RADIOSITE Fórum

• Troposzférikus terjedések

#79896  Szerző: asimov

Udv!

Az alabb felsorolt adokat csak terjedeskor veszem turhetoen, egyebkent gyengen vagy sehogy nem jonnek, melyik hogy.
Most eppen kozepesen, vagy jol jon mindegyik. (talan a beigert terjedes?)
A heten remelhetoleg a padlasteri (es egy evtizedet hibatlanul ledolgozott) fuggoleges dipolom befejezi a palyafutasat... Felkerul egy tetoantenna (tripleg) egy tetotarto csore. Igy, kb. harom meterrel magasabban -es foleg nyil terben- lesz a vevoantennam. URH-n ez onmagaban sokat szamit. (pld. padlaster arnyekolasa kb. -10%) Ami miatt meg nemi plusszt remelek, az az a teny, hogy az antenna ki lesz emelve a kozeli es engem korbefogo a kabeltv- es utcai villamoshalozati kabelek, vezetekek "gyurujebol" es a kornyezo hazak kozul is. Meglatjuk. :)

88,0 MHz N-Joy (Marcali)
88.5 MHz Radio Slovenia
91.2 MHz SRo1 Slovensko (Nyitra – Zombor)
93.1 MHz Radio Maribor-MM1 (Pohorje)
95.4 MHz Ö2 Radio Steiermark (Graz 1/Schöcklou)
98.5 MHz Hrvatski Radio 2 - HRT/HR2 (Sljeme)
102.8 MHz Radio Slovenija International (RSi) (Pohorje)
103.5 MHz HKR (Zágráb-Sljeme)
106.4 MHz HRT 2 (Ivanscica) (ez meg terjedeskor is gyengen jon)
csadam írta: Mik ezek a külföldi adók?
 #79888  Szerző: csadam

rmihaly76 írta:Koszi!
Nalam kezdenek beterjedni az ejjeli tropoval amugy megjeleno/felerosodo kulfoldi adok, mint rendesen.
(es valami gond van a koaxommal, mert -tobb helyen- ahogy mozgatom, ugy valtozik a vetel.. :-) Kb. tiz eves, ugyhogy a javitasi modja: csere... :) )
Mik ezek a külföldi adók?
 #79887  Szerző: asimov

Koszi!
Nalam kezdenek beterjedni az ejjeli tropoval amugy megjeleno/felerosodo kulfoldi adok, mint rendesen.
(es valami gond van a koaxommal, mert -tobb helyen- ahogy mozgatom, ugy valtozik a vetel.. :-) Kb. tiz eves, ugyhogy a javitasi modja: csere... :) )
csadam írta:Az előrejelzések szerint holnap a Dunántúlon, 18-án DNY-on, 19-én NY-on, DNY-on, 20-án a Duna-Tisza-közén, 22-én ismét a Dunántúlon várható erősebb tropó.

http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html
 #79886  Szerző: csadam

Az előrejelzések szerint holnap a Dunántúlon, 18-án DNY-on, 19-én NY-on, DNY-on, 20-án a Duna-Tisza-közén, 22-én ismét a Dunántúlon várható erősebb tropó.

www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html
 #79758  Szerző: asimov

Udv
Kosz az infot. Erre is gondoltam, csak ez az M (mixed) jeloles semennyire sem logikus.
Okosabb lenne kettos polaritasnak nevezni, mivel nem "keverik" (vagy valtogatjak, mert pld. rovidhullamon ilyen is van, illetve volt) a polaritast, hanem parhuzamosan hasznaljak mindkettot. Tehat nincsen szo "keveresrol", ezert jeloleskent is inkabb V/H vagy D (dual) lenne logikus. Tehat eldontott kerdes a polaritas.. :)
Amugy okos dolog V/H-ban sugarozni, mert pld. troposzferikus terjedeskor -tehat visszaverodeskor- a radiohullamok polaritast valtanak (ez ket fenysugarral es egy tukorrel egyszeruen bemutathato), ami adott esetben nem elhanyagolhato merteku jelveszteseget okozhat a veteli oldalon. A kettos (V/H) polaritasu adasmoddal ez a problema ki van kuszobolve.
donder írta:Mert (az én olvasatomban) az azt jelenti hogy nem eldönthető... (Vagy ez / vagy az)
Amúgy azért mixed mert Vertikális és Horizontális módban is sugáróz... Ha jól tudom a Rádió1 Debrecen is ilyen...
 #79729  Szerző: donder

Mert (az én olvasatomban) az azt jelenti hogy nem eldönthető... (Vagy ez / vagy az)
Amúgy azért mixed mert Vertikális és Horizontális módban is sugáróz... Ha jól tudom a Rádió1 Debrecen is ilyen...
 #79728  Szerző: csadam

djlacee írta:talán Mixed
Ha az, akkor miért nem úgy írják, hogy V/H?
 #79727  Szerző: djlacee

talán Mixed
 #79726  Szerző: csadam

rmihaly76 írta:
csadam írta: Semmeringből (952 m) ad 9 kW-tal, M polárban.
Udv!

"M" polaritas? Huha... az mifele?

Miska
Nem tudom, az fmdx.hu-n olvastam. Több helyen is ott van.
 #79725  Szerző: asimov

csadam írta: Semmeringből (952 m) ad 9 kW-tal, M polárban.
Udv!

"M" polaritas? Huha... az mifele?

Miska
  • 1
  • 255
  • 256
  • 257
  • 258
  • 259
  • 331