RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#85388  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta:
csokie írta:
LuciFerko írta:Valaki szokta venni az LW 252-t? Az ír adás eljön idáig?
Kinyomja az algériai, de NÉHA ki lehet forgatni. Anno az Atlantic 252 szólt tisztán éjjelente. Szét taposta az arabot :)
Csak azért kérdezem mert még a mi 540-ünknél is szebben szól :) Meglepően tiszta és érthető. Persze a vétel nem itthon történt.
Kint hallottam 2007-ben és ezt meg tudom erősíteni. :)[/quote]

Egyszer írta egyik fórumtársunk, hogy állítólag a moduláció megfelelő beállításától függ, mennyire hangzik szépen (érthetően és tisztán) egy LW-MW-adó.

Meg -szerintem- a processzálástól és a lehető legjobb hangszín-beállítástól, mert:

http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/rad ... itter.html

miután ezt megépítettem, rájöttem, hogy nem árt az Equalizer-csúszkákkal is játszani, meg a WinAmp processzáló programjaival (StereoTool 6.1, SoundSolution, Breakaway Broadcast Trial), hogy ne szóljon úgy, mint a Kossuth.

Az 540 néha nem elég, hogy brummos (mega bass), és fahangú, de még búgni is szokott. Más nem tapasztalta?
 #85387  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta:
csokie írta:Valaki szokta venni az LW 252-t? Az ír adás eljön idáig?
Kinyomja az algériai, de NÉHA ki lehet forgatni. Anno az Atlantic 252 szólt tisztán éjjelente. Szét taposta az arabot :)
http://www.mwlist.org/mwlist_quick_and_ ... =1&kHz=252

Luciferko utóbbi mondatára: igen, az Atlantic 252-nak külön netes irodalma van, annyian hallgatták/kedvelték! ;) Kár, hogy pont addigra szűnt meg, mire elkezdtem AM-en is Dx-elni.

http://www.youtube.com/results?search_q ... 76l5-1l1l0

Aki zenei adót akar hallgatni LW-n, és a cseh nyelvet (szintén) nem kedveli, annak a 234 kHz-en az RTL Luxembourg-ot tudom ajánlani. :yes:
 #85385  Szerző: Sokol404

csabyke írta:Stimmt...
Es meg a DKULTUR is jon a 177en...
Nomeg ejjel azert van boven valasztek ARD INFONACHT hirekre es (nekem) BayernPlus

Dehat ezt kell szeretni

Szerintem a KW gyakorlatilag halott..
Es szerintem amostani 20-30 evesek mar nem is tudjak, hogy mi az a KH
LuciFerko írta:Nekem a DLF egész faszán jön a 207 khz-en.
A rövidhullám Magyaroroszágon biztosan halott, és ahogy olvastam a Magyar Rádió közleményeit, tán' már végleg az is marad.

Viszont: nálam ~kiforgatással(?) éjszaka néha a Deutschlandfunk egész halkan szól a román 153 kHz - Antena Satelor alatt. Habár nem igazán lehet kiforgatni, de néha szól alatta, annyi bizonyos.

http://www.mwlist.org/mwlist_quick_and_ ... =1&kHz=153

Hátha Te ott több szerencsével jársz! :yes:
 #85384  Szerző: Sokol404

Én az analóg vevőmmel újabban az 5700 kHz-en hallgatok valami amerikai adót (amerikai angol kiejtéssel beszélnek benne). Egy kicsit kereskedelmiszerűnek tűnik az adás, de alapvetően csak duma van benne.

Éjjel jön be, egy kicsit halkabban, mint a többi környező adó, ugyanakkor végig stabil, ezért arra következtetek, hogy inkább távoli lehet a vétel, mintsem gyengén sugározna! A végén még kiderül, hogy az USÁ-ból ad. (Egyébként az arculata hasonlít az egykori AFN 873-hoz.)

csabyke írta:Ezt esküszöm nem hiszem el....

Es DRM-ben sem adnak mar?

Megmondom oszinten, hogy egy ideje fontolgattam egy DRM Radiora valo kuporgatast (HIMALAYA DRM 2009), de ha lassan minden eltunik amit szivesen fogtam volna vele, akkor inkabb nem adok ki ra penzt..

Anno a B5 AKT-ot fogtam volna szivesen 6085kHz-n...
De jeeee - elobb DRM lett, majd azt sem hallom zajongani egy ideje

Okay, az Österreich1 (6155) is tetszett volna, de mar az sincs szerintem egy ideje...

Az RTL 6095 kHz is leallt...

A DW-t viszont mindig szivesen hallgattam, ha Nemet nyelvterueleten kivul tartozkodtam..
ja - hallgaTTAM
Na hat ezt azert nem gondoltam volna...

Meg egyenlore a DLF foghato 6190kHz-n, de ki tujda meddig meg..

Es ezek utan csodalkozunk, hogy az MR nem nyomatja a 6025kHz-t?

