RADIOSITE Fórum

• Ionoszférikus terjedések (ES)

#96877  Szerző: joe

...nálam török és szír adók jönnek...pedig az antennám dél-nyugatra néz :)
Joe
 #96876  Szerző: LazlowHUN

+ mégegy:
87.9 s TUR TRT RD-1 3202 TRT 1 Radyo Bir tr Mudanya/Gündogdu Tepe (mam-bur) 5 994km 141° (ONL)
 #96874  Szerző: LazlowHUN

Nálam a helyzetet bonyolítja, hogy itt, Debrecenben volt délután egy kis vihar, és így elég jó kis tropó lett. (pl. a Hajó Rádió Vajáról elég jó minőségben elszól idáig)
 #96873  Szerző: asimov

89.2-on hagytam a radiot, es ez fogadott, amikor nemreg hazaertem:
Kép

89.2 Dost FM (Ankara) (Ankara-Dikmen/Caldag (ica-ank)/ Ankara-Dikmen/Caldag (ica-ank)/5 kW/1424 km
(Az amugy stabil O3-at teljesen elnyomva)

Tovabbi vetelek:
87.6-on RDS:
Kép
Slagerzenek es keves szoveg (kapcsolgattam, de az RDS mindig igy jott le es az vetel neha sztereora valtott) Egy masik ado is erolkodott itt, de a "88FM E" volt a dominans. A keves beszed alapjan azt mondanam, hogy ez ez NEM torok nyelvu adas volt. Elegge ismeretlen a beszelt nyelv. Abban a keves beszedben sokszor hasznalta a bemondo (melyhangu ferfi) a "telaviv" szot...
87.8 itt harom ado valtogatja egymast. Az egyik egy igen lassu beszedu, mely hangu ferfi bemondo... valoszinuleg torok, de nem sikerult azonositani.
89.0 Radyo Slowtime (TUR;Ankara-Yenimahalle/Sentepe (ica-ank)/5 kW/1415 km) 18:01-kor. RDS nem volt, a netes stream-jukkel-el neztem ossze az adast.)
88.2-on hullamzo vetellel jott egy adas, nem sikerult azonositani, de valoszinuleg ez is torok volt.
87.5-on jo musor megy.. itt sokaig egy lenduletes beszedu "valaki" beszelt folyamatosan, de ugy, mintha poltikai beszedet tartana (neha kozonsegtaps is jott), aztan zenek egymas utan... majd a semmibol magyar notak teli erobol.( :S ez transmmitter lehetett.. GRRRRRR!) es visszajott a torok adas. Aztan egy szlav ado kezdett "veszekedni" a torokkel... Utobbi adast sorban neztem ossze a fmscan.org altal kidobott adokkal, de egyik sem volt jo... :S A radio szignalja kb. igy hangzik: "tudoszipajsz" (magas hangu, gyors beszedu noi hang)
Nagyon sok a beszed (mindig ugyanaz a ferfihang, es tenyleg ugy beszel, mintha szonokolna) es csak keves zene kerul adasba.
88.0-an az N-Joy-t is elnyomta valami torok ado, kis idore.
Nagyjabol, tele van a sav alja torokokkel... Nem hittem, hogy hallok torok adast valaha is, mert egy komplett lakotelep van arrafele es nagyjabol az epuletek foldszintjevel van egyvonalban az antennam.

Jonnek meg mindig, de nekem ma ennyire jutott ido. :)
 #96872  Szerző: LazlowHUN

Jelenlegi terjedés Debrecenben
Eddig ezeket sikerült beazonosítani (ONL=online stream alapján; HIR=híradó szlogen alapján; RDS=RDS)
89.6 v s TUR SHOW RD 3214 Show Radyo tr Izmir-Balcova/Dededagi Teleferik (ege-izm) 44 1108km 155° (ONL)
89.3 m s TUR ALEM FM 3219 Alem FM tr Izmir-Bayrakli/Kartepe (ege-izm) 10 1097km 154° (RDS)
91.7 s TUR 3201 TRT FM tr Aydin-Yagcilar/Yarendede Tepe TRT (ege-ayd) (1) 1202km 152° (HIR)
90.2 h s TUR TRT-FM 3201 TRT FM tr Kusadasi-Davutlar (Dilek)/Karaoluk Tepe (ege-ayd) 30 1188km 155° (HIR)
88.6 h s TUR TRT Nagme (Melody) tr Salihli-Gölmarmara/Caldagi (ege-man) 5 1108km 151° (ONL)
És még mindig jönnek ! ;)
 #96816  Szerző: zvartoshu

rmihaly76 írta:A mai vadaszat eredmenye:

89.0: Onda Melodía (Valencia) (E / Torrent/Perentxissa=Calicanto (VAL-V) / 1.2 kW / V pol /1718 km) dinamikus RDS-el:
http://www.youtube.com/watch?v=ndvuVBooahA

Fotok tovabbi RDS-es vetelekrol:

88.5: Aire Latino Radio (Valencia) (E / Torrent/Perentxissa=Calicanto (VAL-V)/ 1.5 kW/ M pol / 1718 km)
Az itt betonstabil Slo1-et nyomta el!
Kép

87.8: Si Ràdio (E / Torrent/Perentxissa=Calicanto (VAL-V) / 1 kW / 1790 km)
Kép
Not need exclamation for 1KW or 200w sender on sporadic-e.
Difference real on sporadic "decibel/µV".
100w on 1500km - 34dB
500w on 1500km - 37.4db (1.41 triangle of P.A.R X ? = sum X multiply 100)
1000w on 1500km - 41dB
5000w on 1500km - 57dB
10000w on 1500km - 61db
reflexion sporadic posible have LOSS and ADD effect. this loss is knowed at ±2.6db and qrm to ±3.2dB. Adding effect on reflexion sporadic is knowed to maxim +5.4dB to maxim 6.8dB (!) on storm sporadic.
sporadic with effect - 10kw sender with unid P.A.R - with add effect on reflexion - maxim 64db or 66dB.
Sporadic with qrm - many direction without senders, possible sea or mountains. when sporadic open without senders start noise in fm band.
 #96747  Szerző: Chucky

Én már borús időben is tapasztaltam ES-t. Inkább azzal függ ez össze, hogy nyáron a napsugarak beesési szöge nő az északi félgömbön. Ennek következtében a napsugarak által jobban gerjesztődik az ionoszféra. Míg télen gondolom a déli félgömbön áll fenn ugyanez.
 #96741  Szerző: chab7

Ez egész biztos, hogy így lehet ahogy írod, hisz valóban az időjárás fölött alakul ki a tükör, de ha a fel és lemenő ágban akadályba ütközik akkor hiába van tükör, nem éri el, vagy a földet nem éri el vissza irányban, tehát csak része az időjárás is az egész folyamatnak.

...és én is még csak meleg napos időben fogtam ES-t :) (bár nem vagyok nagy rádióvadász -időhiány-, csak "koca")
  • 1
  • 378
  • 379
  • 380
  • 381
  • 382
  • 552