RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#67222  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta:Hát figy. Átváltottam H polárba akkor ment a horvát duma, az tuti az osijek volt. V polárban meg a zene, extended verziók egymás után. Az meg nem a Class volt. Azt szép lassan kifédelt, lehet valami szerb volt.
102.0 Osijek = Oszék = Eszék

Az dicséretes, mivel még itt, nálam sem jön be mindig!
:yes:
 #67221  Szerző: Sokol404

VR5000 írta:
VR5000 írta:
Gyurii91 írta:Ma jöttem haza, és van egy kis vasúti híd, sínek felett, biciklis, gyalogos forgalomnak...

Teló headsetje a vasszerkezetre "dobva", és seeker ahol megáll... Elég jó vételek voltak... :D
Híd alatt, sínek felett meg szép fényes rézdrótok hosszában... Na azt azért ne próbáld ki! :sleep:

25000 Volt szaladgál benne. :S
Antennajelnek kicsit sok, túlvezérli a vevőt, a gazdáját meg tepsiben viszik el feketeruhás munkások. :wailing:

De ha ő nem csinál semmi "egyéni akciót", csak simán sétál a hídon, ahol a többi gyalogos, és esetleg a korlátnak nyomja az antennát, attól még nyugodtan DX-elhet, nem? :(
 #67220  Szerző: Sokol404

csabyke írta:Nekem az FM Transmitterem 17MHz körül is vehető és ott nagyon gagyi...
Szóval vágom h az ami jön az a transmitterbőljön de nagyon hallgathatatlan...

Egyszer kaptam egy házilag barkácsolt "poloskát" - ami FM CCIR sávba adott... Na az is szétcsapott mindent

Voltak a régi 1000 HUFos piaci CB-k... Az is szétnyomta rendesen az FM CCIR sávot...
(Emlékszem kb 10 évs koromban játszottam is vele h odatettem a rádió hangszórójához és másik rádión simán lehetett hallgatni pár M-ig valahol a 108 közelében :)

Szóval sztem a gagyi adók adnak mindenhol - lehet, hogy valahogy szűrni kellene a kimenő jeleket frekire
Így van! Én egyszer új típusú Orion (tehát török gyártmányú) TV hangjelét fogtam kb. 70 MHz-en az OIRT-sávban, de csak max. 2 m-re a TV-től. Ez nem volt annyira "szalonképes" jel, ezért egy másik módszerhez folyamodtam.
Adott ugyanis a 66 MHz körül egy tiszta jelet, odahangoltam a mini-Hifit, majd a mikrofonbemenetébe bedugtam a TV fülhallgató-csatlakozójából kijövő jelet továbbító 3,5 mm-es jack-et, és úgy hallgattam Hi-Fi minőségben az adást. Mono volt, de a rendes mély és magas hangok miatt megérte. (A tiszta jelre azért volt szükség, hogy a háttérben ne sisteregjen.)
 #67219  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta:
LuciFerko írta:a lánchídrádiót ilyen ritmikusan változó frekijű sípolás zavarja! veszem fel.
http://www21.zippyshare.com/v/32427736/file.html
mikor épp kifédel a lánchíd szépen hallani. Közbe a 102 mhz-en fogok valamit. Moloko - Forever More megy. Nem a class, és nem a HRT-Osijek.
Gratulálok, szép vétel! Ezt otthon fogtad? :yeah:

Csak mert azt mondják a bp.-iek, hogy a Lánchíd csak a belvárosban fogható ( :lol: majdnem belsárosban-t írtam :S ). Nagyon "gyengécske" volt eleinte legalábbis.
 #67218  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta:
Sokol404 írta:
mimi írta:Hogy? Ha jól sejtem, az adó amplitúdómodulált jelet sugároz, az URH sávban pedig frekvenciamoduláltan tudsz vételezni.
Igen! Walkmannel vettem az adását a CCIR-sávban több helyen egész halkan, monoban, és jellegzetes tiszta, teljesen érthető, FM-es hangzással, habár amit Te is írsz, ez így van. Ez még megfejtésre vár.