El is felejtem en ezt a DRM-et es inkabb keresek valami pici kis zsebben is elfero MP3-lejatszo szeru DAB(+) radiot...

Bye bye AM :((
 #85382  Szerző: Sokol404

VR5000 írta:
Sokol404 írta: ...6100 és 7300 MHz között hallhatóak hétvégenként.
...
A rézből készült huzalantenna többnyire vízszintes irányban van kifeszítve több hosszanti tetőgerendára, majd pedig egy helyen -a manzárdtető legmagasabb pontjáig- függőlegesen halad felfelé, és ugyanígy le, egyenesen a szobámba. A huzalantenna kifeszítésénél ügyeltem arra, hogy ne csak észak-déli irányból vegye a jeleket, ezért a kelet-nyugati irányt is preferálja. Ennek ellenére nincs katyvasz, pedig attól egy kicsit tartottam.
Nagyon hosszú, még itt a szobában is jut belőle, ami 20 cm átmérőjű tekercsként van magába csévélve egy dísz-szemeteskosárban. :lol: Az antenna másik vége egy tekercsnek megfelelő 30 cm-es félkör alakú keretantennába csatlakozik, amely a szobámtól a legtávolabb, egy adott ponton a cserepek alá van helyezve. Ennek központi "magja" egyébként egy 30 cm hosszú vastag (természetesen rézből készült) gyújtókábel. Na, erre csatlakozik rá a huzalantenna, ami fogja, és viszi le a jeleket a szobámba.
Az itteni végét persze nyáron rendesen kihúztam, és ügyeltem rá, hogy hova tegyem. :yeah:

Meg vagyok elégedve a nyereségével! Ha nem működne, már rég szétszedtem volna, és felhasználtam volna azt a jó kis szigetelt rézvezetéket "értelmesebb" célra. ;)
Inkább 6200 és 7000 kHz között, ezen belül is legjobban a 6300 - 6500 kHz-es szegmenst kedvelik legjobban.
Az antennád leírása elkápráztat, alig tudom követni. :S Egyik "nagykönyvben" ismertetett típushoz sem igazán hasonlít. :o
Lényeg az, hogy működik!
Nem próbáltál még esetleg sima hosszú drótot illesztőegységgel a készülékhez csatlakoztatni?
Egyébként milyen készüléket használsz?
VR5000: Köszönöm a pontosítást, így legalább nem kell olyan széles körzetben keresnem őket, hiszen egyikünk sem SETI. :D :yes:

Az egyszerű huzalantenna ötletét az 1973-as Antennakönyvből vettem, azaz egy sima hosszú rézdrót, a keretantennáét szintén, csak azt egy kicsit "továbbfejlesztettem". Így, együtt a kettő már szépen veszi a jeleket (csak sajnos a zavaróakat is).
De pl. akár nappal, akár este hallgatva a Kossuth 540-et, ha ezt a házi antennát bedugom a vevőbe, mondhatni túlmodulálja, szinte önmagával fédel, olyanná válik a hangja. Szerintem túl sok jelet gyűjt be a solti adóból. A többi adónál persze ez a fajta fading nem áll fenn. Nappal pedig fogható vele a Mohácsi Rádió az 1485 kHz-en!
Illesztőegységet még nem barkácsoltam hozzá, de lehet, hogy ráfér, mert 1400 kHz fölött középhullámon (1600 kHz-ig) sípolva szól. :blush: Ezt a kis hibát leszámítva alapvetően mind a 3 sávra kiválóan használható! Egyébként csak a régi russzkoja rádiókhoz használom, a többihez nem is lehetne hozzáilleszteni -másrészt azoknál nincs szükség ilyen eszközre-, tehát amelyekhez illik, a következők: VEF206, Sokol403, Sokol404, VEGA341.

StationID nélkül amikor legutóbb (vélhetően) a Radio Powerlinert hallgattam -lentebb írtam, miből állapítottam meg-, akkor elég csoda volt, hogy egyáltalán a VEF-fel szólt, mert nemrég láttam a Youtube-on, hogy az éppen LSB-ben ad! Akkor ezek szerint rövidhullámon az az adó kifejezetten ezért fütyült meg zümmögött annyira! 8-)
 #85352  Szerző: asimov

