Landsmann írta: ↑2025.04.20. 15:30A lényeg pont az lenne, hogy újabb vevőknek már van olyan szelektivitása és érzékenysége hogy a sokkal nagyobb térerejű adót is könnyen le tudja választani a 100khz-el arrébb lévőtől,és a vétel minősége is javulhatna.FLaci81 írta: ↑2025.04.20. 09:13 Szia.A bejegyzésem megírása óta sok minden történt, azóta változtattam az alufóliás hungarocdell tábla helyzretén háromszor. Közben a rendszerbe beintegráltam az első, 3 elemes kis antennát is. Youtubon fenmt van a róla készült videó. A rádiót is egy Panasonicra cseréltem, egy kicdsit jobban kezeli a dolgokat, főleg gyenge vétel esetén. Alapvetően az a baj, hogy a Best FM gyengén jön, így egy szomszédos frekvencián többször teljesítménnyel adó rádió persze hogy zavarja.
Nekem az egyik régebbi munkahelyemen a céges autómban volt egy gyári rádió.
Valamiért mennem kellett Pápára, Szombathelyről. Ez a rádió olyan szinten volt szelektív, hogy a 96.5 Sárvár rádiót egészen kb. a Pápa tábláig hallgatható minőségben tudtam fogni aztán a városon belül értelem szerűen egyre jobban sistergett, majd megszűnt a vétele átváltott sistergésbe a vevő. A 96.5 MHz mellett ott ordított a 96.4-en talán már a Dankó, aminek a városban van az adója és meglehetősen erősen jön.
Ennek ellenére egyik irányban (se a 96.3 , se a 96.5 MHz-re) sem "kopírozódott" át semmiféle zavarás róla.
Ezt azért írtam le, mert bár nagyon jók a Panasonic és a Sony autórádiók vételi készségei, de a szelektivitásuk néha hagy kívánni valót maguk után. Nyilván van rosszabb és jobb is.
Lehet meg kellene próbálnod egy másik, szelektívebb vevővel is, hátha jobb eredményt érnél el kevesebb szenvedés árán.![]()
Landsmann írta: ↑2024.11.06. 21:48 Nem akarom elkiabálni, de azt hiszem tudtam még javítani a vételen. Pontosabban nem is magával a vétel minőségével, antenna nyereséggel volt a baj, hanem a Retró zavaró hatásával. Engem borzasztóan idegesít az a majdnem folyamatos cicergés az adás alatt. Főleg amikor beszéd, vagy halkabb zene van. A venni kívánt műsor talán elegendő erővel jön, de a Retró is ott vanb az idő 70-80 %-ában. Ígyí aztán gondoltam egy merészet. A Best FM-et már nem tudom tovább javítani, akkor a Retrót kell rontani.Eszemnbe jutott, hogy az erkélyre kirakott hungarocel tábla, aminek egyik oldalára alufóliát ragasztottam, beviszem a padlástérbe az antennáhopz, azzal némileg árnyékolni a zavaró adót. Eddig is ez volt a funkciója az erkélyen a kisebbik antennánál. Bár ahogy ezt onnan elhoztam, a kicsi antennával majdhogynem egyáltalán nem jött a Best FM. Az alufóliás hungarocell táblát az antenna mögé raktam. Nagyjából 45 fokos szögben áll az antennához képest, mert a falhoz támasztottam. De ezzelk a manőverrel sikerült a Retrót olyan szinten lerontani, hogy csak sisteregva monóban jön, míg előtte még az RDS információ is bejött. Most a TP jelzés is kint van a Best FM-en, ami azt jelenti, hogy tökéletes a vétel. Persze hosszabb távon derül ki, hogy ez is most scak a terjedés számlájára írható, vagy tényleg hatással van az alufóliás hungarocel. MInden esetre, hogy beraktam az antenna mögé, onnantól romlott le a vétel. Tervezek erről is csinálni egy pár perces youtube videót mint az első kínlódásról. De az csak a jövő héten lesz, mert holnap estétől Debrecenben leszek és kedden jövök haza.
Tuner: SDR
Ant.: 15 elemes yagi (H)
Ant.: 15 elemes yagi (H)