Karloproduction írta:
Gondoltam itt értő fülekre talál az interjú, kiváncsi vagyok a véleményetekre, visszajelzésetekre.
10:50-nél elhangzik a lényeg - kormány közeli köröknek jelenleg nem érdeke, hogy konkurens rádióhálózatok üzemeljenek. Anno lehetett volna egy jobb forgatókönyv, de sajnos nem így valósult meg. Elhangzott a 2008 évszám, ez a DAB+ kereskedelmi indulása lehetett volna hazánkban!!! - de nem lett.
A második Gyurcsány-kormány tendert írt ki két országos DAB+ hálózat hasznosítására. A tenderen két induló volt: az egyik az akkor a francia TDF tulajdonában álló Antenna Hungária Zrt, a másik az MTVA - azaz a magyar állami közszolgálati média.
Az NMHH a francia tulajdonú céget hozta ki tendernyertesnek - talán 1 ponttal nyertek (nem emlékszem már, de kb. ezt csak azért, mert rendelkeztek tapasztalattal a DAB műsorszórás terén - korábbi kísérleti sugárzás). Az MTVA költségvetésében (állami költségvetés!!!) rendelkezésre állt a szükséges keret az országos DAB+ hálózat kiépítésére, MR ezt önerőből kívánta létrehozni a saját műsorai számára, a fennmaradó kapacitást értékesíteni. Az AH (francia kereskedelmi cég) is ugyanerre alapozott - ha az MR leszerződik, akkor kifizettetik velük (velünk magyar adófizetőkkel) a hálózat kiépítését és a fennmaradó kapacitást kereskedelmi rádióknak bérbe adják. Végül az lett, hogy hosszas tárgyalásokat követően az MTVA nem szerződött le az Antenna Hungáriával DAB+ műsorszórásra (ekkor kerültek ki a kísérleti sugárzásból a közszolgálati rádiók), a franciák saját tőkéből nem építették ki az adóhálózatot, annak ellenére, hogy a tenderben ezt vállalták...
...majd történt némi változás a politikában...
Bár a Norvégiához hasonló FM lekapcsolást én ellenzem, de egy gazdaságos DAB+ hálózat kiépítését támogatnám. Tudni kell, hogy a DAB+ területi lefedettség szempontjából gyengébb, mint az URH műsorszóró sáv. MR-Petőfi hálózatban az országos lefedettséget 15 db nagy teljesítményű adó biztosítja, sajnos ennyi adó DAB+ esetén nem lenne elég (kb. 3x ennyi, de jóval kisebb teljesítményű adó kellene). Egy vegyes hálózat kvázi gazdaságosan kialakítható lenne - nagyvárosok körzetében DAB+, a lefedettségi lyukakban pedig FM ellátás (kisebb programszám). Az adókat megfelelően skálázva (FM RDS ill. DAB service azonosítók) az autórádiók képesek váltani a DAB+ és az FM között - ez alap feltétel volt a DAB megalkotásakor.
Igaz DAB+ adót még nem építettem, de tudom miről van szó - majd 25 évvel ezelőtt sikerült az államvizsgán "Digital Audio Broadcasting" témát kihúznom (feleletemre "jeles" értékelést kaptam).