Nagyjabol az 50-es evek kozepetol osszes (meg az ideigleneseket is) SZER frekvenciat zavartak, a valamikori Varsoi Szerzodes tobb tagorszagabol, tobbe-kevesbe koordinalt modon. (Musorszoro adokat is helyeztek uzembe, csak ezert!)
Magyarorszag teruletet RH-n 50%-kos, KH-n 90%-kos "lefedettseggel" sikerult a zavarassal lefedni, mar amennyiben ez sikernek nevezheto.
Az illetekesek is felismertek a zavaras sikertelenseget, ezert 1964-ben (hivatalosan...) teljesen leallitottak a zavarast, es inkabb probaganda eszkozokkel igyekeztek a SZER ellen hangolni a nemzetet.
LuciFerko írta:
rmihaly76 írta:Csak otlet: a kozeli/nagy tereovel veheto adok takarasaban a helyiek nehezebben veszik a kulfoldi "kapitalista ellensegek" adoit. A Magyaorszagi "bekeidokben" ilyen okbol, egy ideig Magyaorszagon(!) is mukodott egy, kifejezetten a Szabad Europa "ala" hangolt, feherzajt sugarzo ado.
LuciFerko írta:Amúgy elárulná valaki, hogy miért van annyira sok adójuk belfölre SW-n, és nagy részük elég furcsa frekvencián?
a SZER összes frekije zavarva volt?
 #85351  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:Csak otlet: a kozeli/nagy tereovel veheto adok takarasaban a helyiek nehezebben veszik a kulfoldi "kapitalista ellensegek" adoit. A Magyaorszagi "bekeidokben" ilyen okbol, egy ideig Magyaorszagon(!) is mukodott egy, kifejezetten a Szabad Europa "ala" hangolt, feherzajt sugarzo ado.
LuciFerko írta:Amúgy elárulná valaki, hogy miért van annyira sok adójuk belfölre SW-n, és nagy részük elég furcsa frekvencián?
a SZER összes frekije zavarva volt?
 #85350  Szerző: asimov

Csak otlet: a kozeli/nagy tereovel veheto adok takarasaban a helyiek nehezebben veszik a kulfoldi "kapitalista ellensegek" adoit. A Magyaorszagi "bekeidokben" ilyen okbol, egy ideig Magyaorszagon(!) is mukodott egy, kifejezetten a Szabad Europa "ala" hangolt, feherzajt sugarzo ado.
 #85346  Szerző: LuciFerko

Na ha még gyengén is, de megvan egy újabb észek-koreai vétel: http://www.youtube.com/watch?v=BT037VlpUHU
6100 KHz, elvig ND antennáról megy belföldi adásnak!

Amúgy elárulná valaki, hogy miért van annyira sok adójuk belfölre SW-n, és nagy részük elég furcsa frekvencián?
KCBS:
2350 KCBS Pyongyang 5 ND Sariwon
2850 KCBS Pyongyang 50 ND Pyongyang
3220 KCBS Pyongyang 5 ND Hamnung
3350 KCBS Pyongyang 50 ND Pyongyang
3920 KCBS Pyongyang 5 ND Hyesan
3960 KCBS Pyongyang 5 ND Kanggye
3975 KCBS Pyongyang 5 ND Wonsan
3980 KCBS Pyongyang 5 ND Chongjin
6100 KCBS Pyongyang 250 ND Kanggye
9665 KCBS Pyongyang 50 ND Kanggye
11680 KCBS Pyongyang 50 ND Kanggye
Aztán a "kettes" adás:
PBS:
3220 PYONGYANG BS 5 ND Hamnung
3250 PYONGYANG BS 100 ND Pyongyang
3320 PYONGYANG BS 50 ND Pyongyang
3975 PYONGYANG BS 5 ND Wonsan
6250 PYONGYANG BS 50 ND Pyongyang
6250 PYONGYANG BS 50 ND Pyongyang
6400 PYONGYANG BS 50 ND Kanggye
Holott, közben mind2 adónak van országos hálózata középhullámon. Az itt felsorolt adásokat eléggé nehéz megfogni országon kívűl, jó terjedés kell hozzá. A Voice Of Korea frekvenciáit hagyjuk, az direkt külföldre szól 500-800 KW-al.

Ezek közül eddig a 6100/6250/6400/9665/11680 jött nekem itthon, de egy német kolléga megfogta a 2850-öt is.
http://www.youtube.com/watch?v=NoPK9TzLk2Y
Utóbbi egyáltalán hivatalosan műsorszóró sáv?
 #85335  Szerző: asimov

Ez igy van, viszont a savon beluli kiosztas nincs kobe vesve (versenyek alatt, faltol falig a verseny uzemmodja az elonyben reszesitett) masreszt az az adas -szerintem- geptaviro adas volt, de nem feltetlenul radioamatortol szarmazo... :)
Nehany orszagban, idonkent meg mukodnek nagyon nagy shift-el dolgozo geptaviro adok (sajat, egyedi kodkeszlettel), igy aztan senki nem tudja, hogy mit adnak. :D (Valamikor a postai tavkozlesben hasznaltak ezt az uzemmodot, gyors taviratok tovabbitasahoz)
Az internet elterjedesevel ment (megy) feledesbe ez az amugy nagyon megbizhato es stabil tavkozlesi mod.
donder írta:~4 megán???
80 méteren is csak 3650 kHz-ig engedélyezett ha jól tudom...
  • 1
  • 225
  • 226
  • 227
  • 228
  • 229
  • 402