RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#202679  Szerző: Landsmann

Most, hogfy megint troposzférikus trerjedés van, érdekes jelenséget tapasztalok. Előjött egy uzkrán adó, még az RDS is bejött, ez alapján ZAHIDFM+ a 88,2-n.
Kép
Az érdekes az, ahogy ez a rádió erősösött, úgy ygengült, majd tűnt el szinte teljesen két debreceni rádió. Az egyik a Best FM a 104,6-ról, (0,8 kW) a másik a Hír FM a 106-ról. (0,741 kW) Ugyanakkor a 95 MHz-ről a Rádió 1 továbbra is jött Debrecenből, noha ennek vana legkisebb teljesítménye. (0,5 kW)
 #202673  Szerző: joe

Landsmann írta:Visszakerestem a böngésző előzményében. 104,3 Ukrán rádió Ungvár. Az adó onnan vagy 40 km-re van még Nagybereznát ír, de valójában attól kissé távolabb Gora Javornyik-nál. (legalábbis a frekvencia.hu szerint)
Elhiszem, sajnos ungvári adás régóta nincs, 104,3 MHz-en az kijevi UR-1-et sugározzák. 2019 decemberében RDS-ben felváltva sugározta UR-1; 104.3MHz; Berezniy feliratokat:
Kép

Van egy 2015-ös felvételem az ungvári rádió azaz akkor 104,3 Tisa FM adásáról - 2010 előttről a magyar adásról is van valahol felvételem, amit nem sokkal utána megszüntettek.
 #202665  Szerző: Landsmann

joe írta: 2024.09.13. 21:32
Landsmann írta:Megnéztem, a 88,2-n jött az ukrán adás. Most is, de lényegeen gyengébben mint tegnap.
Ez a rakaszi adóállomásról sugároz - onnan vehető legerősebb adó a 101,9 MHz Zakarpattya FM.

https://maps.app.goo.gl/WJCWSxf6ipWbUvov8

Gyanítom, ma már nem jön semmi távoli - a hidegfront "elűzte" a terjedést.
Nagyon gyengén még jön valami. DE a múltkor nem ezt az adót fogtam.
Visszakerestem a böngésző előzményében. 104,3 Ukrán rádió Ungvár. Az adó onnan vagy 40 km-re van még Nagybereznát ír, de valójában attól kissé távolabb Gora Javornyik-nál. (legalábbis a frekvencia.hu szerint) De ott most nem jön semmi.
 #202664  Szerző: joe

Landsmann írta:Megnéztem, a 88,2-n jött az ukrán adás. Most is, de lényegeen gyengébben mint tegnap.
Ez a rakaszi adóállomásról sugároz - onnan vehető legerősebb adó a 101,9 MHz Zakarpattya FM.

https://maps.app.goo.gl/WJCWSxf6ipWbUvov8

Gyanítom, ma már nem jön semmi távoli - a hidegfront "elűzte" a terjedést.
 #202647  Szerző: Landsmann

joe írta: 2024.09.11. 21:24
Landsmann írta:Augusztus 26-án nekem is sikerült teljesen véletlenül egy ukrán adót befogni. Kiderült, egy ungvári rádió, amit onnan még 40 km-re keletről sugároznak, hozzánk 220 km-re. A mindössze 300 W-al sugárzott adó sztereóban RDS információkkal jött, Radio FM néven.
Szia, ezzel csak az a probléma a 'RADIO_FM' RDS-t a 104,3 MHz-en egy szlovák Radio FM nevű állomás sugározza. Az adó az Alacsony-Tátrában a Király-hegyen (Kralova hola) található. Ez a nagy teljesítményű állomás tőled kb. 40km-re délebbre is állandó vételnek számít irányba forgatott antennával. Ez az adó N340° irányban van, azaz északi iránytól nyugatra 20°-ot.
Megnéztem, a 88,2-n jött az ukrán adás. Most is, de lényegeen gyengébben mint tegnap.
 #202642  Szerző: Landsmann

joe írta: 2024.09.11. 21:24
Landsmann írta:Augusztus 26-án nekem is sikerült teljesen véletlenül egy ukrán adót befogni. Kiderült, egy ungvári rádió, amit onnan még 40 km-re keletről sugároznak, hozzánk 220 km-re. A mindössze 300 W-al sugárzott adó sztereóban RDS információkkal jött, Radio FM néven.
Szia, ezzel csak az a probléma a 'RADIO_FM' RDS-t a 104,3 MHz-en egy szlovák Radio FM nevű állomás sugározza. Az adó az Alacsony-Tátrában a Király-hegyen (Kralova hola) található. Ez a nagy teljesítményű állomás tőled kb. 40km-re délebbre is állandó vételnek számít irányba forgatott antennával. Ez az adó N340° irányban van, azaz északi iránytól nyugatra 20°-ot.
Akkor lehet hogy az RDS infót kevertem az ukránnal. Tegnap is jött ukrán rádió rohadt nagy hangerővel de torzulva az azt hiszem 88,9-en. Otthon van felírva a frekvencia, de fejből ennyire emlékszek. Viszont időnként a debreceni Best FM teljesen eltűnt, csak sistergés hallatszott, aztán visszajött, de elég rossz minőségben. Reggel már szép tisztán jött. Antenna a padlásszoba erkélyén van elhelyezve 45-50 fokos irányba.
 #202640  Szerző: joe

#202635  Szerző: Landsmann

Augusztus 26-án nekem is sikerült teljesen véletlenül egy ukrán adót befogni. Kiderült, egy ungvári rádió, amit onnan még 40 km-re keletről sugároznak, hozzánk 220 km-re. A mindössze 300 W-al sugárzott adó sztereóban RDS információkkal jött, Radio FM néven. Kassáról kettőt is tudtam fogni, igaz azok kW teljesítményű adók, de 180 km a távolság. Ezeket egyébként normál esetben az Alföldön nem lehet fogni, hiszen a Zemplén elég jó árnyékoló hatással bír. Volt még egy román fogás Belényesről. Az 100 km távolságban van és mindössze 100 W-tal adják. RDS nem volt, de a sztereo jelzés bevillant. Az antenna egy 3 elemes FM rádió antenna az erkélyen elhelyezve, az északi irányhoz képest 45-50 fokos irányba, északkeletre. Mindeközben meg kihívást jelent egy 800 W-os adó jó minőségű vétele 56 km-ről Debrecenből. :)
 #202478  Szerző: altermanus

Buszosgabika írta: 2024.08.07. 10:50 Sziasztok !
Tegnap tisztan fogtam szekszard mellett a
BBC 1,2,3,4 et. :D
gratula hozzá :)
nekem nem volt hozzászerencsém :D
 #202474  Szerző: Buszosgabika

Sziasztok !
Tegnap tisztan fogtam szekszard mellett a
BBC 1,2,3,4 et. :D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4