DX-re milyen antennát? - ez mindig jó kérdés. Természetesen igazodni kell az adóantenna polarizációjához. Ez troposzférikus terjedésnél egyértelmű, ionoszféráról visszaverődő hullámoknál már korántsem. Sok helyen olvasható, hogy E vagy F réteges szóródásnál nincs jelentősége a vevőantenna polarizációjának, de ezt az állítást több esetben sikerült cáfolni. Mint lentebb "zvartoshu" írta, hogy iráni vétel H polárral kiváló, míg V polárral gyenge, zajos volt...
Május 17-én este erős francia ES alkalmával H polárban F201, F202, F203 (INTER, CULTURAL, MUSIQUE) állomásokat logoltam szinte az összes üres frekin, ezt meguntam és átszerltem az antennát V polárba és nem maradt el a várt eredmény:
87,7 F216 __RMC___ 0,2kW V-pol
88,0 FE35 EVASION 1kW V-pol
89,8 F783 HAPPY_FM 2kW V-pol
91,3 FE59 FMAGHREB 1kW V-pol
92,0 F226 RIRE_& 1kW V-pol
92,4 F213 EUROPE_1 0,5kW V-pol
92,8 FE53 MUSICBOX 2kW V-pol
93,6 F207 BLEUCHAM 0,5kW V-pol
Az antennapolár váltás eredménye, hogy a zömében H-ban sugárzó nagyteljesítményű gerincadókról vett jel lecsökkent, ellenben több V-ben dolgozó helyi/körzeti kisadó vétele sikerült. Évekkel ezelött hasonló "varázslattal" egy londoni közösségi rádió vétele sikerült, a BBC többször 10 KW-os adói között sikerült egy 25W-os adóval rendelkező rádió adását rögzítenem. Ez is V poláros antennának volt köszönhető.
Összegzés: én nem sporadic, tropo és scatter antennát telepítek a házamra, hanem forgatható árbócon két nagyteljesítményű antennát (egyet V és egyet H polárra) és egy fix körsugárzót megfigyelő antennának. Hogy mire "esne" a választásom? Fő antennának:
http://www.geocities.com/nollmanwilliam ... ps13-1.htm,
körsugárzónak egy "két emeletes" HALO antennát szerelnék fel. Joe