RADIOSITE Fórum

• Társalgó

#19845  Szerző: MrG

Attis írta:Csak tudod, amiket leírtál ezek nem csak nálunk vannak így. Sőt. Ez ugyanúgy megvan Németo-ban, Ausztriában és a fenemód liberális Hollandiában is. A holland példa azért szar, mert -szerintem, és mivel annyira okos azért nem vagyok, de véleményem lehet - ugye ott évtizedek óta liberális az államfelfogás.
Biztos, hogy vannak ott is pénzügyi nehézségek, amik miatt szerencsétlen Hollandok nem tudnak majd luxusnyaralni Mallorcán meg kicsit romlik az életszínvonaluk, de azért azt remélem nem akarod beadni, hogy ugyanolyan szarul állnak, mint mi és ugyanolyan nehéz gazdasági helyzetben van az országuk, mint a mienk, netán ugyanannyi külföldi cég szívja a gazdaságuk vérét, mint a miénket... Ott nem mondott csődöt a neoliberális politika, ez hülyeség, csak most egy nehéz időszakát "éli". A szélsőjobb, illetve eurofób pártok pedig azért erősödnek, mert "az ő (hollandok) leadózott pénzükből építik a romániai utakat", legalábbis ez az egyébként jogos átlagfelfogásuk pillanatnyilag, ilyeneket hallottam. Nem érdekelné, nem érintené különösebben őket az EU pénzek elosztása, csak most a válság miatt bepipultak, de ez el fog múlni éveken belül, ebben szinte biztos vagyok. Nálunk ennél milliószor nagyobb gondok vannak, mondjuk úgy, hogy ott a "jóból lett közepes" a gazdasági helyzet és életszínvonal, itt meg a "szarból katasztrofális". Ezt pedig nem fogja megoldani se O. Viktor, se a válságkezelő kormány, ide teljes fordulat kell, ahogy teljes fordulat volt Szlovákiában is 2006-ban, miután a radikálisok kerültek hatalomra Slotával és Fico-val az élen (most a magyarellenes témáról nem beszélnék). Érdekes módon Szlovákia azóta nagyon szépen fejlődik, sereghajtóból a régió élvonalába került.
Ha ezek a szélsőségek valóban hatalomhoz jutnának (ami esélytelen és életképtelen is egyben), nem is tudnák végrehajtani a programjaikat. Na de ennyire ne mélyedjünk bele!
Én ebben egyáltalán nem vagyok biztos, hogy ne tudnák végrehajtani. Nem olyan lehetetlen dolgok ezek ám, sőt, ha úgy vesszük a "régi rendszer" is radikális, szélsőséges volt mai szemmel és az elveit többé-kevésbé meg tudta valósítani. Arról most ne beszéljünk, hogy azoknak az elveknek milyen következményei voltak és lettek.
Hogy a magyar nép meg buta lenne? Ez így azért erős megfogalmazás. Sőt brutális. A magyar nép pesszimista és naiv szerintem.
Szerintem meg buta, szubjektív a "buta" szó egyébként, de nálam az ilyen szintű irigység, naivitás, csukott szemmel járás, észérvek figyelmen kívül hagyása, pillanatnyi jólét előtérbe helyezése és - ahogy mondtad - a naivitás egyértelműen azt jelenti, hogy buta, ostoba, selejt. Nem volt mindig ilyen, de ez lényegtelen, most az. Egyébként ahogy mondtad, sok hozzánk hasonló alacsony nívójú nép van a földön, ez nyilvánvaló, de nem is azt mondtam, hogy mi vagyunk a legbutábbak, ahogy azt sem mondom, hogy jó lenne, ha mindenki és minden tökéletes lenne.

Bizonyítékokat egyébként a szóban forgó dolgokról nem is kell keresni, tök felesleges, elég átmenni a határon és elbeszélgetni pár emberrel, máris érezhetővé válik a jelentős különbség... abban viszont biztos vagyok, hogy a Japánok, vagy mondjuk a Dánok nem rohamozták volna meg a Penny Marketet egy guriga sajt miatt, ami egyébként olyan borzasztó minőségű, mintha szárított kutyaszar lenne.

