerző: LuciFerko

Kovi02 írta:A sáv alján gyengén Algéria, ill. OIRT-on oroszok: (66,71 67,1 69,47 69,59 70,07 71,93)
akkor délelőtt óta kb változatlan a helyzet
 #168424  Szerző: Kovi02

A sáv alján gyengén Algéria, ill. OIRT-on oroszok: (66,71 67,1 69,47 69,59 70,07 71,93)
 #168422  Szerző: Kovi02

FMListen is látszik,hogy mennyi arrafelé az inaktív adó,Yunost ,Mayak adók tömege van kikapcsolva sok olyan TX-en,amit sűrűn veszünk. Amúgy kereskedelmi adó megy még OIRT-on a Rostov 67.1 DFM-en kívül?
  • 1
  • 175
  • 176
  • 177
  • 178
  • 179
  • 552