Ma sikerult osszehasonlitani a Blaupunkt CD36-omat egy ismeros altal vasarolt, Pioneer DEH-1600R-el. (Autoba kell neki sima hallgatasra, semmi dx, vagy ilyesmi, de azert elkunyeraltam tole egy osszehasonlitas erejeig

)
Csak a radiok voltak cserelgetve, minden mas (antenna, kabel, tapegyseg, stb ugyanaz). Gyakorlatilag is csak az ISO tapcsatlakozok, a hangot a hifibe atjatszo RCA kabel es az antenna volt ide-oda atdugva.
Maga az osszehasonlitas (tobb korben) ugy zajlott, hogy a DEH-1600-on -a sav elejetol kezihangolva- kerestem egy gyenge adast (vagy egymashoz nagyon kozelieket), aztan ugyanezt az adast (adasokat) meghallgattam a CD36-tal is. Aztan a CD36-on tovabbhangoltam a kovetkezo gyenge (vagy egymashoz kozeli) ado(k)ra, majd rovid hallgatozas utan ismet valtas vissza, DEH-1600-ra es folyt. kov... (Igy igyekeztem minimalizalni terjedesvaltozasbol adodo fals eredmenyeket.)
Erzekenyseg:
(itt mindket radio, ugymond "tavolsagi" vetelre allitva)
Erzekenysegben -vagyis a hangszoroban hallhato jel zajtartalmaban- kb. egal volt a ket radio. A DEH-1600R kicsit talan hamarabb/tobbszor valtott sztereora, de ekkor viszont zajos(abb) lett vetel. (A CD36 hangfrekis zajvagoja is ki volt/van kapcsolva)
Szelektivitas:
Itt mar volt kulonbseg a ket radio kozott.. a DEH-1600R szelektitivitasa hagy kivannivalot maga utan. Erre harom pelda:
- 88.0-rol sokkal inkabb "raengedte" a 87.9-en sugarzo R1-re, az N-Joy adasat
- 88.4-en siman bejott 88.5-rol az Slo1, mig a CD36-ban itt gyengen, de stabilan jon a Best Of Rock
- 93.4 Lanchid es a 93.6 MR1 egyszerre szolt 93.5-on, sot, itt az MR1 meg RDS-t is produkalt. Ugyanitt (93.5-on) CD36-tal csak az MR1 "zorog" be es nincs rds. Itt emellett volt egy erdekes esemeny: huzamosabb es radiocserelgetos hallgatozas alatt volt olyan periodus, amikor amikor a Radio Burgenland, a DEH-1600R-nel neha "befert" az MR1 ala, mig CD36-tal nem, es viszont.
- 93.6 MR1 es a 93.9 MR2 (mindketto kozeli es nagyon nagy tererovel beerkezo ado) csunyan szeles ssavban jottek. Ezeket a CD36 korrektul kordaban tartja.
- 103.8 Kek Duna Radio es a 103.9 Juve kolcsonosan es csunyan zavarjak egymast, mig a CD36-tal a KDR tiszta es csak a Juve-ba zavar bele kicsit(!) fehervari a KDR.
RDS:
Itt az altalaban RDS kiirast is produkalo adokra hangoltam kezzel, felvaltva hasznalva a ket radiot.
A DEH-1600R szinte a frekireallas pillanataban irta ki az RDS infot (ha eleg eros volt a jel) es meg is voltam lepodve, hogy az elozoek utan jobb lenne az RDS veteli kepesseg a CD36-enal..?
- MusicFM: azonnali RDS.. A CD36-nak ehhez kell 5..7 masodperc.
- Fehervar radio: RDS kb. 5 masodperc mulva... a CD36-nak ehhez 20..25 masodperc kellett.
Aztan a DEH-1600R-el (kivancsisagbol) kicsit ugraltam a frekiken, es kiderult a turpissag, hogy ugymondjam: sokszor lett hibas a kiiras es csak sokara jott helyre.
Ezutan raaltam a Mez Radio-ra (103.1). Itt a CD36 sokszor csak 30..50 masodpercek mulva produkal RDS kiirasokat (dinamikus RDS-e van a Mez-nek), de az mindig, mindenkor hibatlan. Ehhez kepest a DEH-1600R, a frekireallas utan azonnal kiirt valami krix-krix-kat, es percek alatt sem jott helyre a kiiras. Ezert -szerintem- kar eroltetni a RDS kiirast..
Hangszinezet:
Sem radiovetelnel, sem CD lemezzel probalva -EQ nelkul- nelkul nem volt kulonbseg a ket radio hangszinezete kozott.
A hangszinezest varialva, a DEH-1600R kezelhetobbnek bizonyult (bar ujabb modell is, mint a CD36) mert a gyari EQ beallitasi lehetosegek kozul a "POWERFUL" ugy jo, ahogy van, nem kell kezzel utanallitani semmit a hangszinen. Basszust kedveloknek ott a SPR-BASS..

persze kezileg is lehet tekerni a magas/kozep/mely tartomanyt, kinek mitetszik. Ilyen tekintetben van kakao a gepben, szepen fel lehet erositeni a harom tartomanyt.
Hat ennyi..