Az Antenna Hungária 2008-ban nyerte el az első (és jelenleg úgy tűnik utolsó) DAB multiplex üzemeltetésének lehetőségét az (akkor még) NHH pályázatán.
Én tök hülye vagyok a joghoz, meg amúgy hiába keresem a pályázati felhívást, sehol sem találom, de az akkori híradások kb. így fogalmaztak:
"A DAB+ digitális rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége három budapesti telephellyel már idén eléri a 31%-ot, jövőre 44%-ra emelkedik, a teljes kiépítésre 2013-ig kerül sor."
https://www.ahrt.hu/hu/hirek/a-nemzeti- ... rzodeseket
Szóval, én laikusként úgy gondolom, hogy az Antenna Hungáriának, mint a pályázat győztesének nem pusztán lehetősége, hanem kötelessége is lett volna az országos DAB multiplex elindítása.
Ha így nézem, az NMHH mostani közleménye eszement cinikus:
[...]nem mutatkozott tényleges piaci és hallgatói igény a digitális rádiózásra Magyarországon
Vagyis az NMHH a lakosságon kéri számon, hogy nem mutatnak igényt egy lényegében el sem indult szolgáltatás iránt, miközben az Antenna Hungária volt az, aki mindent megtett, hogy ez a platform ne legyen sikeres.
Na jó, ez persze nyilván egy álnaiv megközelítés, hiszen a nagypolitikai folyamatok az elmúlt évtizedben közvetve vagy közvetlenül mind arra játszottak, hogy csontsovánnyá szűküljön rádiós piaci pluralizmus. Márpedig a DAB egy olyan platform lett volna, ahol nem az NMHH, hanem (jelen esetben) az AH döntené el, ki legyen fent rajta.