RADIOSITE Fórum

• Antennák

#84591  Szerző: Chucky

rmihaly76 írta: Ehhez vagy az antennaknal, vagy a szobaban kell (talan ez a kivitelezhetobb) haromallasu valasztokapcsolot kell elhelyezni... Ne a nem erre gyartott F csatlakozokat szekaljuk mar allandoan... :-D (a harom allas: V+H; V; H)
Régi szakkönyvben láttam távvezérléső választókapcsolót. Szétnézek majd a szaküzletekben.
 #84590  Szerző: asimov

Szerintem az regebbi modell :) (gyartasi ev az adattablan?)
En meg vivodom egy Blaupunkt autoradio (tapegyseg van) vagy a szinten Sony XDR-F1HD kozott. Ez utobbi ugyan csak egy FM antenna bemenettel bir, viszont kifejezetten DX vevo. Nem neztem meg ennek utana, de remelem azt, hogy 230V-os kivitelben is gyartottak. Egy rakat moddolas (plusz KF szuro, hutes, stb) van ehhez is..
A Blaupunkt autoradioknak vannak talan legjobb minosegu tunerje es (belso) antennaimpedancia illesztesuk, ugyhogy nem egyszeru az ugy, mert ha veszek FM DX -re vevot, akkor az ne jo, hanem nagyon jo legyen...
LuciFerko írta:nekem a Sony SA3ES ilyen, használtan vettem, de nem hinném hogy 5-6 évnél öregebb. Picit felturbóztam 110 khz-es filterekkel és most nagyon érzékeny és nagyon szelektív. Minden programhoz el tudom menteni, melyik antennabemenetet használja.
 #84586  Szerző: LuciFerko

nekem a Sony SA3ES ilyen, használtan vettem, de nem hinném hogy 5-6 évnél öregebb. Picit felturbóztam 110 khz-es filterekkel és most nagyon érzékeny és nagyon szelektív. Minden programhoz el tudom menteni, melyik antennabemenetet használja.
 #84584  Szerző: asimov

Letezik (meg) ilyen?
LuciFerko írta:Két antennabemenettel rendelkező tuner rulez 8-)
 #84577  Szerző: LuciFerko

Két antennabemenettel rendelkező tuner rulez 8-)
 #84576  Szerző: asimov

Orulok annak, hogy valaszoltal, es nagyon erdekes problemat hoztal fel!
A leirt modszer akarmilyen iranyu/polaritasu/elemszamu -atszamitassal akar kettonel tobb darab- antenna kozositesere alkalmas. Aminek egyeznie kell, az az uzemi frekvencia es a talpponti ellenallas. (Ezek a feltetelek a gyari CCIR/FM antennaknal ertelemszeruen teljesulnek is) Radioamator gyakorlatban bevett es mukodo szokas az eltero polaritasu antennak kozositese, de persze masok az eteri korulmenyek is.
Ma reggel -ha hiszed, ha nem- azon agyaltam, hogy feltetlenul elonyos-e kozositeni a ketto, eltero polaritasu antennat, eppen a peldakent felhozott ok miatt.
Ami miatt jo kozositeni, az az allomaskereses, vagyis bandscan! Igy tutira meglesz az osszes veheto ado, aztan, ha gyanus interferencia van, akkor at kell valtani a megfelelo polaritasu antennara es kis szerencsevel eltunik elobb az egyik, majd a masik, keresztpolaritassal beerkezo -ezesetben- zavaro adojel.
Ehhez vagy az antennaknal, vagy a szobaban kell (talan ez a kivitelezhetobb) haromallasu valasztokapcsolot kell elhelyezni... Ne a nem erre gyartott F csatlakozokat szekaljuk mar allandoan... :-D (a harom allas: V+H; V; H)
Hiaba, DX-eles mar keri a nem mindennapi muszaki megoldasokat... :)
Chucky írta:Köszönöm az infókat! :)
Viszont a közösíténél leírtak szerintem azonos irányba néző, azonos polarítású vevőantennákra vonatkoznak. Nálam azonos irányba néző, de ellentétes polarítású antennákat kellene közösíteni. Ez szerintem már logikailag is nehézkes.
Lássunk egy példát:
Jelenleg 96,5 MHz-en vertikálisan a Gong rádiót, horizontálisan a Radio Beogradot veszem. Ha szimplán közösíteném a két antenna jelét, akkor kiütnék egymást és csak egy nagy interferencia lenne, amit vennék ezen a frekvencián. :(
Az én esetemben inkább valami kapcsolóban kellene gondolkodni.
 #84564  Szerző: Chucky

Köszönöm az infókat! :)

Viszont a közösíténél leírtak szerintem azonos irányba néző, azonos polarítású vevőantennákra vonatkoznak. Nálam azonos irányba néző, de ellentétes polarítású antennákat kellene közösíteni. Ez szerintem már logikailag is nehézkes.
Lássunk egy példát:
Jelenleg 96,5 MHz-en vertikálisan a Gong rádiót, horizontálisan a Radio Beogradot veszem. Ha szimplán közösíteném a két antenna jelét, akkor kiütnék egymást és csak egy nagy interferencia lenne, amit vennék ezen a frekvencián. :(
Az én esetemben inkább valami kapcsolóban kellene gondolkodni.
 #84553  Szerző: asimov

