Kovi02 írta: ↑2020.05.04. 21:54Magamat ismétlem, nem viszonyítási szempont, hogy:potyi írta: ↑2020.05.04. 20:05 Nem a Mária jelenti a problémát, hanem az, hogy a 90.6 egy veszprémi helyi freki.Arrafelé nem jártam,csak Veszprémtől keletre,délre,és arrafelé egész jó lefedettsége van (egészen Dunaföldvárig elmegy a 90,6!) egy átlag autórádióval (nem DX cucc,nem is én választottam,csak egy egyszerű gyári tuner,szóval lehet viszonyítási alapnak tekinteni),szóval gondoltam északi-nyugati irányba is elmegy annyit,a domborzatba annyira nem gondoltam bele.Meg a domborzat. Már Ajkán se szól, nyoma sincs, nyugat és észak felé 10-15 km-t tud.
Átlagos vevőről beszélek átlagos antennával, pl autórádió, vagy asztali hifi torony. Az, hogyha valaki 500 km-ről vesz valamit zajos monoban a téli estéken egy hegytetőn, tetőantennával, kereskedelmi rádiós (sales, program, marketing) szempontból mindegy. Legfeljebb cuki.
Itt pl. a szegedi 87,9 55km-ről lazán hallgathatóan szól akár telefonnal is,míg a 35km-re lévő majsai 88,2 nyomokban se jön,tetőantennával se hallgatható.
OFF
Nem hegytetőről DX-elek,hanem egy mélyebb alföldi területről,de ha érdekel,nem 500km a maximum,hanem 850, nem zajos mono,hanem RDS ST, és nem télen,hanem ősszel![]()
https://www.youtube.com/watch?v=3v06wIy-HXk
1) értesz hozzá valamelyest, szeretsz DX-elni, képes vagy tornázni az antennával percekig
2) vannak jobb eszközeid, amik átlagon felüli vételi képességekkel rendelkeznek
Kereskedelmi szempontokról beszélek. Egy sales-es nem mondhatja azt, hogy mondjuk szól a rádió a Balatonon is, vagy pl. Piliscsabán. Legfeljebb hazudhatja. Akkor mondhatja, ha Mari néni be tudja fogni a társasház aljában lévő körmös szalonban / Pista bácsi a hátsó kerti ladában, különösebb küzdelem nélkül. Tudod, mint a Petőfit vagy a Retrót.
Akkor is, ha Siófokon véletlenül találsz egy olyan pontot, ahol éppen bejön sztereóban a veszprémi freki.
Pár hónapja a frekvenciaváltáskor a Sláger FM azt hazudta magáról, hogy Miskolcon is fogható a 95.8. Mert valaki itt a fórumon megírta, hogy sikerült befognia az Avas egy pontján. Marketinganyagokba került bele. Nevetséges, nem?