Na, ezt az elmúlt 3 évben kitanultam, mert pontosan ugyanez volt a problémám.
A maxot nem is fogja elérni semmilyen modemmel sem, mert az ADSL technológia ilyen. Valószínűleg ha 2-3 kilométerrel közelebb lennél a telefonközponthoz (DSLAM), akkor javulna a stabilitás és a sebesség is, de az 5 MBps egy névleges érték és az elavult technika miatt mindenképpen szakadna, vagy belassulna, max. ritkábban. A minimális vállalt sávszélüket viszont ha nem éri el, akkor lehet panaszolni.
Nálam T-Home van, a vonal is az övék.
A T-Home egy műszakilag eléggé megkérdőjelezhető döntést hozott kb. 2 éve, amikor min. 5 MBps csomagokat tett megrendelhetővé. Kormányzati és EU-s nyomás miatt tették valószínűleg, ugyanis van egy olyan kitétel, hogy 201X-ig valami minimális sávszélességet (talán 3 vagy 5 MBps) muszáj lesz biztosítani mindenhol az országban. Ezt ők elérték, igaz, hogy az eszközeik miatt instabil, mert ezt már nem bírják, kb. 2 MBps-t tudnának stabilan szolgáltatni.
1 MBps csomag is elérhető, bár nagyon "el van dugva", ha megnézed az ÁSZF-et, láthatod. Asszem direktben megrendelni sem lehet, hanem csak akkor váltanak erre, ha nem megy az 5 MBps. 200 Ft-al olcsóbb, ergo nem is nagyon éri meg, csak ha nincs más megoldás.
Mivel a távolság és a rossz műszaki eszközök, kábelek, DSLAM eszközök és az egyre több felhasználó miatt túlterhelődő rendszer stb miatt nagy volt a zaj a vonalon, ezért nekem kb 1 év stabil működés miatt elkezdett szakadni 3-4 éve. Egyre többször, egyre hosszabb ideig, a végén már ott tartottam, hogy egész éjszakára elment a net, VoIP telefon se volt (ennek ellenére az IPTV-t is rám akarták sózni

) ), a Gatewayt meg kihúztam, mert olyan forró volt az alja, hogy féltem, hoyg kigyullad.
Kb összesen 30-40-szer jelentettem be a hibákat 3 év alatt, amik trükkösen zömmel meg is oldódtak pár napra egy-egy sávszélesség-csökkentés vagy eszközcsere után, aztán megint rossz lett.
Már kb a 4. modem/gateway van nálam és most egy fekete D-Link-kel működik, de le kellett venni 1 MBps-re.
Ez sem volt elég, mert a hiba a központban volt, igazából a kezdetektől ez okozta a legnagyobb gondot, ezt úgy tudtam kicseréltetni, hogy tömeges, utcai szintű - mert másoknál is rossz volt - lemondással és NMHH panaszáradattal, Fogyasztóvédőkkel fenyegetőztem. Felolvasattam szerencsétlen ügyfélszolgálatos csajszival, hogy szó szerint mit írt a hibalapra és mondtam, hogy egy nagyon nagy csillagot tegyen még oda azzal a szöveggel, hogy "ez az utolsó esélyük".
2 nap alatt megcsinálták, igaz a távolság miatt ismét veszélyes lenne 5 MBps-t beköttetni, de most már alkalmas lenne rá. Most 1 MBps és nem szakad.

Egyelőre...
Szóval hajrá, a kulcsszó tömeges lemondás, NMHH, Fogyasztóvédelem és még a seggedet is kinyalják. )
Azóta küldtek levelet is, hogy elnézést a hibáért, köszönik türelmünket és kellemes ünnepeket kívánnak. Ja, meg a kötbérigényemet is elfogadták, igaz az csak párezer forint volt, mert csak arra az időszakra írták jóvá, amikor bizonyíthatóan elment egész estére a net napokig.
(Megjegyzem... német barátaim is panaszkodnak az ottani ADSL-re, még mielőtt "ezittkéremmagyarország"-ozás lenne.)