RADIOSITE Fórum

• Rádió 1

#204023  Szerző: Kovi02

djlacee írta: Ma, 09:28 Hát a 93.2 Mária elvileg csak 300W, mégis kifejezetten nagyot szól. Ha ugyanazt az adótelephelyet választják a Rádió 1-nek, akkor nyert ügyük van. Persze lesz más, ami zavarni fogja, vagy amit ők fognak zavarni, de ez már más téma.
Itt a 89.7-en a zágrábi és a 89.9-en a bécsi adó zavarhat jelentősebben; de nem hinném hogy a fő vételkörzetben (kb. Veszprém megye nyugati,északnyugati része) ez annyira zavaró lesz, ráadásul a Máriánál jobb paraméterek mellett üzemelhetnek,kérdés,találnak-e jó adópontot,vagy inkább csak a városon belüli
Landsmann írta:
KPLR írta: Ma, 07:46 Szia, azt meg tudnád mondani hogy az ajkai freki ha megnyerik és elindul akkor meddig fog majd elszólni?
Mert én gyakran járok Győr-83-Pápa-Devecser-Tapolca vonalon, hol tudom majd fogni először és meddig fog elszólni? Tehát 1 Kw Ajkától Tapolcáig a mellékutakon meg Pápa felé a mellékutakon is elszól majd? Vagy csak Ajka és 5 km körzete vagy azért nagyot fog szólni? Meg a 8-as főúton Körmend meg Márkó irányokban is meddig fog majd szólni? Köszi a választ mindenkinek! :D :yeah: :lool:
1 kW-os adónak azt a 26 km-t tudnia kell. Egyedül Körmend a necces, az elég távol van. Persze domborzatfüggő. Ha az adó elég magasan van és nincs árnyékoló domborzat illetve azonos vagy közvetlen frekvencián más rádió, akkor akár elszólhat Körmendig is, de szerintem állandó, stabil vétel ott nem lesz az ajkai antennáról. Tapolcán, Pápán a belterületen már valószínűleg lesznek foltok ahol zajossá válik a vétel.
vételre fókuszálnak.

Itt minden nagyon irányfüggő, egy jobb, város széli adópontról a domborzati térképet megnézve Veszprém megye keleti részét lényegében lefednék,de Celldömölkön és Sárváron is biztosítható lenne stabil vétel. Kb. 250°-340° közötti sávban lehetne egy 60km-es vételi zóna, viszont minden más irányban nagyon limitált lenne a vételkörzet, déli,keleti irányban a dombok biztosan betakarják,északra kérdéses. Szerintem Pápán stabilan biztosan nem,legfeljebb reflexiósan szólhat a 89.8, ellenben északnyugatra még az M85/6-n is kivehető lenne a bécsi adó mellett a magasabb pontokon.
 #204022  Szerző: djlacee

Hát a 93.2 Mária elvileg csak 300W, mégis kifejezetten nagyot szól. Ha ugyanazt az adótelephelyet választják a Rádió 1-nek, akkor nyert ügyük van. Persze lesz más, ami zavarni fogja, vagy amit ők fognak zavarni, de ez már más téma.
 #204021  Szerző: Landsmann

KPLR írta: Ma, 07:46 Szia, azt meg tudnád mondani hogy az ajkai freki ha megnyerik és elindul akkor meddig fog majd elszólni?
Mert én gyakran járok Győr-83-Pápa-Devecser-Tapolca vonalon, hol tudom majd fogni először és meddig fog elszólni? Tehát 1 Kw Ajkától Tapolcáig a mellékutakon meg Pápa felé a mellékutakon is elszól majd? Vagy csak Ajka és 5 km körzete vagy azért nagyot fog szólni? Meg a 8-as főúton Körmend meg Márkó irányokban is meddig fog majd szólni? Köszi a választ mindenkinek! :D :yeah: :lool:
1 kW-os adónak azt a 26 km-t tudnia kell. Egyedül Körmend a necces, az elég távol van. Persze domborzatfüggő. Ha az adó elég magasan van és nincs árnyékoló domborzat illetve azonos vagy közvetlen frekvencián más rádió, akkor akár elszólhat Körmendig is, de szerintem állandó, stabil vétel ott nem lesz az ajkai antennáról. Tapolcán, Pápán a belterületen már valószínűleg lesznek foltok ahol zajossá válik a vétel.
 #204020  Szerző: KPLR