Két éve, amikor összeraktam, akkor pl. szétcsapta az analóg tekergetős Hi-Fi-n az egész CCIR-sávot (nem jött be semmi!), most meg Walkmannel több helyen fogom az adását, habár megjegyzem: nagyon halkan (a 10-es hangerőn kell hallgatnom), és a mély hangok totál le vannak vágva. :D Szerintem itt is a korábban olvasott felharmonikusoknak van ehhez közük, bár a modulációs mód azért mégis más tészta. :yes:

Nekem a jel tisztán az 1400 kHz körül jön be MW-n, majd SW-n az 1800 kHz táján.
MW sávban még 900 kHz-en szól gyengén, és SW-sávban pedig 3600 kHz körül, és még jó sok helyen, de ezeken is gyengébb. Az első két említett frekit használom az adás vételezésére. De azon ÉN IS nagyon meglepődtem, hogy egyáltalán miét bírom fogni a megszokott FM-sávban!?

Majd még szívesen írok róla, de addig is belinkelem. Ő volna az: http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/rad ... itter.html

Már csak a hatósugarát szeretném megnövelni. (Jelenleg egy 15 centis 3 mm vastag rézhuzal az antennája.)
így mekkora körzetben szól?
Középhullámon 3 cm :blush: , rövidhullámon (az említett ~1832 kHz-en) már 5 méteres sugárban, de nem bírtam távolabbra lemérni, mert hajnali 1-re készült el. Érted a szitut... :lol: /Hamarosan, ha lesz időm, készítek róla videó és hangfelvételeket, rendesen le lesz dokumentálva!/ ;)

Ja, ezek a centi- és méterértékek a normál, jó minőségű vétel adatai, különben MW-n szól ezzel a rövid dróttal a szoba másik felén is, de azt már nagyon nehéz kivenni a zajból.
Antennaként 2 éve tavasszal egy meglehetősen hosszú kéteres rézkábelt használtam (szalagkábelt), de az akkor nem vált be, sípolva begerjedt az egész, és csak a földelésen keresztül (tudom, nem szabályos, de a radiátort használtam annak) tudtam fogni a ház másik végén az adást.

A Dire Straits egy 1986-os koncertjét nyomattam rajta, aztán U2, Sting, majd house-számok mentek rajta, szerintem nagyon modern volt így középhullámra, órákig szólt, majd nyáron jött az ötlet: netes rádióadást próbáltam relézni vele a kertben egy -áá, nem is tudom, talán- 20 m-es dróttal, ami a hangkártyából elvezette a jelet, így még a gép sem zavarhatta. De nem vált be, mert túl kicsi volt a térerő, akármit is csináltam (próbáltam a kert közepén lévő 6,2 m-es árbocra is felvezetni a jelet, de adóantennának az sem felelt meg), így némi kísérletezés után félretettem.
Érdekes, akkoriban az 1550 kHz-en jött az adása, most meg egy kicsit lejjebb. /Habár most egy lemerült 9V-os elemmel tápláltam: kiszedtem a kis-Sokolból, mivel a góliátelemből rakott teleppel valahogy nem akart működni./ Egyébként melegedés nélkül bírja az oszcillátor, tehát legalább annyira nem használódik (el). :party:
 #67181  Szerző: LuciFerko

Hát figy. Átváltottam H polárba akkor ment a horvát duma, az tuti az osijek volt. V polárban meg a zene, extended verziók egymás után. Az meg nem a Class volt. Azt szép lassan kifédelt, lehet valami szerb volt.
 #67178  Szerző: Szd96

LuciFerko írta:
LuciFerko írta:a lánchídrádiót ilyen ritmikusan változó frekijű sípolás zavarja! veszem fel.
http://www21.zippyshare.com/v/32427736/file.html
mikor épp kifédel a lánchíd szépen hallani. Közbe a 102 mhz-en fogok valamit. Moloko - Forever More megy. Nem a class, és nem a HRT-Osijek.
Szombaton faternál nekem is jött valami a 102-őn, de én az Osijek-re gyanakodtam az undefined pty miatt. PS nem jött le.
 #67171  Szerző: VR5000

Sokol404 írta:
VR5000 írta:
Gyurii91 írta:Ma jöttem haza, és van egy kis vasúti híd, sínek felett, biciklis, gyalogos forgalomnak...

