RADIOSITE Fórum

• DAB+

#191473  Szerző: joe

...2003-ban államvizsgáztam, szóbelin húzott egyik tétel a DAB rendszer volt...már akkor is - leendő mérnökként - jóval több hátrányát soroltam fel, mint előnyét. A DAB rendszer gyakorlatilag meg is bukott, jött a DAB+ - ami csak egy "ráncfelvarrás", mert az alapok azonosak, csak a korábbi rendszer "mpeg2 layer3" audio kódolása mellett kiterjesztették a rendszert egyes AAC kódolások alkalmazására, így a rádió spektrum kihasználásban jobb lett, mint az URH-FM műsorszórás, viszont ellátottságban alul marad. Kirakhatnak "tetőantennás vételi" térképeket, de manapság nem sokan rádióznak 10m magasan telepített antennákkal (még én sem, mert a 6m-nél magasabb antenna tartó szerkezetek építési engedély kötelesek, tervezés ill. eljárási díjak összege több százezer Ft és elég, ha az egyik szomszédod nem járul hozzá és ez máris kidobott pénz). Nálunk az FM műsorszórás lefedettsége így néz ki (csillag a sarokban - tetőantennás vétel):
https://nmhh.hu/dokumentum/172622/mr2_p ... ettseg.pdf - nagyon gazdaságos, DAB+ esetében ez már nem lehetne megcsinálni, legalább 3-4-szerezni kell az adótelephelyek számát, hogy szóljon a rádió, ami viszont nem kis pénz...
 #191462  Szerző: ideiglenes

noartist írta:...
Köszi! ;)
 #191041  Szerző: noartist

ideiglenes írta: 2021.04.02. 20:41
noartist írta: 2021.02.19. 19:16 Szakdolgozat készítése közben akadtam erre a 2008-as Index cikkre.
(...) iparági szakértők szerint a kormányzati körökben mostanában emlegetett 2014-es lekapcsolásból nem lesz semmi, az analóg rendszer akár 2020-is kitarthat.
Ja, végül is, sikerült lekapcsolni 2020-ban. A DAB+-ot...
OFF: Meg szabad kérdeznem, hogy milyen szakon tanulsz/tanultál? Pusztán kíváncsi vagyok ;)
Média, de már ezerszer megbántam. 1-2 kivételtől eltekintve egyik tárgynak sem volt köze hozzá. :) Ráadásul az intézményben, ahol tanulok, a három specializációból csak az egyik indult. Nem a média, természetesen. :) Csak mert.

Emellett gyakorlatilag minden hely megszűnt/átalakult/széthullott, ahol dolgozni szerettem volna a jelentkezéskor még, de ismerjük ezeket a történetetek. :blush:

On.
 #191025  Szerző: ideiglenes

noartist írta: 2021.02.19. 19:16 Szakdolgozat készítése közben akadtam erre a 2008-as Index cikkre.
(...) iparági szakértők szerint a kormányzati körökben mostanában emlegetett 2014-es lekapcsolásból nem lesz semmi, az analóg rendszer akár 2020-is kitarthat.
OFF: Meg szabad kérdeznem, hogy milyen szakon tanulsz/tanultál? Pusztán kíváncsi vagyok ;)
 #190248  Szerző: noartist

Szakdolgozat készítése közben akadtam erre a 2008-as Index cikkre.
 #189961  Szerző: csadam

Új rádióval bővült az osztrák bundesmux: a Welle 1 is fogható a multiplexben és
szakmai pletykák szerint (már ha egyáltalán van ilyen) további 2 adással bővül a kínálat.
 #189686  Szerző: djlacee

Én kerestem DRM képes készüléket, de egyszerűen tényleg nincs.
 #189683  Szerző: Glenn

Éppen, hogy megérné a DAB, sokkal inkább, mint most az FM. Hogy helyi rádiókra mennyi az igény, nem tudom, de szerintem nem amiatt szűnnek meg, mert nincs rájuk szükség. Az viszont biztos, hogy több országos tematikus műsorra lenne igény, ezt pedig csak digitális platformon lehet kielégíteni. Azonos lefedettséghez/ellátottsághoz pedig kevesebb energia kell, mivel kb. egy tizednyi teljesítménnyel megy ugyanolyan messzire a DAB, mint az FM, azaz sokkal olcsóbb.
A DRM közép- és rövidhullámon valóban jó ötlet, a gond csak az, hogy míg megfizethető áron sokféle DAB-vevő elérhető a piacon, addig DRM-képes rádió szinte nem is létezik.
 #189678  Szerző: Adani12345

Szerintem meg felesleges a DAB+-t erőltetni nem hoz annyi újdonságot mint amennyivel drágább. DRM-nek több értelme lenne, új frekvencia tartomány se kell neki, megy a régi AM csatornákon és ott igazi hallgatók számára is hasznos előnyökkel jár, elhozza a tökéletes minőséget középhullámon dörmögő hang helyett Hifi minőség, és minden olyasmi, amit az FM is tud az RDS által, állomásnév kijelzés, szöveges infók a műsorról, közlekedési hírek azonnal stb.
FM-hez képest meg egyetlen előny, a jobb minőség, ami a hallgatók nagy részének mindegy. Autóban vezetés közben egy átlagos hangrendszeren nem észrevehető, irodában meg otthon háttérzajként hallgatva meg mindegy. Nálunk az sem mérvadó, hogy több adó is lehet, mert a jelenlegi kapacitás sincs kihasználva, helyi rádiók is fogynak, nem éri meg már üzemeltetni. Online rádió terjed jobban meg az online podcastek, hiába eröltetik a DAB-ot nincs rá igény.
 #189676  Szerző: Glenn

djlacee írta: 2020.12.27. 22:51 Ráadásul főleg a határmenti térségben azért akad DAB+ program is, köztük kettő magyar nyelvű.
Ez úgy nagyjából 1%-nyi autóvásárlót érinthet, de igaz... ;)
Egyébként mivel általában legalább 5 évre vesszük az autókat, jó eséllyel még használhatjuk majd a jövőre ezekkel megvett DAB-vevőket. Igazából az EU-t nem értem, hogy miért nem teszi kötelezővé a digitális átállást - vagy legalább az FM melletti sugárzást - a tagországokban. Mindenesetre az is érdekes, hogy van, ahol éppen visszafejlesztik a már beindított DAB-sugárzást. :shock:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 72