RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#66205  Szerző: mimi

Sokol404 írta:Én a Nero WaveEditorral tompítottam le a hangot, és nekem is akörül, olyan 3,5 kHz-re jött ki a solti :vomit: Kossuthnak a hangja.
Körülményes vagy :) http://www.electronics-lab.com/download ... index.html Ezt letöltöd, rádiót gép vonalbemenetére, és pontosan megmondja, mennyi a sávszél.

N

#66199  Szerző: Sokol404

pébégáz írta: Azon gondolkodom, hogy a román KH-adókon is 4,5 kHz-e a sávszélesség vagy több ? Mert igencsak tisztán szólnak. Egyszer csináltam olyat, hogy FM-ről fölvettem egy rövid adásrészletet (most mindegy, hogy honnan), és az Audacityvel addig "tompítottam", amíg úgy nem szólt, mint a Kossuth. Arra jutottam, hogy a Kossuth KH-adójának sávszélessége 3 kHz körül van.
Egyszer már itt megbeszéltük, hogy nem lehet több 4,5 kHz-nél, mert Európában ez a szabvány. :unott: Mellesleg ha mégis több lenne, miből gondolod, hogy bármilyen átlagos, nem erre tervezett készülék "dekódolni" tudja?
Egyszer olvastam, hogy a rövidhullámú adások 2,5 kHz sávszéllel működnek, és mégis a rádió elektronikája azért elég szépen rátesz egy pár felhangot, mivel énnálam pl. az SW különben és szebben szól, mint az MW, LW! Hallgass csak bele, hasonlítsd össze. Még érdekes módon a teljes sávszélt igénylő sz, f, és z hangok is elég jól átjönnek a rövidhullámú adásokon. Jobban, mint a Kossuth jelenlegi CCIR-FM 64 kbps-ú MP3-ra emlékeztető adásán. Az SW-t rendesen modulálják, ennyi az egész. ---->

Egyszer Pasa írta, és szerintem ez rá a magyarázat, hogy a modulációt állítják be rendesen.

Én a Nero WaveEditorral tompítottam le a hangot, és nekem is akörül, olyan 3,5 kHz-re jött ki a solti :vomit: Kossuthnak a hangja.

Az, hogy Nálad is szépen szólnak bizonyos középhullámú adások, az sem lehet több olyan 6 vagy maximum 10 kHz-nél, attól függ, milyen fajta készüléken hallgatod, mert az AM-kézirádiók pl. 6 kHz-ig adnak ki magukból hangokat (megmértem!). Most az, hogy felvétel után bemérve 10, vagy 15 kHz-esnek tűnik a KH-adás, azt pl. a Hi-fi-k rakják rá, főleg ha még rá is húzod az equalizert. Ha véletlen Hi-fin az 540-en akarom hallgatni a Kossuth-ot, akkor én is gyakran ráállítom maximumra az 5, 10, és 15 kHz-es csúszkát, de ezzel csak a felhangok meg a zaj nő meg, viszont tényleg megtéveszti a fület. 8-)
Végül is, ebből a szempontból a 6 kHz maximális sávszél -amit pl. mértem-, az is a 4,5 kHz fölötti felhangoknak köszönhető, melyet rátesz a rádió áramköre.
 #65627  Szerző: VR5000

Ez itt nem az AM-DX oldal Kép :o :(
 #65545  Szerző: djlacee

admin írta:Egyébként a UPC kábelen rettenet az RDS: "KATOLIKU"
már ahol van :blush:
 #65544  Szerző: Gyurii91

MKR_102.1 ^^
 #65543  Szerző: markfelt

csokie írta:sztem meg csak simán
__MKR___ lesz, vagy

__MKR___
__92.9__
váltogatná például, mint az MR rádiók.
__MKR___
__89.5___

...

Egyébként a UPC kábelen rettenet az RDS: "KATOLIKU" :D
 #65517  Szerző: csokie

mimi, hát ez k u r v a jó lett, örülök, hogy te is ennyire ráérsz. :D
én azért ennyire nem vagyok türelmes.

Ja és tényleg csak ez legyen a legnagyobb problémánk az életben. De tényleg.
 #65515  Szerző: mimi

Miért nem mindjárt

MKR_____
MK_R____
MK__R___
MK___R__
MK____R_
MK_____R
M_K____R
M__K___R
M___K__R
M____K_R
M_____KR
_M____KR
__M___KR
___M__KR
____M_KR
_____MKR

... néha irigylem a jelentős problémáitokat :)
 #65513  Szerző: Ati7

Egész jó ötlet! :)
 #65504  Szerző: csokie

sztem meg csak simán
__MKR___ lesz, vagy

__MKR___
__92.9__
váltogatná például, mint az MR rádiók.
  • 1
  • 265
  • 266
  • 267