Teló headsetje a vasszerkezetre "dobva", és seeker ahol megáll... Elég jó vételek voltak... :D
Híd alatt, sínek felett meg szép fényes rézdrótok hosszában... Na azt azért ne próbáld ki! :sleep:
Miért ne? :sealed: :o

zzzzzzzzzzzzz?
25000 Volt szaladgál benne. :S
Antennajelnek kicsit sok, túlvezérli a vevőt, a gazdáját meg tepsiben viszik el feketeruhás munkások. :wailing:
 #67169  Szerző: LuciFerko

Sokol404 írta:
mimi írta:
Sokol404 írta:Én tegnap este 2 év után ismét összeállítottam az MW-SW-transzmitteremet egy 1,83024 MHz-es kristályoszcillátor segítségével, és a CCIR-FM-sávba is áthallatszódik, ugyanakkor ott tisztább a minősége! Ki hitte volna.
Hogy? Ha jól sejtem, az adó amplitúdómodulált jelet sugároz, az URH sávban pedig frekvenciamoduláltan tudsz vételezni.
Igen! Walkmannel vettem az adását a CCIR-sávban több helyen egész halkan, monoban, és jellegzetes tiszta, teljesen érthető, FM-es hangzással, habár amit Te is írsz, ez így van. Ez még megfejtésre vár.

Két éve, amikor összeraktam, akkor pl. szétcsapta az analóg tekergetős Hi-Fi-n az egész CCIR-sávot (nem jött be semmi!), most meg Walkmannel több helyen fogom az adását, habár megjegyzem: nagyon halkan (a 10-es hangerőn kell hallgatnom), és a mély hangok totál le vannak vágva. :D Szerintem itt is a korábban olvasott felharmonikusoknak van ehhez közük, bár a modulációs mód azért mégis más tészta. :yes:

Nekem a jel tisztán az 1400 kHz körül jön be MW-n, majd SW-n az 1800 kHz táján.
MW sávban még 900 kHz-en szól gyengén, és SW-sávban pedig 3600 kHz körül, és még jó sok helyen, de ezeken is gyengébb. Az első két említett frekit használom az adás vételezésére. De azon ÉN IS nagyon meglepődtem, hogy egyáltalán miét bírom fogni a megszokott FM-sávban!?

Majd még szívesen írok róla, de addig is belinkelem. Ő volna az: http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/rad ... itter.html

Már csak a hatósugarát szeretném megnövelni. (Jelenleg egy 15 centis 3 mm vastag rézhuzal az antennája.)
így mekkora körzetben szól?
 #67168  Szerző: csabyke

Nekem az FM Transmitterem 17MHz körül is vehető és ott nagyon gagyi...
Szóval vágom h az ami jön az a transmitterbőljön de nagyon hallgathatatlan...

Egyszer kaptam egy házilag barkácsolt "poloskát" - ami FM CCIR sávba adott... Na az is szétcsapott mindent

Voltak a régi 1000 HUFos piaci CB-k... Az is szétnyomta rendesen az FM CCIR sávot...
(Emlékszem kb 10 évs koromban játszottam is vele h odatettem a rádió hangszórójához és másik rádión simán lehetett hallgatni pár M-ig valahol a 108 közelében :)

Szóval sztem a gagyi adók adnak mindenhol - lehet, hogy valahogy szűrni kellene a kimenő jeleket frekire
  • 1
  • 363
  • 364
  • 365
  • 366
  • 367
  • 541