Szia, azt meg tudnád mondani hogy az ajkai freki ha megnyerik és elindul akkor meddig fog majd elszólni?
 #204019  Szerző: Adam

Kovi02 írta: 2025.10.30. 15:44 Szigetvár 103,1 -> Rádió 1
https://nmhh.hu/cikk/255335/Szigetvar_1 ... ajanlatrol

Ajka 89,8 -> Rádió 1
https://nmhh.hu/cikk/255257/Ajka_898_MH ... ajanlatrol

Tihany 105,7 ->Rádió 1 - https://nmhh.hu/cikk/255212/A_Mediatana ... mu_dontese
Ajkára nagyon kell a freki, Ajka-Pápa-Cell háromszögben a Radio1 hálózat legnagyobb vételi lyuka van az országban.

Szigetvárra is kell, a 90,6 Pécsi freki a városon kívül értékelhetetlen.

Viszont a Tihanyi az kb felesleges, és ha nem lesz jól összehangolva elsősorban a 92,6-al, másrészt a 101,3-al, akkor még zavaró is lesz autóban hallgatva. Ugyanaz lesz akkor mint a 99,4 és a 101,3 Keszthelyen és attól a Balaton felé eső területeken, amikor még különböző adás ment rajtuk.
 #204005  Szerző: Landsmann

Kovi02 írta: 2025.11.14. 19:37
Adam írta: 2025.11.14. 13:25 90,5 MHz milyen Radio1 adó Nagykanizsa környékén?
Nem volt egy napig adás a helyi rádió 1 frekvencián, És megállt rajta reggel a kereső úgy vettem észre. Valami más szól még alatta halkan de most is Rds-el jön rajta a radio1, és átáll a helyi 95,6- ra.
Ez nyilvánvalóan a Hír FM és a Rádió 1 intermodulációja. 95.6-(100.7-95.6)=90.5
Hogy alakul ki ez az intermoduláció?
 #204004  Szerző: Kovi02

Adam írta: 2025.11.14. 13:25 90,5 MHz milyen Radio1 adó Nagykanizsa környékén?
Nem volt egy napig adás a helyi rádió 1 frekvencián, És megállt rajta reggel a kereső úgy vettem észre. Valami más szól még alatta halkan de most is Rds-el jön rajta a radio1, és átáll a helyi 95,6- ra.
Ez nyilvánvalóan a Hír FM és a Rádió 1 intermodulációja. 95.6-(100.7-95.6)=90.5
 #204003  Szerző: Adam

90,5 MHz milyen Radio1 adó Nagykanizsa környékén?
 #203999  Szerző: Kovi02

dosztojevszkij írta: 2025.11.10. 07:04 Számtalan példa volt már erre.
Kovi02 írta: 2025.11.09. 18:37 Nem tudom,van-e jogi lehetőség a három jogosultságot így,menet közben vételkörzet-bővítéssé átalakítani
Melyik esetekre érted? Utánanéztem,a közelmúltban a Mária ceglédi adóját találtam bekapcsolva a többi Bp. körülibe; illetve a Hír.FM esetében a zalaegerszegi lett összekapcsolva a keszthely-nagykanizsai engedélyekkel, egyebet nem találtam.
KPLR írta:Mi tart egy freki elindításán még fél évet? megnyerték augusztusban, lassan évvége. Megvan a freki helye, megvan az adó, megvan a sáv, meg kik fogják üzemeltetni.
Érdekes, anno volt olyan nyert freki ami 3 hónap alatt elindult, nem volt ennyire csúsztatva.
Ha, nem bírnak vele, akkor adják vissza, jó lesz másnak. :D :shock: :lool: , szerintem majd a mikulás hozza majd Balázsékat Mosonmagyaróvárra :P
Szeptember 2.-n lett megkötve a szerződés, azóta 2 hónap és 1 hét telt el,valószínűleg nemsokára indul. Lehet,hogy új telephelyet keresnek és oda telepítenék az adót, nem feltétlenül kell a korábbi adókkal megfelelő pontról adni.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1033