Chucky írta: De miért írtad, hogy a függőleges yagi oldaltartón legyen? Úgy tudom nem szabad, hogy elhangolja az árbóc. Vagy igen?
Van nálam egy 12 elemes yagi terve. Gondolkodom a megépítésén. Elvileg az a non+ultra fm sávra. De ez még a jövő zenéje.:)
A yagi -egyebek mellett- attol yagi (vagyis szamitott modon iranyhatasu antenna), hogy az egyes elemek kozott pontosan meghatarozott tavolsagok vannak. Ehhez kepest kepzeld el azt, hogy mit muvel az elemek "osszhangjaval" -es igy magaval az antennaval is- egy kontrollalatlan meretu plusz "antennaelem" (fem tartocso)

Kicsit kepeztem magam az antennapolaritas es -kozosites kerdeseben, URH ugyileg.. :)
Antennapolaritas:
A keresztpolaritasos antennabeallitas (tehat amikor V polaritassal adott jelet H polaritasu antennaval veszunk, es viszont) elvileg 100%-kos elnyomast, vagyis jelveszteseget jelentene. Magyarul: pld. a V pol.-ban adott radiojelet egyaltalan nem veszi a H pol. beallitasu antenna, akarmekkora is a nyeresege.
Ez -szerencsere- a gyakorlatban nincsen igy, mert a kisugarzott jel polaritasa a legritkabb esetben egyezik meg teljesen az adoantenna polaritasaval. Peldaul a fuggoleges antennaval kisugarzott jel altalaban nem 90, hanem csak kb. 85 fokban "fuggoleges". Ugyanigy, a vizszintes antenna is, valojaban nagyon ritkan teljesen vizszintes polaritasu.
Ahogy varhato, ezzel a "ferdeseggel" egyutt is nagyon komoly jelveszteseget okoz a "keresztpolaritas"-os vetel. Mar az is jo, ha egyaltalan veheto a vizszintes polaritasu vevoantennaval, a fuggoleges polaritasu adoantennaval kisugarzott jel.
Tehat DX-eleshez mindket polaritasra kell vevoantenna. Persze, nagy veteli terero eseten (nagy adoteljesitmeny/kicsi tavolsag) eseten mar nem sokat szamit a polaritas... Ezt en a nagy adoteljesitmenyu/kozeli/tiszta ralatasu kabhegyi Class-nal elso kezbol tapasztalom is :D

Terjedes
URH/FM savban, a vizszintes polarizacioval sugarzott jelek jutnak gyakrabban es nagyobb tavolsagra. (Ennek oka nem ismert.) Ennek ellenere, DX-elesnel nem okos dolog mellozni a V polaritasu vevoantennat...
Az URH savra jellemzo troposzferikus terjedeseknel nem tortenik polaritasvaltas, tehat nem erdemes a rovidhullamoknal megszokott, ionoszferikus terjedesnel bekovetkezo (akar) tobbszoros polaritasvaltasra apellalni sem.

Kozosites
Ketto (de elvileg akarmennyi) azonos uzemi frekvenciaju es talpponti impedanciaju antenna egyszeruen es nagyon olcson kozositheto, minden szempontbol kifogastalan modon, ugynevezett negyedhullamu illesztotaggal.
Ez gyakorlatilag egy szamitott hullamellenallasu es minden esetben negyedhullam (x roviditesi tenyezo) hosszusagu koaxkabel darab. Reszletek itt: Tapvonalak a hamwiki-n

Az ott megtalalhato gyok(Z_be x Z_ki) keplettel szinte mindenfele illeszteshez szukseges impedanciailleszto tag hullamellenallasa kiszamithato. (A hossz mindig: negyedhullam x koax roviditesi tenyezo!)
Az elmeleti reszletek nelkul...
Ketto darab CCIR yagi (vagy egy yagi es egy korsugarzo, stb) tehat ketto darab, azonos uzemi frekvenciaju es talpponti ellenallasu antenna kifogastalan minosegu kozositesehez az alabbi modon kell eljarni:
- a ket antennabol erkezo 75 Ohm-os koax-okat minel rovidebbre es foleg azonos hossusagura ajanlott leszabni (a konkret hossz mellekes)
- a koaxok veget ossze kell kotni/forrasztani (meleger-meleger ; arnyekolas-arnyekolas)
- erre a kotopontra kell forrasztani 50 Ohm-os/50 cm hosszu koaxdarab egyik veget (szinten meleger-meleger ; arnyekolas-arnyekolas) Ez a kabel lehet pld. az olcso RG58 is, ami ezen a savon ugyan nem tul fenyesen teljesit, de csak 50 cm kell belole. Ennyi belefer, mert sokkal tobbet nyerni a megfelelo impedanciaillesztessel!
- az 50 Ohm/50 cm koax also vegerol indithato a levezeto 75 Ohm-os koax, amely tetszoleges hosszusagu lehet.
Ennyi, lehet dolgozni az antennakkal. :)
 #84084  Szerző: joe

donder írta: Nem msot csinálom meg, maximum tavsszal.. eleve mot nincs is rá keret, a padlás már le van zárva, meg amúgy is csa egy ötlet volt.. :D ;)
http://hamsoft.ca/pages/mmana-gal.php

Ezzel a "meleg szobában" is lehet antennát modellezni, ha egy-egy konstrukció nem sikerül nem megy kárba a drága "anyag" - és nem kerül semmibe. Joe
 #84077  Szerző: Chucky

Ma felkerültek az antennák a végleges helyükre. Egy 6m magas 6/4-es vascsö lett az árbóc. Ez hozzá lett bilincselve egy békebeli 2.5 m magas hintaágy állványhoz, igy nem volt szükség kifeszítésre. Az árbóc forgatása a bilincsek lazításával lehetséges. 7 elemes yagi van a csúcson vertikálisan, alatta az 5 elemes vízszintesen. Zajlik a tesztüzem.:-)
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 68