Az én logikám: a rádió egyik fontos szerepe és egyben titka, hogy utat mutasson. Szóval ideális esetben úgy kellene működnie (és a világ nagy részén így is van, szerencsére), hogy azt fogják letölteni az emberek az internetről, amit a rádióban hallottak. Nem pedig az fog megszólalni a rádióban, amit már sokan letöltöttek. Persze lehet az utóbbi alapokra is helyezni, természetesen ilyen is rengeteg van, főleg a régi zenéket játszó rádiók. A bajom csak az, hogy Magyarországon a rádiók 99%-a ilyen. Egyáltalán nem mondom azt, hogy minden rádió játsszon vadiúj zenéket a műsoridejének nagy részében. Sőt! Azt sem mondtam, hogy mindent, ami új, válogatás nélkül játszani kell. Erre való a zenei szerkesztő: ismeri a hallgatók igényeit legalább nagyjából, és ez alapján dönt, hogy a sok száz megjelenés közül melyik az a 4-5 dal, amivel hetente bővíteni lehet a zenetárat. Ami engem illet, rádiózom jelenleg is, és korábban több adónál is megfordultam már, de méginkább hangsúlyoznám azt, hogy kb. 100 európai rádiót hallgatok rendszeresen, évek óta. Az ötleteim tehát nem is igazából az én ötleteim, hanem olyan dolgok, amelyek mindenhol máshol jól beváltak. És a nagy szívfájdalmamat akár össze tudom foglalni 1 mondatban is: Miért van az, hogy még Romániához, Szlovákiához, Horvátországhoz, stb. képest is több hetes-hónapos lemaradásban vannak a magyar rádiók zeneileg? A NeoFM pl. a Miley Cyrus-féle Party In The USA-t játssza kb. mind a mai napig. Azóta annyi új száma volt a csajnak. Ha már bekerült a zenetárba, megismerték az emberek, mi baj lenne belőle, ha az újabb számai is megszólalnának? És ez csak egyetlen példa, ugyanígy mondhatnám ezt James Blunt-ra, a Duran Duran-ra, stb. De már alapból rossz, hogy erről kell itt beszélgetnünk, mert minden rádió-rajongó tudja, hogy ezek a dolgok nagyon nincsenek rendben, csak épp a rádiónál nem tudja senki. Ahogy indultak, az pedig még rosszabb ötlet volt. Abban tehát egyetérthettünk velük, hogy megújulásra van szükség. Csak fogalmuk sincs a kereskedelmi rádiózásról. Aztán mikor bebuktak a lázadórádióval, akkor elkezdték utánozni az egyetlen kereskedelmi rádiót, amit hallottak azelőtt: a slágert. Pedig ha kicsit is tágabb látókörűek, és persze bátrabbak lettek volna, belehallgattak volna, hogyan csinálnak SIKERES adásokat jobb helyeken, és megpróbálták volna ideadaptálni. Megújulás is lett volna, a hallgatottság pedig minden bizonnyal nem a béka feneke alatt lenne, mint most. Ezzel pedig a magyarországi rádiózásnak is megadták a kegyelemdöfést egyúttal, sajnos.
Ez nem ennyire fekete meg fehér! A rádiók alapvetően az átlaghallgatóra építenek, akik szeretik a megszokott dolgokat, a biztosat, mert ezzel biztonságban érzik magukat. Ez lehet állóvíznek mondani. A Neo esetében, már a névből kiindulva is arra gondolna az ember hogy kicsit többet vállal az újabb dalokból.
A Rádió 1 folyton azt hangoztatja, hogy mennyire új és közben 6-8 hónapos késésekkel vezetnek be dalokat, mint újdonság és az emberek bekajolják.
Nem tudom, hogy rádióban dolgozol-e mert nem ismerlek, de nem csak annyi egy rádióban a zenei szerkesztés, hogy letöltöm a netről a dalt és már kész is. Ha ebből állna, akkor mindenki marha jó zenei szerkesztő lenne. Amúgy ahogy látom sok fórumozó itt pont ilyen, de ez most nem lényeg. Nálunk is elég sok az újdonság de tényleg képtelenség feldolgozni mindig, mindent. Már az elején szelektálok és van ami félre is teszek, mert nem érzem biztosnak. Itt pedáloznak sokan külföldi rádiókkal. Ezek nagy része külföldi kézben van, tehát nem helyi vállalkozóé, és az anyacég mondja meg mi menjen benne és küldi is a dalt. Apropó dalok beszerzése! Számtalanszor előfordul, hogy a kiadó hetekkel később küldi ki a dalt, mint ahogy az megjelenik. Olyan is van, hogy a magyar kirendeltség teljesen más "kislemezt" küld szét, mint amit az anyacég favorizál. És akkor még nem beszéltünk a rádió és album változatok különbségéről. Ti, akik ide beírtok, nem tekinthetők átlaghallgatónak, mivel egész nap rádiók közt zongoráztok és mindig az újabbat keresitek. Ha a Neo tele lenne új dallal, az is unalmas lenne és az is egy idő után szemet szúrna. Abban igazad van, hogy van olyan zenei szerkesztő aki leszarja és van aki bevállalósabb. Egyet ne felejtsetek el, hogy lehet valaki hős, de abból nem tud kenyeret venni!