mimi írta:Sokol404 írta:Én tegnap este 2 év után ismét összeállítottam az MW-SW-transzmitteremet egy 1,83024 MHz-es kristályoszcillátor segítségével, és a CCIR-FM-sávba is áthallatszódik, ugyanakkor ott tisztább a minősége! Ki hitte volna.
Hogy? Ha jól sejtem, az adó amplitúdómodulált jelet sugároz, az URH sávban pedig frekvenciamoduláltan tudsz vételezni.
Igen! Walkmannel vettem az adását a CCIR-sávban több helyen egész halkan, monoban, és jellegzetes tiszta, teljesen érthető, FM-es hangzással, habár amit Te is írsz, ez így van. Ez még megfejtésre vár.
Két éve, amikor összeraktam, akkor pl. szétcsapta az analóg tekergetős Hi-Fi-n az egész CCIR-sávot (nem jött be semmi!), most meg Walkmannel több helyen fogom az adását, habár megjegyzem: nagyon halkan (a 10-es hangerőn kell hallgatnom), és a mély hangok totál le vannak vágva.

Szerintem itt is a korábban olvasott felharmonikusoknak van ehhez közük, bár a modulációs mód azért mégis más tészta.
Nekem
a jel tisztán az 1400 kHz körül jön be MW-n, majd SW-n az 1800 kHz táján.
MW sávban még 900 kHz-en szól gyengén, és SW-sávban pedig 3600 kHz körül, és még jó sok helyen, de ezeken is gyengébb. Az első két említett frekit használom az adás vételezésére.
De azon ÉN IS nagyon meglepődtem, hogy egyáltalán miét bírom fogni a megszokott FM-sávban!?
Majd még szívesen írok róla, de addig is belinkelem. Ő volna az:
http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/rad ... itter.html
Már csak a hatósugarát szeretném megnövelni. (Jelenleg egy 15 centis 3 mm vastag rézhuzal az antennája.)