De felejtsük el, úgyse lesz jobb egyhamar. :D
 #19843  Szerző: Attis

Szabi írta:
Attis írta:Kicsit messze tévelyedtél a kiinduló ponttól. :D
Valóban :)
Szerintem abból érdemes kiindulni, h erre az akcióra több százan "beindultak". (Én nem hallottam erről az akcióról, de állítólag előző nap vmi sör is brutális akcióban ment 1-2 órán keresztül. ^^ Ha vmi jó sör, akkor sajnálom a dolgot. :P )
Na de, ami a lényegesebb. Ebből a szarul sikerült esetből levontátok a következményt: a kapitalista világ megbukott Mo-n?
Nem a kapitalizmussal van baj, hanem azzal, hogy itthon hagyta a nép, illetőleg a nép által választott vezetés vaddá válni. Itt már - 19 évvel az "irányváltás" után - teljes mértékben pénz/profitalapú és nem emberközpontú berendezkedés van, emberi értékek 0, erkölcs 0, jövőkép -1. Mindig az erősebb kutya b@szik, a legerősebb kutyák pedig külföldről szöknek be a - szintén az ország népe elmúlt 20 évben választott vezetői miatt - lyukas kerítésen, hatalmas kárt okozva ezzel a magyar társadalomnak.
Szabi
Magyarország nem érett a liberalizmusra
Ez már azért messzebb vezető dolog. Ha pártpolitikailag nézzük, egyértelmű. De! Ideológiailag számos ellenpontot felsorolok.
Nagy hiba pártpolitikai síkra vinni a dolgot, mivel pártok jönnek-pártok mennek, az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. Én az SZDSZ pillanatnyi mélypontja (bukása? (hagyjuk!)) előtt is, már évek óta ezeket a gondolatokat hangoztattam ha kérdezték. Nehéz tenni ez ellen, leegyszerűsítve a dolgot: magyar nép nagy többségében buta, a csekély számú értelmiség pedig kevés ahhoz, hogy ezen a(z egyébként egyre inkább romló) tendencián változtasson. A megoldás egy demagóg, populista elveket hangoztató pártban lehet, akik az ostobenkókat orruknál rángatva kerülnek hatalomra és rendbeteszik a dolgokat. Sajnos ilyenről én nem tudok, hasonló van, de azok szándékai számomra ismeretlenek, elveik egy részével pedig nem értek egyet. Az ideológiai ellenpontokat várom! Félre ne értsd, liberális felfogású vagyok sok szempontból, de az biztos, hogy kis hazánkban még úgy 100-150 évet kellene várni a szabadelvűséggel, hogy jól süljön el. Akkor pedig már lehet, hogy teljesen más eszmék kellenének a társadalom fejlődése és előrehaladása érdekében (vagy egész egyszerűen kinövik a simabőrűek az eszméket, -izmusokat, nemtudom, Telejósdás Alexandert kérdezzétek :D ). Most erőltetik ezt az l betűs furcsaságot, ennek hatását pedig a saját bőrünkön érezzük. A külföldi - egyébként okos - mondjuk úgy, globalizáló muksók, meg eszméletlenül jól járnak és totálisan kihasználják a fejekben kongó űrt... hát ezért bukta ez a dolog, ezért ismétli a történelem önmagát, ezért keres az előbb említett széles társadalmi réteg bűnbakot, ezért nő a rasszizmus stb. Ami itt van az a például Hollandiában sikeres, előremutató, "jól elsült" liberalizmus (neoliberalizmus) elkorcsosult változata, ahol az egyenlők mellett vannak "egyenlőbbek" is, itt nemcsak "hiba van a rendszerben", hanem az egész rendszer "a hiba". Persze ez nem megy sokáig, már látni is az alagút végét, ami félelmetes, vakító fehér és kibaszottul fasiszta... de ez már végképp elüt a Penny Marketes sztoritól. :)

Persze nem kell egyetérteni, de szerintem így van - várom a további véleményeket.
U.i: Penny kap egy jó pár milkós bírságot. ^^
Kétnapi profit ugrott, csudajó. :unott:
Elhiszitek, hogy egy maszek falusi Ábécé is ennyit kapna? :S
Még azt bírom k*rvára, amikor az RTL Hírekben nagy hévvel bejelentik, hogy a Tecsó valami szabálytalanság miatt kapott 300.000 Ft büntetést. Kin csattan az ostor? Hát persze, hogy a Tesco alkalmazottjain... fizetéslevonás, röhej. :D

