RADIOSITE Fórum

• Ionoszférikus terjedések (ES)

#175857  Szerző: LuciFerko

Joe láttam volt ma egy kazah vételed, gratulálok! És jó látni, hogy náluk is üzemel még az OIRT hálózat.
 #175817  Szerző: joe

A hiba a túl jó nyalábolás...az adó és vevő oldalon is pontosan be kell állítani az antenna irányt és elevációját is - https://dl.ubnt.com/datasheets/LiteBeam/LiteBeam_DS.pdf
Vasbeton épületen ez sem megy át, és kis irányszögben történik a sugárzás, így esély sincs rá, hogy egy másik épületről visszaverődött jel megkerülje az árnyékoló házat. A NanoStation-nak 110-120°a vízszintes sugárzási szöge - jobban szétszórja a jelet, így nagyobb esély van, hogy pl. reflexióból odapattan a jel...
 #175810  Szerző: joe

LuciFerko írta:a szomszéd panaszkodott rá, hogy szélben, esőben szakadozik
Ez a UPC-nek kell jelezni, a légkábelen le van "rohadva" valami csatlakozás...és nem szabad addig békén hagyni őket, míg el nem hárítják a hibát...
LuciFerko írta:Meg ráköltöttem 40 ezret a linkre, szeretném ha működne :)
Nem tudom mit raktál fel, de ennyiből egy pár "TP-Link" jön csak ki...az viszont kerülendő kategória - pár éve szívtunk vele (hétvégi fesztivál alatt 6-szor kellett újraindítani a rendszert - nem publikus wifi volt, csak a rendezőket szolgálta), majd leváltottuk erre: http://www.wireless-bolt.hu/45902-ubiqu ... -ap-kliens - azóta pénteken összelövünk mindent, hétfőn bontunk. (lehet, te jobban értesz ehhez...) Amire mi használjuk, kb. 300m-t kell tudnia, de városban, épületek között - egy kollégám tesztelte, légvonalban kb. 3km-ről mobiltelefonról be tudott csatlakozni - igaz, fizikai rálátása volt.

Más: ha a több éves megfigyelésem helytálló, holnap már a reggeli órákban esély lesz ES vételre - kb. fél órája még egy török adó jött a 87,5-ön...ha kitolódik a terjedés naplemente utáni időszakra, akkor másnap reggel vissza szokott térni az adott irány...
 #175804  Szerző: LuciFerko

joe írta: 2018.05.23. 19:17
LuciFerko írta:Nekem alap, hogy tudjak portot nyitni és ne legyem NAT-olva a rendszer.
Nincs ott UPC kábelTV? - látok a videódon valami kábelt az E.ON oszlopsoron...

Közben van egy harmat gyenge terjedés a Közel-Keletről...
De van, csak 3500 ft a legkisebb csomag, és a szomszéd panaszkodott rá, hogy szélben, esőben szakadozik. Meg ráköltöttem 40 ezret a linkre, szeretném ha működne :)
 #175803  Szerző: Kovi02

joe írta: 2018.05.23. 19:17 Közben van egy harmat gyenge terjedés a Közel-Keletről...
Erről lemaradtam. Ez az év a tavalyihoz képest is rendkívül gyenge,tavaly ilyenkor nem mondom hogy "leverték" a rádiót az ES-sel jövő adók,de lassan ott tartunk hogy 3 éve április végén volt ilyen terjedés mint most május végén. :(
 #175799  Szerző: joe

LuciFerko írta:Nekem alap, hogy tudjak portot nyitni és ne legyem NAT-olva a rendszer.
Nincs ott UPC kábelTV? - látok a videódon valami kábelt az E.ON oszlopsoron...

Közben van egy harmat gyenge terjedés a Közel-Keletről...
 #175768  Szerző: frekivadasz

Hasonló cipőben járok éppen, ezek a mikrós netek igen rossz ár/érték arányúak még akkor is, ha nincs jelpara.

Egyelőre előfizettem egy Telenor Hello Data Start-ra (hűség sincs rá, bármikor felmondható a szerződés), egy WiFi AP kliens módban csatlakozik a telefonra (sajnos modembe közvetlenül nem helyezhető, szerződés szerint csak telefonban használható, és havi egy hanghívást minimum le kell bonyolítani), és már kész is a vezetékes net.
https://play.google.com/store/apps/deta ... mate&hl=en
Ezzel elvileg még portot is lehet nyitni, de egyelőre nem volt időm játszani vele.

A T-nél is van már péntek óta Otthoni Internet 4G, ami jó alternatíva lehet, de sokat még nem lehet tudni róla, annyira friss 'termék'. Elvileg egyelőre csak SAT TV-vel együtt adják, kizárólag ott, ahol semmilyen vezetékes T szolgáltatás nem elérhető, de nem 100%.
Indítottam egy topicot a T fórumon, hátha később okosabbak leszünk: https://kozosseg.telekom.hu/topic/12118 ... ternet-4g/
 #175766  Szerző: joe

LuciFerko írta:+ még nem tudom, hogy csiholok oda netet, az 5 GHz link lehet, hogy halott ötlet. A szimuláció nem jól látta. Egy panellakás teljesen belelóg (kb 3m "dombon" van hozzám képest) másik kettő meg a Freshnel zónába lóg bele. Itt a tetőn és a telken kialakított átmeneti árbócról néztem, nem nagyon akart -97 dBm-nél nagyobb térerőt produkálni, és azt is csak 10 mhz sávszéllel.
Anno, jó 10 évvel ezelőtt a városhatártól kb. 5km-re lévő tanyára "csiholtunk" netet 5 GHz-en...mire összeállt a link, jópár óra és kb. 300e Ft ráment...és 1,5-2Mb/s volt a max sebesség, pedig a végén már profi parabola antennákat és kültéri eszközöket raktunk fel. A város szélső utcájából kb. 15m magasról indultunk és a tanyán is vagy 10m-en volt az antenna és mégis belelógott egy fasor...
Ha ez ma lett volna, akkor egy mobil net és kész. Te a Diginél vagy előfizető? - nyár közepén indul a Digi mobil LTE-n...várhatóan jó árakkal...
  • 1
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • 552