Mindegy, maradjunk annyiban, hogy durva látvány volt a tegnapi Penny-s akcióban tülekvő embertömeg, feldobta a napomat a sok marharépa.
Kezdem az utolsóval, arra egyszerűbb a válaszom.
Persze, h röhej az a bírság. Pl. a 300000 Ft az annyi, mintha a kaposvári Tesco 10 (!) percig zárva tartana. Egyébként van egy gyanúm, h a multik eleve kalkulálnak is ezekkel a bírságokkal. Éves szinten 5 millió... :lol: Sok pénz persze nekünk, de nekik ez egy-két órás profitveszteség. Na bumm. Inkább az lenne visszatartó erejű, ha Versenyhivatal azt mondaná (és nem egy-két milkával hagyja a saját szemét kiszúrni), h visszaesőként egy hónapig be kell zárni az üzleteiket. Az viszont tényleg durva lenne, és tuti ezek után 100-szor meggondolják magukat. A hiper-meg szuper-meg brutál-marketeknél a fogyasztóvédelmi szempontokról meg ne is beszéljünk, erről a Danubiuson Balázsék is beszéltek, jobb nem is tudni róla. :shoot:
A másik az érzékenyebb téma. Persze, h nem a mai magyar pártpolitikai káoszra gondoltam. Nem is SZDSZ-re, amelyik valóban nagy maszlagban van.
Csak tudod, amiket leírtál ezek nem csak nálunk vannak így. Sőt. Ez ugyanúgy megvan Németo-ban, Ausztriában és a fenemód liberális Hollandiában is. A holland példa azért szar, mert -szerintem, és mivel annyira okos azért nem vagyok, de véleményem lehet - ugye ott évtizedek óta liberális az államfelfogás. Tulajdonképpen nincs ezzel semmi baj, de most a válság hatására az emberek -akik nyílván saját bőrükön érzik, h vmi gebasz van a mechanizmusban - elkezdtek egy olyan irányba menekülni, ami alapvetően nem életképes. Gondoljunk bele! Vehetünk magyar, akár külföldi példákat! Ha ezek a szélsőségek valóban hatalomhoz jutnának (ami esélytelen és életképtelen is egyben), nem is tudnák végrehajtani a programjaikat. Na de ennyire ne mélyedjünk bele! Csak arra akartam rávilágítani, h a kapitalista és a világpiacokhoz liberális világeszméknek nem a demagóg, szélsőséges és végképp nem az idealista politika a megváltója.
Hogy a magyar nép meg buta lenne? Ez így azért erős megfogalmazás. Sőt brutális. A magyar nép pesszimista és naiv szerintem. De nem tartom butábbnak más európai országnál, az amerikainál meg aztán főleg nem. De érdekes felvetés, és ugye csak kiragadtam egy mondatrészt az érvelésedből, amire nem mondom, h igaz és tökéletes, mert nem tudom igazolni és megcáfolni tények és bizonyítékok híján (kicsit hülyén fogalmaztam, de szerintem te érted, mire célzok), de felettébb elgondolkodtató. :yes:
 #19840  Szerző: mg

Szabi írta:Sőt, gyakorlatilag szerintem már többségben vannak azok, akiket kifejezetten zavar a jelenlegi stáb.
hát ez az, hogy itt ugyanúgy zavarta az embereket '90-'94 közt, '94-'98 közt, '98-'02 közt, meg 2002-től.
pedig az a népé, nem a kormányé. de míg máshol köztelevízió van, addig itt állami.
 #19839  Szerző: MrG

mg írta:
Szabi írta:Szerintem nem olyan különleges dolog, kormánycsere, köztévé stábcsere... ez szerintem többnyire a többi országban sincs másképp.
Csehországban is próbálták, ott többszázezren vonultak a köztévé elé, a leváltandó hírstáb meg három hétig bent maradt a szerkesztőségben (mert ha egyszer kimennek, nem engedik őket vissza). Az emberek az ablakon dobáltak be nekik kaját. Ez alatt a néhány hét alatt bukott is a tévéelnök. A BBC-nél ennél kisebb ügyekből, akár egy-egy riportból is óriási botrány van.
Csak itthon meg lóasz nem nézi a köztévét. :-)
Sőt, gyakorlatilag szerintem már többségben vannak azok, akiket kifejezetten zavar a jelenlegi stáb.
 #19838  Szerző: mg

Szabi írta:Szerintem nem olyan különleges dolog, kormánycsere, köztévé stábcsere... ez szerintem többnyire a többi országban sincs másképp.
Csehországban is próbálták, ott többszázezren vonultak a köztévé elé, a leváltandó hírstáb meg három hétig bent maradt a szerkesztőségben (mert ha egyszer kimennek, nem engedik őket vissza). Az emberek az ablakon dobáltak be nekik kaját. Ez alatt a néhány hét alatt bukott is a tévéelnök. A BBC-nél ennél kisebb ügyekből, akár egy-egy riportból is óriási botrány van.
 #19837  Szerző: MrG

Szerintem nem olyan különleges dolog, kormánycsere, köztévé stábcsere... ez szerintem többnyire a többi országban sincs másképp.
 #19836  Szerző: mg

Szabi írta:
mg írta:
Szabi írta:Nem tudom. Meg akarja valaki mondani?
folyamatosan
A kokas csípje meg, ezek szerint mégis van ilyen, na...
nem vicces például, hogy a közszolgálati televíziónak még az arculatváltásai, műsorvezetőcseréi is kormányváltásokhoz kötődnek?
 #19835  Szerző: MrG

mg írta:
folyamatosan
A kokas csípje meg, ezek szerint mégis van ilyen, na...
 #19834  Szerző: mg

folyamatosan
 #19830  Szerző: MrG

Nem tudom. Meg akarja valaki mondani?
  • 1
  • 465
  • 466
  • 467
  • 468
  • 469
  • 541